Ni som följt mig vet att jag har fått köra det mesta. Supersportbilar som Ferrari, Lamborghini, McLaren och Koenigsegg för att nämna några. Jag har även provkört Formula 1 två gånger, men upplevelsen som Tesla Model X Plaid bjöd på var verkligen något helt nytt för mig!

På min resa till Miami, USA i våras bodde jag hos en god vän från Polen som heter Aleksander och hans familj. Aleksander har en rätt trevlig liten bilsamling. Jag har redan skrivit om Aleksanders McLaren Artura här på CarsCollection.se, artikeln kan ni läsa här. Veckan innan jag åkte till USA lånade jag en BMW i7 här hemma för ett test och en artikel. Aleksander har också en BMW i7 som är fullutrustad med bland annat den lysande BMW-grillen vilket den svenska pressbilen inte hade. Jag lånade Aleksanders BMW i7 och tog bilderna till artikeln som ni kan läsa här. Utöver McLaren Arturan och BMW i7 har Aleksander även en Cadillac Escalade ESV och han har även några bilar i Polen, en BMW M4 och en Tesla Model S Plaid. Men nu ska den här artikeln handla om hans fjärde bil han har i Florida, en Tesla Model X Plaid som hans fru Kamila mest kör. 

På min resa och mitt besök hos Aleksander och hans familj fick jag låna vilken bil jag ville. Så när jag skulle köra upp till Tampa för att låna och provköra en Tesla Cybertruck lånade jag familjens Tesla Model X Plaid. Jag är förövrigt den första och fortfarande (24 augusti 2024) den enda svenska journalisten som gjort en provkörningsartikel på Tesla Cybertruck. Artikeln kan ni läsa här. Att jag lånade familjens Tesla Model X Plaid är faktiskt något jag i efterhand ångrar att jag gjorde. Cybertrucken upplevdes som blek i jämförelse med X Plaiden!

Som jag började den här artikeln med så har jag kört det mesta. Antalet Ferraris, Lamborghinis och andra supersportbilar jag kört och gjort artiklar på kan göras lång. Jag har mer än en gång kört Koenigsegg bilar, och som sagt så har jag provkört Formula 1, inte bara en gång utan två. Nu är såklart en Formula 1 bil inte helt rätt att jämföra med. Men det som jag kände är så unikt och något jag i stort sett aldrig tidigare upplevt var accelerationen från stillastående i Tesla Model X Plaid. Det är givetvis värre i en Formula 1 bil men då är man beredda på det och sitter fastspänd som i ett skruvstäd och har hjälm på sig. Tesla Model X Plaid har hela 1 020 hästkrafter, elhästar dessutom! Vridmoment ligger på 1 000 Newtonmeter. Det tog mig två dagar innan jag ens vågade trycka gasen i botten då accelerationen var så brutal. Att få en sån fruktansvärd bergochdalbaneeffekt vid acceleration och som förare är verkligen något helt annat. Bergochdalbaneeffekten passagerare upplever är från en helt annan planet. Så kraften och accelerationen var något helt nytt för mig. Lägg där till att Tesla Model X Plaid är en familjebil med plats för sex personer så man har inga referenspunkter att förbereda sig på att det kommer gå undan värre än något annat. Det är det som gör att man blir så chockad när man trycker ner gasen tillräckligt mycket. Att Tesla Model X Plaid sen är en tung bil, över 2 400 kilo, och inte är så vass när vägen börjar svänga må vara en sak. Men rakt fram går den snabbare än en raket.

Sen till den andra saken som var något helt nytt för mig att uppleva, Teslas autopilot system. Ett system som än så länge inte är tillåtet här i Sverige och större delar av Europa. Men i USA är det tillåtet och något jag självklart testade. Jag började med att köra lite i området där Aleksander och Kamila bor innan jag började min tur till Tampa, en tre och en halvtimmas resa. På vägen till Tampa fick jag lära mig att man måste hålla händerna på ratten, fast löst. Sen måste du dessutom ha blicken framåt. Kollar du på din mobil till exempel för länge säger bilen till dig tre gånger och den tredje gången stänger den av autopiloten så man får stanna och låta bilen stå still i 20 minuter innan man kan fortsätta att köra och slå på autopiloten igen. Men har du väl förstått detta sköter bilen allt själv. Motorvägspå- och avfarter, rödljus, omkörningar. Ligger du i vänster filen och någon kommer upp bakom dig och snabbare än dig så lägger sig Teslan i höger filen och släpper förbi bilen bakom. Bilen följer den inlagda vägen i navigationssystemet till punkt och pricka. Resan till Tampa var lite av ett test men resan därifrån och tillbaka till Aleksander och Kamila fick den sköta allt själv. Tre och en halv timma och bilen tog hand om allt. Helt otroligt och såklart inget jag tidigare upplevt som förare.

Så kraften och autopiloten är två helt nya upplevelser för mig som förare och biljournalist. Jag är verkligen otroligt imponerad. I 16 år har jag skrivit om och kört nya bilar och jag har aldrig upplevt två så här imponerande saker med en ny bil och i en familjebil dessutom.

För bilderna på den vita Tesla Model X Plaiden lånade jag den svenska pressbilen. Den Tesla Model X Plaid jag fick låna av Aleksander var tyvärr lite kantstött efter att Kamila blivit påkörd. Dock inget hon förorsakat utan blev som sagt påkörd. Men såpass mycket att bilen inte var lämplig att fotografera. Men den vita svenska pressbilen hade och andra sidan inte autopilot-systemet vilket jag fick uppleva fullt ut på bilen jag lånade av Aleksander och Kamila. Men Tesla Model X Plaid flyttar verkligen markören framåt för hur bilar kan vara och kommer vara i framtiden. Imponerande och då har jag som sagt kört det mesta. 

Tesla Model X Plaid

Grundpris: Från 1,422 miljoner kronor

Motor: Tre motorer. En på framaxeln och två på bakaxeln.Kraftöverföring: 

Steglös automatlåda, fyrhjulsdrift
Effekt: 1 020 hästkrafter, 1 000 newtonmeter 

Acceleration: 0-100 km/h 2,6 sekunder

Toppfart: 262 km/h

Räckvidd: 547 km
Vikt: 2 410 kg
Mått (längd/bredd/höjd):  5 057/1 999/1 680 mm

Lämna ett svar

Trending

sv_SESvenska