Artikeln producerades ursprungligen 23 oktober 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Golf

Hur kan en bilmodell gång på gång överväldiga världen med sitt enkla språk. Följ med Cars Collection till Sardinen där det första testet av sjunde generationens Golf ägde rum.

1974 hände något som skulle förändra väldens bilindustrin. Volkswagen byggde sin första Golf. En bilmodell som gett en hel klass sitt namn, Golfklassen. Modellen var tänkt att, för en rimlig peng, vara en enkel bil både för unga som för äldre. Precis det har gjort den så framgångsrik och älskad världen över. I likhet med andra Volkswagenmodeller som Passat och Scirocco är namnet taget från kända naturfenomen. Namnet Golf kommer från Golfströmmen. Sen första Golfen från 1974 har nu sju generationer släppts. Alla har varit säljsuccéer och höjt standarden för klassen samt tagit Volkswagen till det vinstbringande företag det är idag. Nu är det alltså dags för Golf VII att på nytt flytta fram gränserna för teknik och effektivitet i klassen. Den svenska höstens orangea färger har bytts ut mot smaragdfärgade kuster på den italienska ön Sardinien. Här ska testet av nya Golf ske som Cars Collection är inbjudna till. 

Varför pulsen inte skjuter i taket vid första ögonkontakten med nya Golf förvånar inte. Volkswagen har aldrig försökt förföra sina köpare genom nya djärva linjer. Med ett enkelt och stramt linjeval förblir dessa bilar relativt tidlösa jämfört med konkurrerande märken. Ställer man alla sju generationers Golfar bredvid varandra är likheterna slående. C-stolpens tydliga form är en av identitetslinjerna som varit med sen första versionen och markeras allt tydligare. Precis som alla andra bilar växer även Golf i sin kostym. Både längden, bredden och hjulbasen har blivit större. Detta bidrar givetvis till mer komfort och bättre uppträdande på vägen. Lastkapaciteten har ökat med trettio liter från föregående modell. Tack vare en nya plattformstyp kallad MQB (Modular Transvers Matrix), för tvärställda motorer har även mycket plats i framvagnen frigjorts. Följden blir bättre kupeutrymme. En annan sak som också påverkar körupplevelsen, och framförallt förbrukningen, är vikten. Ingenjörerna i Wolfsburg har lyckats banta bort hela hundra kilo. Det intressanta är att dessa kilon inte bara hittats i större komponenter som kaross och motor. Även elsystemet har man lyckats minska med sex kilo. 

För att verkligen göra Golf till ledare i sin klass har Volkswagen inte sparat på något krut. Säkerhetssystemen är rigorösa med bland annat bältessträckare, automatisk stängning av rutor samt system som gör bilen förberedd vid eventuella olyckor. Det är system som normalt bara återfinns hos bilar i premiumsegementet. Bland förarassistanssystemen finner vi även tekniklösningar som även de brukar återfinnas i lyxigare modeller. Farthållare som automatiskt håller avstånd, även i krypfart vid kökörning, filhållningshjälp och automatiskt helljus är bara några av raden bekväma hjälpsystem för föraren. Även infotainmentsystemet har fått en uppgradering. Google-maps är självklart integrerat i den stora navin. Skärmen fungerar numera precis som en smartphone där man krymper och förstorar kartan. Genom att nypa eller dra med två fingrar. Nya Golf är med andra ord fullspäckad med det senaste inom bilteknik.

Låt oss för en stund glömma all ny teknik och fokusera på körupplevelsen. Sardinen är fylld med fantastiska slingrande vägar med perfekt asfalt. En optimal miljö för att se hur nya Golf uppträder. Det första som man upptäcker är tystnaden. Visst är asfalten utöver våra svenska vägars kvalitet. Men det är inte avsaknaden av hjulbrus som slår en. När farten blir en bra bit över hundrastrecket är fortfarande vindbrus från backspeglar helt frånvarande. Det är en sån tystnad i kupén att bilar som Audi A8 och Mercedes S-Klass känns rätt att jämföra med. Även motorn är extremt tyst trots den relativt höga hastigheten. 

Motorutbudet är brett för nya Golf. CS Life valde att testa två versioner. Dels den stora bensinaren med manuell låda samt den lilla bensinvarianten med DSG-låda. Det intressanta med den stora motorn är att Volkswagen lagt till funktionen ACT (aktiv cylinderavstängning). Vid låga varv och lugn körning släcker motorn ned två av de fyra cylindrarna. Resultaten blir en minskad förbrukning. Vid körning sker detta helt silkeslent och det enda man upplever är att motorns ljud förändras en aning. Så fort man ger lite mer gas vaknar motorn till och man förfogar över fullt kraftregister. Systemet finns bara på 140 hästars TSI-motorn och kommer till en början inte vara möjligt att få på den svenska marknaden. Något som med största sannolikhet kommer ändras när säljstarten sker till våren nästa år. Motor nummer två för test var den lilla bensinaren på 85 hästar och DSG-låda. Trots liten effekt upplevs motorn som rapp och inte alls trött. Med dubbelkopplingslådan blir detta en fin kombination som borde locka många köpare. Båda motorversionen har en förbrukning på låga 4,9 liter per mil. På de tre övriga motoralternativen hittar vi dels en 105 hästars diesel som kommer ned under fyraliters strecket. Bluemotion- versionen som drivs med etanol går att komma ned på 3,2 liter vid blandad körning. Senare kommer även en gasversion samt fyrhjulsdrift och en kombiversion. En Gti och R-modell är givetvis också på planerade. 

Återigen lyckas Volkswagen att pressa gränserna för vad som är möjligt. Nya Golf är en stilstudie i kvalitet, komfort, effektivitet och ekonomi. Oddsen för att nya Golf inte kommer bli en storsäljare känns ganska låga. Med en så här bra produkt är det lätta att förstå att Volkswagen går med vinst. Men vinnaren i detta fallet är den som köper en Golf. Att hitta något dåligt med denna bil blir svårt. Precis så ska den perfekta bilen upplevas.

+ Fantastisk komfort. Fylld med ny teknik. Relativt billig.

– Kortsiktigt utmanar inte formerna och kan till en början kännas strama och tråkiga.

VW Golf VII

Grundpris169 900 kronor
Motor1,2-liters fyra, 85 hk. Vridmoment 160 Nm
Kraftöverföring6-stegad DSG-låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 11,9 sek
Toppfart179 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,9 l/100 km
Vikt1 205 kg
Garantier2 års nybil-, 12 års rost-, 3 års vagnskadegaranti
Webbwww.volkswagen.se
Betyg4

Trending

sv_SESvenska