Artikeln producerades ursprungligen 23 maj 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW M5

Om man missat BMW och deras M5-modeller har man nog levt väldigt långt från civilisationen utan kontakt med den motorburna omvärlden!

Det finns få bilmodeller som får en sådant gehör hos de förare som känner den där extra tjusningen med höga hastigheter. BMW M5 har alltid varit synonym med det vassaste från den Bayerska motortillverkaren. Varje gång en M-modell, och då främst M5, släpps stannar motorvärlden till en stund för att höra om dess nya prestanda som oftast knäcker konkurrenterna. Eller får dem att darra och sparka på sina tekniker för att klämma ut ytterligare effekt ur sina konkurrerande modeller. Nya M5, med det interna modellnamnet F10, är inget undantag och höjer än en gång ribban för vad som är möjligt i prestandaväg för denna typ av bilar. Grunden för BMW M-modellerna ligger i märkets sportvagnsavdelning och de har sedan tidigt 70-tal byggt specialversioner på befintliga BMW-modeller avsedda för gatan, först ut var modellen 3.0 CSL. Första M5 introducerades 1984 och var på den tiden en dräpare med sina 288 hästkrafter och en toppfart på 245 km/h. Sen dess, då motorn var en rak sexa, har volymen och antal cylindrar ökat för varje modell. Detta toppades i och med förra generationens M5 med modellnamnet E60 som hade en underbar femliters V10 på 507 hästar. Precis som de flesta andra bilföretag har BMW tagit till sig av det ekologiska tänkandet och börjat downsiza motorerna i sitt modellprogram, nya M5 har därför fått en 4.4 liters V8 med dubbla turboaggregat. ”Krympningen” har dock inte inneburit någon effektminskning och M5 F10 kramar ur 560 hästar ur motorn med ett vridmoment på hela 680 Newton – med andra ord ”tillräckligt”!

Vid första anblicken av denna Silverstoneblå M5 som Cars Collection fått sätta tänderna i ser man att storleken har ökat, precis som så många andra bilmodeller och nämnt vid många tidigare tester. Den har växt så mycket att första intrycket är att man satt sig i en BMW 7-serie. Stolarna, som mycket riktigt kommer från 7-serien, har så många inställningar att även den mest kräsne borde hitta en perfekt körställning. Möjligheten att kunna fälla överdelen på stolen är en mycket bekväm finess för perfekt ryggstöd. Att nya M5 är en grantourer råder ingen tvekan om och fyra personer färdas lika generöst som en limousin. Men det är precis här dagens supersedaner börjar visa sina brister och M5 lider lite av samma fenomen. Detta är modeller som skall vara så bekväma så forntida Rolls-Royce bleknar men som sen med ett enkelt tryck på en knapp skall byta skepnad till en fullfjädrad prestandasportbil redo att anta vilken bana som helst. Kombinationen kan inte innebära något annat än vissa problem då bekvämligheter på en bil är lika med större vikt vilket är ett stort minus så fort det kommer till aktiv körning vare sig det handlar om slingriga vägar eller banan. Det spelar ingen roll hur mycket kraft du trycker ner i motorn så kommer alltid vikten att spela den slutgiltiga betydelsen för hur körvänlig bilen blir. M5 väger in precis under två ton, jämför detta med en tävlingsbil avsedd för banan så är det dubbla vikten. BMW har givetvis gjort allt dom kunnat för att se till att få bort känslan av tung bil, en rad inställningar på chassi, antisladd, gasrespons, styrning, och växellåda förändrar bilens inställningar och styvar upp den. För att göra detta ännu smidigare under körning har två knappar satts på ratten med texten M1 och M2 på. Med dessa knappar programmerar man de inställningar man vill ha för att sedan snabbt och smidigt kunna ställa om bilen för önskad karaktär. Otroligt bra funktion när man snabbt vill förändra inställningarna på bilen och inte släppa blicken från vägen.

 

När man startar M5 blir man inte direkt skräckslagen av ljudbilden som skapas av V8-motorn, en följd av de dubbla turboaggregaten som dämpar det verkliga motorljudet. Även under färd är det verkliga ljudet ganska lågmält jämfört med förra generationens M5 och dess ylande V10-motor. För att inte ta bort hela nöjet av att njuta till motorsången har BMW-teknikerna lett in en del av motorljudet genom högtalarna i kupén. Resultatet blir annorlunda men mycket välstämt ljud. Med inslag från de vinande turboaggregaten bildas ett digitalt men mycket skönt motorsound i kupén.

Mångsidigheten hos M5 är allt annat än ett minus, vid stadskörning är bilen mycket lätthanterad, med alla inställningar i komfortläget glider man fram med en ganska lågmäld uppenbarelse, endast de som känner igen de karakteristiska dragen hos en riktig M5 med sina fyra avgaspipor, flänsarna på sidorna och M5-emblemet på rätt sida av bakluckan vet vad som kommer körandes. Växlingarna sker omärkligt utan tillstymmelse till ryckighet och styrningen är mjuk och lätt. När de täta gatorna i stan övergår till landsväg förvandlas bilen med ett tryck på M1-knappen till ett vilddjur. Inställningarna för chassi, gas, ratt och växellåda har sparats i Sport Plusläget och gången blir allt annat än mjuk. M5 är på hugget och vid minsta tanke på att ge järnet har redan den kraftfulla accelerationen påbörjats och den är brutal, 0-100 avverkas på 4.3 sekunder och den elektroniska toppfartsspärren vid 250 km/h nås efter bara ett par blinkningar. BMW M5 är inget annat än en bekväm kryssningsmissil för vardagsbruk och än en gång har BMW höjt ribban för dessa supersedaner!

+ Kraftmängden är imponerande tillsammans med fantastisk komfort. 

– Tung bil har sina minus och medför glupsk soppaförbrukning.

BMW M5

Grundprisfrån 959 000 k
Motor4,4-liters V8, 560 hk. Vridmoment 680 Nm. Dubbla turbo
Kraftöverföring7-stegad automat, dubbelkoppling, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,3 sek
Toppfart250 km/h (begränsad)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0.99 l/mil
Vikt1 945 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år
Betyg4
UtmanareAudi RS6 och Mercedes AMG E55
Webbwww.bmw.se

Trending

sv_SESvenska