Artikeln producerades ursprungligen 20 april 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Lancia Delta

Det Italienska bilmärket Lancia har lyst med sin frånvaro i Sverige under mer än ett årtionde. Detta skall ändras med hjälp av den forna rallydräparmodellen Delta i ny tappning. Med en större och lyxigare version än sin föregångare från åttiotalet rullar åter märket Lancia Delta på svenska vägar. Cars Collection tog en provtur i denna italienska läckerbit för att se vad tio år gjort med märket.

När man nämner modellen Lancia Delta för folk som har lite mer intresse för bilar än Svensson brukar ett och annan ögonbryn höjas. 1979 presenterades modellen Delta av Lancia vid IAA, en modell som i grunden byggde på framhjusdrivna Fiat Ritmo. Formgivningen bakom Delta är signerad Giorgetto Giugiaro, en mycket framgångsrik italiensk formgivare som designat en rad kända bilar, t.ex. VW Golf (första generationen), Lotus Esprit och DeLorean för att nämna några. Det är dock inte det som är anledningen till folks reaktion när man börjar prata om Lancia Delta, nej det är för den modell som fick tillägget HF Integrale som i princip var oslagbar i rally-VM. Efter denna busbil från 80-talet försvann märket under mer än ett årtionde från Sverige. Nu är det dock tillbaka och en ny Delta finns på den svenska marknaden. Cars Collection har gett sig hän denna italienska läckerbit.

Likheterna utvändigt med ursprunget är ganska få, bara fyra hjul och fyra dörrar om man ska vara krass. Nya Delta är mycket större och jämfört med Volkswagen Golf som är ledande inom segmentet där Delta ska in. Men Delta är hela tre decimeter längre. Detta innebär givetvis större innermått, något som märks väl, men ditt kommer vi senare. Utvändigt har Lancia låtit formerna flöda. Fronten är spännande med en kylaren formad som en slipad ädelsten och med vinklade lutande lyktor som accentueras av LED-lampor. Även kjolen under fronten har annorlunda spännande linjer. Följer man linjerna från fronten över karossen och till bakänden hamnar man vid bakljusen vilka går som bågar över höftpartiet, mycket smakfullt gjort. Taket går att få i mattsvart lack vilket tillför en sober men sportig känsla över hela bilen. 

Den eleganta formen förstärks av att axelavståndet är så långt vilket också medför att innermåtten blir generösa. Lancia har varit smarta och gjort baksätena flyttbara så man kan få ännu bättre sittutrymme om så önskan, eller bättre lastutrymme. Hela kupén har en härlig rymd och Delta känns allt annat än trång. Lancia har valt att lägga modellen på en prisnivå något över konkurrenterna vilket etta medfört att materialvalen ligger i överkant. Sätena, t. ex., är klädda i Alcantara med snygga läderskoningar. Det är lätt att hitta en bekväm körställning trots att stolarna i denna bil inte är elmanövrerade. Det är dessutom inga detaljer som känns speciellt plastiga, mätartavlor och reglage är mer välgjorda än andra märken i samma klass. För att ytterligare öka förarkomforten har Lancia en teknik som gör styrningen smidigare. Med ett knapptryck ställs styrningen om till stadsläge vilket gör hanteringen lättare. Mindre rörelser ger större rattutslag, något som avsevärt förenklar körning i stan och fickparkeringar. 

Motoralternativen för Lancia Delta består av två dieslar samt en 200 hästars stark bensinare. Båda dieslarna är miljömärkta och versionen som Cars Collection testade var den 1,6 liter stora dieseln med 105 hästar. Långt i från en raket, 0-100 avverkas på 10,7 sekunder och toppfarten ligger strax över 180 km/h. Trots att Lancia Delta inte är yster så känns den inte slö, det finns tillräckligt med kraft för att man ska färdas ovanligt bekvämt. Motorn hörs minimalt vilket också skapar en lyxigare känsla. Med de olika motorvalen kommer även några olika alternativ på växellådor, bensinaren har en sexväxlad automatlåda medan den starka dieseln har en automatiserad manuell låda. Dieselversionen, som Cars Collection körde, hade en manuell lätthanterad sexväxlad låda. Om det hade gått att välja kombination själv hade den helautomatiska lådan från bensinaren till den svagare dieseln varit att föredra. 

Eftersom Lancia inte funnits i Sverige på länge märks det att Delta dra blickarna till sig. Men det är nog inte bara för att märket känns ovanligt som folk vänder sig om, även modellnamnet väcker nog många minnen vid liv när dom läser Delta på bakskärmen. Men skulle man ställa en åttitals-Delta bredvid en ny Delta skulle det vara svårt att förstå att det var samma modell, den tidigare är en rå kantig busbil medan den nya Deltan är en lyxig stadsbil i liten förpackning. En sak är säker, Lancia finns i Sverige för att stanna denna gång och Delta är bara början.

+ Snygg liten stadsbil med stora innermått och påkostade materialval.

– Valmöjligheterna mellan motor och växellåda är ej tillfredställande.

Lancia Delta

GrundprisFrån 234 000 kronor
Motor1,6-liter dieselfyra, 105 hk. Vridmoment 300 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,7 sek
Toppfart186 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,6 l/100 km
Vikt1 485 kg
Betyg3
Webbwww.lancia.com

Trending

sv_SESvenska