Artikeln producerades ursprungligen 18 oktober 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW M6

Resan ner till Nürburgring går via Malmö och färjan till Travemünde. En opretentiös lastbilsfärja som tar dig till Tyskland över natten. Rena lakan och handdukar, billig öl i baren och ett förhållandevis lågt pris gör färjan till det perfekta sättet att ta sig över till kontinenten. Många förespråkar bron och Rødby-Puttgarden men Cars Collection rekommenderar färjan från Malmö då man slipper köra över Danmark och dessutom får en god natts sömn ombord. Ankomst till Tyskland klockan sju på morgonen vilket förvandlar de sista femtiofem milen ner till en barnlek

.

Resan ner till Nürburgring går via Malmö och färjan till Travemünde. En opretentiös lastbilsfärja som tar dig till Tyskland över natten. Rena lakan och handdukar, billig öl i baren och ett förhållandevis lågt pris gör färjan till det perfekta sättet att ta sig över till kontinenten. Många förespråkar bron och Rødby-Puttgarden men Voyage rekommenderar färjan från Malmö då man slipper köra över Danmark och dessutom får en god natts sömn ombord. Ankomst till Tyskland klockan sju på morgonen vilket förvandlar de sista femtiofem milen ner till en barnlek.

När M6 får sträcka ut på Autobahn visar den verkligen vart skåpet ska stå. Motorn, som är en 4,4 liters V8 med dubbla turboaggregat, 560 hästkrafter och 680 Nm, är det rätta vapnet för de tyska motorvägarna. All kraft levererat till bakhjulen via en reptilsnabb dubbelkopplingslåda. När första frifartsskylten dyker upp pressas gaspedalen ner till bottenläge. M6 skjuter iväg som en missil och inget tycks stå i dess väg. Plötsligt är det som att köra in i en osynlig vägg. Bilen har uppnått den elektroniska fartspärren som går in vid 250 km/h. Tycker du att detta inte räcker i fartupplevelse går det att beställa ett M Drivers-paket där spärren höjs till 305 km/h. Frågan kvarstår hur snabb M6 verkligen är om ingen fartspärr funnits? Sprinten 0-100 går numera så fort så siffrorna nästan är mer intressanta för hur lång tid det tar upp till 200 km/h. I nya BMW M6 tar det 12,6 sekunder från 0-200. En hastighet som normala bilar behöver för att ta sig till 100 och som M6 har avklarat efter bara 4,2 sekunder.

För att köra på Nürburgring krävs det att man betalar en vägtullsavgift för att få nyttja banan ett varv. Kostnaden för ett varv ligger på 22€. För att kunna köra maximalt rekommenderas något av de event som ordnas under året. Ett av dessa, då fri körning råder är Gran Turismo Events som anordnat ett flertal resor till olika banor runt om i Europa. Deras Nürburgringevent har blivit mycket uppskattat med ett 150-tal sportbilar vid varje tillfälle.

När man kör på banan får bilen utstå påfrestningar utöver det normal. Om bilen körs på rätt sätt är Nürburgring snällare än vanliga banor då de har tightare svängar och hårdare inbromsningar. För att vara på säkra sidan finns några saker som alltid bör kollas på bilen innan och efter man kört. Däckstrycket måste vara korrekt, när man kör på banan blir däcken varma och luften expanderar och bidrar till högre lufttryck och sämre grepp. Det andra är att köra avskylningsvarv för att bromsar och däck ska kallna. Genom att ha koll på dessa två saker minimeras det onödiga slitaget markant.

M6 är en bil med ett brutalt kraftöverskott, vikten på 1890 kilo gör sig i stort sett aldrig påmind eftersom det hela tiden finns kraft. Vid utgången av varje kurva skjuter M6 iväg och innan man hunnit reagera är det dags att bromsa inför nästa kurva. M6 går att konfigurera genom ett antal knappar som styr fjädring, styrning, gasrespons och växellåda. Med alla inställda på Sport Plus blir bilens chassi och styrning styvt och hårt medan gas och växellåda blir supersnabb.

Med tanke på hur farligt Nürburgring kan vara om något går snett är en rekommendation att låta de hjälpsystem som bilen har vara påslagna. I M6 fall och de 560 hästarna på bakdäcken är alternativet att koppla ur antisladdsystemet att be om problem. Men efter bara ett par få varv börjar bromsarna bete sig märkligt, pedalen går ända i botten trots ordentlig avkylning. Detta uppförande är ett tecken på att bromsvätskan har kokat och inte bra. Skälet till att detta hänt är med största sannolikhet att hjälpsystemen merparten av varvet gått in och bromsat ned den vansinniga effekten till bakhjulen. Detta genom att bromsa ner hjulen istället för att strypa effekten från motorn. Följden blir naturligt att bromsarna får jobba konstant och därmed överbelastas. Att det hände så fort är lite undermåligt men M6 är en tung bil vilket inte förbättrar situationen. Så i detta fallet blev hjälpsystemen till mer problem än nytta. Men att köra utan systemen var aldrig ett alternativ från början. För den som tänkt sig nyttja denna kraftmaskin varv efter varv finns kolfiberkeramiska bromsar som tillval. Dessa klarar mycket mer men kostar därefter.

Hemresan från Tyskland ägnas åt ekokörning, med avstängd AC och farthållaren satt exakt på alla fartgränser. Snittförbrukningen sänks då från de 2,5 liter milen M6 konsumerat på Nürburgring till 0,8 liter per mil. Häpnadsväckande för en så här stor, tung och kraftfull vagn. Med ett par keramiska bromsar borde detta var bland det mest optimala för en snabb och bekväm resa ner till världens bästa racerbana och hem igen.

BMW M6

Grundprisfrån 1 167 000 kr
Motor4,4-liters V8 med dubbelturbo. 560 hk. Vridmoment 680 Nm
Kraftöverföring7-växlad dubbelkopplingslåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,2 sek
Toppfart250 km/h (begränsad)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0.99 l/mil
Vikt1 925 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år
Webbwww.bmw.se

Trending

sv_SESvenska