Artikeln producerades ursprungligen 11 oktober 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Aston Martin Rapide

Även i James Bonds liv ska en familj få plats en vacker dag när alla världskriser och skurkar är lösta och bakom galler. Då är Aston Martin Rapied det självklara valet som bil i tjänsten som familjefar.

Att det kommer en fyrdörrars lyxkupé från fabriken i Gaydon är inget nytt. Förra gången det hände var det genom ett systermärke till Aston Martin med namnet Lagonda. En kantig åttitals modell med delad uppskattning från publiken. 

De flesta lyxbilsmärken har förstått vikten i att ha ett brett modellprogram. Aston Martin är inget undantag och lanseringen av modellen Rapid känns självklar. Bland huvudkonkurrenterna hittar vi Maserati Quattroporte, Porsche Panamera Turbo för att nämna några. Rapid slår dessa två med hästlängder om man bara ser till det yttre. Rapid har samma förföriska grill med det klassiska Aston Martin formerna som sina kupésyskon. En oslagbart vacker front! Den största skillnaden från sina sysken DB9 och Vantage är längden, Rapid mäter strax över fem meter. 

Även på motorsidan talar mängden cylindrar till Rapids fördel gentemot Maseratin och Porsche. Med fyra färre an Rapid som har en sex liter stor V12-motor på 477 hästkrafter. Alltså tillräckligt med kraft för att klara de flesta vardagssituationer till och från dagis. Kraften levereras via en sexstegad automatlåda till bakhjulen. I jämförelse med nya dubbelkopplingslådaor känns den konventionella automatlådan i Rapid aningen trött. Men för bekväm avslappnad körning förlåter man det lite sömniga uppträdandet snabbt. Den ljuvliga sången från de tolv cylindrarna som leds ut genom två avgaspipor i ändan på bilen hjälper också till att bortse från växellådan beteende. 

När man kliver in i kupén fortsätter hjärtat hålla samma puls som uppstått vid närkontakten till Rapids vackra former. Detalj- och läderarbetet är i absolut toppklass. Alla detaljer är i riktig metall, ingen chromad plast som hos många andra bilar. Trots desplayer från Volvo både i mittkonsollen och i mätartavlorna är detta en förarmiljö att älska. Hastighet och varvmätaren i metallfinnish är kanske de snyggaste som gjorts i bilsammanhang. Ett nyckellöst startsystem hade däremot kunnat önskas på en så här lyxig modell. Till skillnad från andra bilar så rör sig mätarna i Rapid mot varandra istället för samma håll, snygg effekt! 

Rapid är en stor bil med avsikt att transportera sina passagerare på bekvämaste vis. Trots detta bjuder denna femmeters vagn på utomordentliga köregenskaper även då vägen börjar svänga. Ett adaptivt dämpningssystem som infördes i och med Aston Martins värstingmodell DBS och tillika James Bonds tjänstebil sitter även i Rapid. Du kan välja mellan Normal eller Sport och i Sport styvar hela bilen till fjädringen märkbart. Även bromsarna med skivor på hela 390 millimeter fram och 360 bak är väl tilltagna. Välbehövligt för att på ett säkert sätt få stopp på detta ekipage när det behövs. Vikten för Rapid är uppe och nosar på 2 000 kilon.

De bakre dörrarna öppnas precis som de främre på Aston Martin maner utan steg och aningen snett uppåt. Dörrhandtagen är också mycket smakfullt infällda i dörrarna med lysdioder. Precis som i framsätet bjuds de bakre passagerarna på en utsökt miljö. Rapid är strikt fyrsitsig vilket medför utomordentlig komfort åt de som åker med. För de två bakre passagerarna erbjuds var sitt separat säte likt de där fram. På baksidan av de främre stolarna sitter skärmar för underhållning  åt de bakre passagerna när resorna blir långdragna. För att underhålla samtliga passagerare sitter ett väljudande ljudsystem på 1000 W från Bang & Olufsen. Aston Martin har dessutom en exklusiv barnstol i sitt tillbehörsprogram. Med enkla ISOFIX fästen sitter även de minsta säkert när det går fort. Att jämföra Aston Martin Rapid mot en Volvo-kombi vore dumheter. Du kommer inte få plats med hela familjens skidutrustningen plus lite till i Rapid. En hopfällbar barnvagn och lite matkassar är däremot inget problem. De bakre sätena går att fälla och bidrar om så behövs.

Om vi går tillbaka till jämförelsen med Porsche Panamera som huvudkonkurent och Rapid så står sig Rapid känslomässigt som segare. Tittar vi närmare på köregenskaper och prestanda ser det lite annorlunda ut. Med sin dubbeltrubomatade V8 och en supersnabb dubbelkopplingslåda samt fyrhjulsdrift har Rapid inte mycket att sätta emot Panamera. Så för en familj i vårt land kanske Porschen är det mer vettiga alternativet. Låter du däremot hjärtat och skälen tala om vilken bil du väljer är Rapid det självklara valet. Ingen familjebil i värden är så vacker som Rapid och det enda givna valet för James Bond som tjänstgörande familjefar.

Trending

sv_SESvenska