Artikeln producerades ursprungligen 27 september 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes A Klass

Modellen som fick ett av bilindustrins största företag på rygg.

För nästan exakt femton år sedan hände en tragedi för Tysklands stolhet inom bilindustrin. Vid en av Teknikens Världs biltester gjordes ett undanmanöverprov med nya Mercedes A-Klass. Bilen var en helt ny konstruktion och bland de första framhjulsdrivna modeller märket konstruerat. Under ett klassiskt ”älgtest” välte Robert Collin med den helt nya A-Klassen. Anledningen till att bilen välte var ett för dåligt chassi och avsaknad av ett antisladdsystem. Händelsen medförde en ganska ansenlig summa pengar i en revidering av bilen samt försening av produktionen. Märket fick dessutom skämmas ett bra tag då man först försökte slingra sig ur situationen som uppstått. Det fanns till och med planer på att stämma testlaget för att ha försökt iscensätta olyckan. Men när väl A-Klass rullade ut på vägarna hade den ett bättre chassi och antisladdsystem som standard. Det blev snabbt en mycket uppskattad modell. Med sina små mått, endast 3,6 meter, och höga sittposition ansågs den som en praktiskt och bekväm bil i den täta stadstrafikens vardag.

Nu har A-Klass kommit in på sin tredje generation. Steget

mellan första modellen och den som Cars Collection testar idag är väldigt stor. Längden har växt med hela 41 centimeter och det är ett ganska stort kliv för en så här liten bil. Samtidigt har höjden minskat, den lilla praktiska citybilen med god sikt har förändrats avsevärt. Nya A-Klass är 4,29 lång och har fått en längre hjulbas. Vad som förändras körmässigt när en bil växer så här är stabiliteten och den är mycket bättre på nya A-Klass jämfört med sina föregångare. Numera hamnar nya A-Klass i golfklassen med konkurrenter som BMW 1-Serie, Audi A3 och Volvo V40 för att nämna några.

Motoralternativen för nya A-Klass är många, ett flertal snåla dieslar med miljöklassning samt ett par starkare bensinare. Så småningom väntas även en AMG-version släppas. Cars Collection valde att köra den näst starkaste bensinvarianten på 156 hästar. Numera går det inte att genom modellbeteckningen avgöra storleken på motorn så som förr. A200 som modellen heter vi kör har en 1,6 liters motor. Men de 156 hästkrafterna som denna bil sitter på känns helt okej och inte orkeslösa på något vis. Om man kikar på prestandasifforna för A200 så avverkas sprinten 0-100 på 8.3 sekunder. Toppfarten nås vid 224 km/h.

Testrundan är lagd runt vår huvudstad, både landsvägskörning och stadstrafik ingår. På landsvägen som sträckan börjar med känns A-Klass mycket större och bekvämare än väntat. I farter där körkortet börjar hänga löst är fortfarande A-Klass trygg och lugn. Bra betyg för en så här liten bil och ett tecken på att många timmar lagts för att få fram ett välbalanserat chassi. Även bullernivån är låg trots väl tilltagna fälgar skodda med lågprofildäck. Modellen vi valt denna dag är utrustad med ett AMG-paket. Sportiga kjolar samt fälgar är de attribut som på utsidan skiljer från standard versionen. Invändigt finner man ett par tilltagna skålade säten och en sportig ratt klädd i nappaskin. Dessutom pryder läckra kolfiberpaneler instrumentbrädan på ett mycket smakfullt sätt. Man trivs snabbt i förarmiljön på nya A-Klass!

När landsvägen byts ut mot tätare eftermiddagstrafik in i city känns A-Klass smidig och lätthanterad. Istället för den 6-stegade manuella växellådan som finns har vi valt att prova versionen med en så kallad dubbelkopplingslåda. Växlingarna sker sömnlöst och mycket smidigt. Vill du så kan du välja att växla med paddlarna bakom ratten. 

Med en app som kan laddas hem från iTunes kan man få full tillgång till sin iPhone via bilen. Du får då upp telefonens menyer i bilens skärm och styr sedan med vredet som sitter på mittkonsolen mellan stolarna. Systemet finns i dagsläget bara för iPhone men ska så småningom även komma till andra smartphones. 

Trots att detta är Mercedes minsta modell har man inte dragit ned på säkerhetssystemen. A-Klass är och kan utrustas med en mängd hjälpsystem. Som standard kommer bilen ha ett kollisionsvarningssystem. Ej att förväxla med till exempel Volvos automatiska nödbroms. Mercedes systemet varnar föraren vid eventuell kollision framifrån samt förbereder bromsarna men föraren måste själv bromsa. Som tillval och nytt för A-Klass är dödavinkelnvarnare och varning för filbyte. Som standard finns dessutom en trötthetsvarnare och knäairbags på förarplatsen. Om man vill utöka säkerheten ytterligare finns ett tillvalspaket som kallas Pre-Safe. Paketet innebär att bilen förbereder sig vid en eventuell olycka och stänger fönster, sollucka och drar åt bältena samt rätar upp stolarna fram. 

Den lilla bråkiga modellen som ett tag såg ut att skada märket mer än gynna det har nu vuxit upp och blivit mer kontrollerad. Helhetsintrycket för nya Mercedes A-Klass är mycket bra, faktiskt bättre än väntat. Man finner sig snabbt i bilen med knappar och reglage. Även efter ett par timmars körning känns A-Klass bekväm och tröttar inte ut. För att uppnå dessa saker är det ganska lätt att förstå att fler ingenjörstimmar lagts på nya A-Klass än när första generationen välte och skapade rubriker välden över. Tack för det Mercedes!

+ Praktiskt och bekväm bil både för city och långfärd.

– Vuxit en hel del sen sin föregångar vilket minskat det smidiga formatet.

Mercedes A-Klass A200

Grundpris239 900 kronor
Motor1,6-liters rak fyra. 156 hk, 250 Nm
Kraftöverföring6-stegad automatlåda med dubbelkoppling, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,3 sek
Toppfartcirka 224 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren5,8 l/100 km
Vikt1 395 kg
Garantier2 års nybil-, Upp till 30 års rost-, 3 års vagnskadegaranti. Mercedes assistans upp till 30 år
Betyg3
Webbwww.mercedes-benz.se

Trending

sv_SESvenska