Artikeln producerades ursprungligen 21 december 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi A1 Quattro

Glädjegarantin för en liten bil med 256 hästar och ett drivande hjul i varje hörn är lika självklar som att majoriteten inte trodde på jordens undergång den 21 december. Men skulle den mot förmodan gjort det passade Cars Collection på att testa detta extrema lilla busfrö från Audifamiljen lite extra innan denna domedag. Vad passar inte bättre då än ett par Svenska snöfylda vintervägar, antagligen ingenting.

Audis produktionstakt under 2012 liknade inget annat med en ny modell nästan varje månad. Allt från vardagsmodeller till hårresande prestandaversioner från RS-avdelningen. När det kommer till just prestandaversionerna har alla något gemensamt, fyrhjulsdrift (quattro). Ett nyckelord i Audis framgång med start i rallysammanhang. Där skrämde den smått vansinniga urquattron livet ur de konkurrenter som kom i dess närkontakt, samtidigt skördade den otaliga segrar. Under de sex säsonger man körde med urquattron i WRC, World Rally Campionship, tog man 23 segrar och placerade sig 5, 1, 2, 1, 2 och 4 i mästerskapet. Stig Blomqvist blev världsmästare 1984 och tvåa 1985.

En standard A1 tlllhör inte de bilar som får pulsen att stiga nämnvärt. Visst, det är en premiumbil i microformat och enligt Audi själva bland de första i sitt segment. Tyvärr har den stora ”singel frame”-grillen nästintill överproducerats och de flesta bilarna som rullar ur Audis fabriker ser likadana ut för ett otränat öga. Men ingredienserna i receptet som tillsats för A1 Quattro är en annan femma. De är få och enkla. En rak fyrcylindrig tvåliters bensinmotor med turbo på 256 hästar och 350 Newton i vrid. En sexväxlad manuell låda som leverera kraften till vardera hjul med fyrhjulsdrift från svenska Haldex. Resultatet efter ugnsbakning på 250 grader blir en liten ettrig körglad bil med fantastiska väghållning och prestanda i toppklass. 0-100 avverkas på blotta 5.7 sekunder och toppfarten 245 km/h är riktigt bra. I en jämförelse som brittiska Autocar gjorde på en blöt knixig bana mot prestandamonstret, Nissan GT-R, var A1 Quattro överlägsen!

Utvändigt är det lätt att särskilja en A1 Quattro mot en standardversion av A1. Förutom ett flertal Quattroemblem så har den ett par fantastiskt snygga 18-tums turbinfälgar lackerade i vitt med röd centrumbult. Bilen går endast att få i kulören ”Glacier White metallic”, taket samt takbågarna är svartlackerade bilen har tonade sidorutor. Längst bak sitter en gigantisk vinge och med de två stora avgaspiporna behöver ingen vara undrande om vad som just for förbi i ytterfilen.

Invändigt håller A1 Quattro samma enkla upplägg som standardversionen, allt sitter överskådligt och lättåtkomligt på klassiskt Audimanér. Vill man slippa navigationsfönstret ovanpå instrumentbrädan fäller man enkelt ner det med handen. Mindre elektronik lika med mindre onödigt vikt. Ratten har avskalad underdel och ger det där extra sportiga förtroendet när man greppar kvart i tre. Stolarna är av skaltyp och ger perfekt stöd. Även dessa utan onödig elektriska inställningsreglage. Genomgående i hela kupén är snygga röda sömmar mot det svarta lädret. För att verkligen förtydliga det sportiga i A1 Quattro är varvräknartavlan rödmålad med ett Quattroemblem i mitten. 

Just för att bilen är så liten blir hanteringen därefter, du vet exakt var varje hörn är när man ska trixa sig in på små parkeringsrutor. Stadstrafiken blir lekande lätt även fast en automatlåda hade varit att föredra när köerna börjar ringla sig långa. Då när tristessen börjar smyga sig på kan man lugnt luta sig tillbaka och njuta av denna lilla bils premiumfunktioner. Bland dessa hittar vi ett surroundljud från Bose på 180 watt, trådlös överföring av telefon och musik, lagring av musik direkt på hårddisk i bilen eller via minneskort. En 6.5-tums skärm för navigation och infotainmentsystemet.

När den snöfyllda vägen ligger slingrandes framför måste en knapp tryckas in för att glädjegarantin ska gå i lås. ESP-knappen måste försättas i sportläge vilket kommer tillåta rätt tilltagna ställ men med en livrem om det skulle gå alltför brett. Inför varje kurva räcker det med att släppa upp gasen och låta baken vika ut och sen gå på gasen igen och med den styra sig genom kurvan. Med A1 Quattro blir denna manöver så vansinnigt enkel och roande i längden, man får bara inte nog! Som grädde på moset bjuder motorn på ett härligt soundtrack med ett visslande läte när turbon jobbar för fullt. Precis så här ska en A1 Quattro upplevas. Det finns en hake tyvärr, bilen kommer endast tillverkas i 333 exemplar och prislappen hamnar på 495 000 kronor. Till Sverige kommer cirka åtta stycken och dom kommer gå åt som frön till hungriga småfåglar en kall vinterdag. Men är du snabb så kanske det är just du som skrämmer livet ur dom små fåglarna när du far förbi i en Audi A1 Quattro på brett ställ!

+ Lite, lätt, och välbalanserad bil med stark motor och fyrhjuldrift. Underbar vägkaraktär. 

– Limiterad och dyr. Går endast att få i vitt.

Audi A1 Quattro

Grundpris495 000 kr
Motor4-cylindrig 2-litersmotor med turbo, 256 hk. Vridmoment 350 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell låda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,7 sek
Toppfart245 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren8,6 l/100 km
Vikt1 465 kg
Garantier2 års nybil-, 3 års vagn-, 3 års lack-, 12 års rostgaranti
Webbwww.audi.se

Trending

sv_SESvenska