Artikeln producerades ursprungligen 10 maj 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Renault Megan RS

När man inser hur många fingrar Renaulets F1 team haft med vid produktionen av Megan Renault Sport förändras bilden snabbt av denna lilla vardags-shopper. Roligare körning med en framhjulsdriven Hot-hatch får man leta efter!

Renault har haft modellen Megan i sitt program sedan mitten av nittiotalet och är en direkt konkurrent i Golf-klassen. Nyckelord för Renault har alltid varit säkerhet och ekonomi, något som Megan kunna efterleva med goda marginaler. För att tillföra lite image till modellen gjorde Renaulet precis som Volkswagen med Golf GT och tillförde en sportigare busvariant av Meganen med tillägget RS, Renault Sport. Med ett mycket framgångsrikt Formula 1-team med mängder med mästerskapstitlar och flera årtionden av erfarenhet stod Megan RS klar 2004. Specifikationen för Megan RS var en lätt framhjulsdriven bil med mycket motorkraft, som maskin planterardes en fyrcylindrig motor med turbo på 250 hästkrafter. Ett aerodynamiskt skjolkit, stora hjul med maffiga fälgar och kraftfulla Brembo bromsar innanför, diffbroms samt ett par tighta skalstolar från Recaro. Ett recept som med tillräckligt hög temperatur i ungen blir en ordentlig värsting för gatan!

Renault har nu släppt en faceliftad version av Megan RS, lite vassare, lite skarpare. Voyage tog sig tid att se vad denna starka krydda i segmentet för 3-dörrars halvkombibilar har att erbjuda, ett segment som milt sagt lider av tuff konkurrens. Direkta konkurrenter till Megan RS är Ford Focus RS och Scirocco R. Golf GTI är numera inte så mycket till konkurrent då den dels är för motorsvag samt fått en storebrodern i form av Golf R, men som är fyrhjulsdriven och därmed ej får ses som konkurrent till Megan RS och dess framhjulsdrift. Precis som så många andra bilföretag har Nürburgring blivit en måttstock hos Renaulet och hur snabb en bil egentligen är. Prestandasiffrorna 0-100 är nästan mindre intressanta än en varvtid på den ökända Nordslingan och Renaulet har precis som dom alla andra stora bilmärken ett testcenter i området kring banan. För de som ej kommit i kontakta med namnen Nürburgring och Nordslingan kan en kort genom gång göras, Nürburgring ligger i Eifelbergen, ett grönt och kuperat område i närheten av Köln i västra Tyskland. I början av 20-talet kördes ADAC:s Eifelrennen på allmänna vägar i Eifelbergen men man fann detta vara för farligt och 1927 stod Nürburgring klart och banan kom att bli en av de mest kända i racinghistorien. Förutom tävlingar har fordonsindustrin i alla år använt banan för tester av nya modeller. I dagsläget finns det två delar av Nürburgring som man kan köra på. Dels grandprixsträckan där det än i dag körs F1 men även en rad andra racinglopp. Och sedan är det den cirka 2 mil långa Nordslinga, en djävulsk, men underbar kuperad bana med minimalt eller ibland obefintligt utrymme för avkörningar. Nordslingan är lite speciell jämfört med andra banor runt om i världen och det på grund av att det är en allmän vägsträcka, du betalar en vägavgift på 22€ för ett varv och sen är det bara att köra. Kravet på din bil är att den är reggad för gatubruk och försäkrad. På själva banan råder fri fart och omkörning på vänster sida. Med en Megan version med tillägget Trophy innehar Renualt tiden för dom snabbaste framhjulsdrivna bilarna detta segment. För att beskriva hur överväldigande potent denna lilla bil är var det ett helt gäng stamgäster på Nürburgring som bytte ut sina Porsche Carreror och BMW M3 mot Megan RS, just för att den är så snabb och välbalanserad men till ett rimligt pris.

Vid första turen av Megan RS blir man inte imponerad, inte alls om man ska vara helt ärlig. Bilen är väldigt sävlig och lugn vid normal körning. Däremot påverkas man kanske aningen negativt av att färden är ganska bullrig och stötig, saker man dock inte kan anse ligga i fatet hos en bil med RS-tillägg. Men tack vare att bilen är så dämpad och inte väsnas nämnvärt motormässigt är det lätt att glömma av dessa små bokstäver. För att dessa två bokstäver skall leva upp till bevis är det dock inte mycket som behöver gjöras, et enkelt tryck på en knapp till vänster om ratten visar ett meddelande i rutan framför dig om ett ESP-Sport Mode är aktiverat. Direkt när detta meddelande visas vaknar den lilla lugna shoppingvagnen till liv, gasresponsen blir mer direkt och motorn varvar mera. För att verkligen kunna uppleva dessa karaktärsförändringar hos bilen är kurviga vägar en stor fördel istället för tät stadstrafik. I dessa förhållanden är Megan RS så otroligt välbalanserad och kvick att man fullkomligen glömmer bort vilken bil man först trodde man körde. Det råder inget tvivel om hur Renaulet F1-team varit med och jobbat på den här bilen. Ett stort leende som på milsavstånd kan härledas till olydnad av trafikregler har sedan länge infunnit sig, Megan RS är den perfekt kombinationen av lugn vardags bil samtidigt som ett brutalt busfrö som du sent kommer tröttna på.

Trending

sv_SESvenska