Artikeln producerades ursprungligen 14 september 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

SUV Cross Guide

Segmentet ”fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång” har exploderat under de senaste tio åren. Fordonen är inte längre självklart ämnade för terräng där en konventionell tvåhjulsdriven bil inte skulle ta sig fram. Ordet SUV, som står för Sport Utility Vehicle, har blivit synonymt med stadsjeepar, ett älskat och hatat val av bil för många. Körkänslan upplevs självklart mer positivt när man sitter en bit upp och har överblick. Modellerna har dessutom blivit anklagade av miljövänner för att vara ännu mer ovänliga miljömässigt sett. Ett argument som ofta faller när man väl börjar kika på konsumtionssiffror i jämförelses med äldre bilar, mycket tack vare snålare och mer effektiva motorer vilket förbises bort på grund av dessa bilars storleken. CS Life har valt att dela upp segmentet SUV- och Crossovervagnar i tre grupper: 1. Stor, mellan och kompakt SUV. 2. Stor och mellan Crossover samt, 3. Jeep och prestanda SUV. På följande sidor hittar ni ett urval av bilar som vi valt att rekommendera.

Stor SUV – Toyota Land Cruiser

Med ett ursprung i det militära har Toyotas största SUV-modell Land Cruiser blivit en storsäljare. Detta är en gigantisk bil med både stora ytter- som innermått. Terrängdugligheten är mycket påtaglig med diffspärrar och lågväxlar samt ett antal terrängkörsprogram. Även kameror utvändigt hjälper till när det är svårt att se hur omgivningen ser ut kring bilen. Något som talar emot när det blir riktigt avancerad terräng är bilens tyngd som ligger på dryga 2,5 ton. Modellen som CS Life testade var den lyxutrustade modellen med en diesel V8-motor på 4.5 liter och 286 hästar. Med ett vrid på hela 650 newtonmeter känns bilen aldrig slö och kraften finns alltid till hands. Med uppfällda säten längst bak får sju personer plats.

+ Maffig och lyxig SUV med goda terrängegenskaper.

– Tyngden ligger Land Cruiser i fatet när terrängen blir för avancerad.

Toyota Land Cruiser V8

Grundpris767 200 kr
Motor4,5-liters turbomatad V8 diesel, 286 hk. Vridmoment 650 Nm
Kraftöverföring6-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,9 sek
Toppfart210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren9,5 l/100 km
Vikt2 510 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.toyota.se

Mellan SUV – Mitsubishi Outlander

Mellanklassen inom SUV-segmentet har precis fått en ny medlem och det är nya Mitsubishi Outlander. Modellen har funnits sedan början av tjugohundra och är nu inne på sin tredje generation. Från början hade modellen den pigga turbomatade motorn från märkets rallymodell Evo. Men nu har Outlander blivit mer familjeinriktad och snällare med två motoralternativ från start, en tvåliters bensinare och den som CS Life kört med en 2.2 liters diesel på 177 hästkrafter. Modellen tippas bli en storsäljare i Sverige tack vare en väl tilltagen utrustningsnivå från start till ett rimligt pris.

+ Relativt billig SUV med god utrustnings nivå för normalfamiljen. 

– Kvalitetskänslan bjuder känns inte helt övertygande.

Mitsubishi Outlander

Grundprisfrån 249 900 kr
Motor2,2-liters dieselfyra, 177 hk. Vridmoment 380Nm. Turbo
Kraftöverföring6-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,8 sek
Toppfart190 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,3 l/100 km
Vikt1 720 kg
Garantier3 år nybil, 12 år rost
Webbwww.mitsubishimotors.se

Kompakt SUV – Citroën C4 Aircross

Att det finns ett samarbete mellan Citroën, Peugeot och Mitsubishi är ingen nyhet och grunden till C4 Aircross är Mitsubishis ASX. Snart kommer även en variant med Peugeotlogga med namnet 4008. Segmentet för kompakta SUV är välfyllt med konkurrenter som VW Tiguan, Nissan Qashqai och Mazda CX-5 som CS Life testade i våras. För extra flexibilitet finns C4 Aircross både som framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven version. Praktiskt och ekonomiskt för den som vet att körunderlaget ej kommer bestå av annat än stadsgator. Motoralternativet som CS Life körde var 150 hästarsdieseln, en 1.8 liters maskin som klarar det mesta en vanlig förare kräver. Utsläppen ligger på 147 gram eller 0.56 liter per mil. När bilföretag delar på bilmodeller som t.ex. C4 Aircross blir slutresultatet alltid lite lidanden men tack vare detaljer har Citroën fått till en bättre känsla på exteriör och interiör än för släktingen ASX.

+ Trevlig franks SUV med mer utstrålning än sitt syskon Mitsubishi ASX.

– Pannorama glastaket ger sämre sitthöjd i baksätet.

Citroën C4 Aircross

GrundprisEj fastställt för Sverige
Motor1,8-liters dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 300 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 11,5 sek
Toppfart198 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren5,6 l/100 km
Vikt1 570 kg
Garantier3 år vagnskade-, 2 år nybils-, 3 år lack-, 12 år rostskyddsgaranti, 3 år assistans
Webbwww.citroen.se

Stor Crossover – Audi A6 Allroad

Det sägas att anledningen till att denna biltyp föddes var när BMW gjorde tester med sin första version av X5. Audi hade då sett en förklädd 5-seriemodell och trodde att BMW jobbade på något liknande som senare blev A6 Allroad. Volvo var snabba med att hänga på trenden med sin Cross-Country som med Allroad blivit stora kassakor för respektive märke. Nu har Audi lanserat sin tredje generation av A6 Allroad och det är en lyxkryssare av rang. Versionen CS Life bekantade sig med hade en slutgiltig prislapp på närmare en miljon kronor. Körkänslan i A6 Allroad är svårmatchad för konkurrenterna. 

+ En fantastisk långfärdsbil med all tänkbar utrustning.

– Dyr!

Audi A6 Allroad 3.0

Grundprisfrån 490 100 kr
Motor3-liters turbomatad V6 diesel, 204 hk. Vridmoment 400 Nm
Kraftöverföring7-stegad automat, permanent fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,5 sek
Toppfart223 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,1 l/100 km
Vikt1 960 kg
Garantier2 års nybil-, 3 års vagn-, 3 års lack-, 12 års rostgarant
Webbwww.audi.se

Mellan Crossover – Peugeot 508 RXH

Detta är den första bilen för Peugeot i segmentet som har konkurrenter som Audi A4 Allroad, Subaru Outback för att nämna några. Vad som skiljer dem åt är att 508 RXH har en hybridlina, alltså två elmotorer på bakhjulen som gör den fyrhjulsdriven. Tillsammans med skärmbreddare i plast och hasplåtar undertill får den ett mer terrrängdugligt utseende som ändå passar in i innerstadens vardagstrafik. Själva hybriddriften som både kan driva bilen helt på el eller med förbränningsmotorn är silkeslen i övergångarna. Detta sker antingen i farter över 50 km/h eller när mer kraft behövs. Tyvärr matchar inte den robotiserade växellådan lika lent.

+ Ett bra och välbehövligt miljöallternativ i segmentet

– Fransmännen gör det alltid lite mer krångligt än det hade behövt vara.

Peugeot 508 RXH

Grundprisfrån 386 900 kr
Motor2-liters 4-cyl turbodiesel, 163 hk. Elmotor 37 hk
KraftöverföringFram- eller bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,8 sek
Toppfart213 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,1 l/100 km
Vikt1 910 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.peugeot.se

Jeep – Jeep Wrangler

Denna urtyp av terränggående bilmodell härstammar från andra världskriget och har fått dela sitt namn med hela segmentet. Namnet Jeep ägs av Chryslerkoncernen och modellen var från början en militär bil som togs fram av USA under namnet Willys. Sen dess har ett stort antal versioner släppts och CS Life valde att testa den klassiska Jeep Wrangler med två dörrar. En ganska opraktiskt bil som även brister i komfort och väghållning men som ändå har en charm utöver många andra. Att ta sig upp för Hammarbybacken var en barnlek och som att köra på en vanlig väg. Jeep Wrangler är riktigt robust och klarar av svårare terrängförhållanden än många andra inom segmentet. 

+ Klassiks, pålitlig envis som en terrier.

– Komforten har sina brister i denna gamla biltyp.

Jeep Wrangler

Grundpris från 479 900 kr
Motor2,8-liters 4-cyl diesel, 200 hk. Vridmoment 480 Nm
Kraftöverföring5-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,7 sek
Toppfart172 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren8,9 l/100 km
Vikt2073-2253 kg
Garantier2 år nybil, 3 år vagnskada, 7 år rost
Webbwww.jeep.se

Prestanda SUV – Porsche Cayenne GTS

I och med SUV-segmentets utveckling har även prestandamodeller dykt upp. Med starka motorer i sänkta chassin har dessa modeller inget ute i terrängen att göra men tilltalar många köpare. Det senaste tillskottet kommer från Porsche och deras SUV-modell Cayenne som numera har tillägget GTS. Med en V8 sugmotor på 420 hästar och mycket bra vägegenskaper tack vare 24 millimeter sänkt chassi kan den matcha många sportbilar även när det börjar svänga. När CS Life provkörde Cayenne GTS i Österrike tidigare i somras bjöd modellen på imponerande vägegenskaper både utanför och på banan.

+ Kraften och ljudet är svårt att tröttna på i denna prestanda SUV som lika gärna passar på banan som allmän väg.

– Inget ute i terrängen att göra trots möjligheten till olika terrängprogram.

Porsche Cayenne GTS

Grundprisfrån 934 000 kr
Motor4,8-liters V8, 420 hk
Kraftöverföring8-stegad Tiptronic, dubbelkoppling, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,7 sek
Toppfart261 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren10,7 l/100 km
Vikt2 140 kg
Garantier2 år nybil, 3 år lack, 10 år rost, 2 år Porsche assistans
Webbwww.porsche.se

Trending

sv_SESvenska