Artikeln producerades ursprungligen 14 januari 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Opel Mokka

Det gamla anrika märket från sydvästra Tyskland kämpar hårt för sin överlevnad. Kan den nya lilla SUV:n, Mokka, var det som behövs för att rädda Opel. Med 80 000 sålda redan i oktober ser det faktiskt ut som det. Cars Collection tog sig en närmare titt på vad Mokka har att erbjuda på den internationella provkörningen förlagd till St. Peter-Ording på Tyska Nordsjökusten. 

Opels läge i branschen är kritiskt, en fabrik i tyska Bochum ska stängas och de övriga går för överproduktion. Anledningen är främst att de koreanska bilmärkena tagit sådan mark de senaste fem åren vilket gjort Opel lidande. Även de franska bilmärkena lider av samma fenomen och gör allt för att behålla sina marknadsandelar. I sin kamp för detta görs allt för att locka tillbaka kunderna. Men räcker det?

Första intrycket är tufft! Mokkas storlek och former är kompakta och tilltagna. Kort men bred hjulbas och hög front ger en muskulös och stöddig attityd. Precis vad ett märke i Opels situation behöver för att göra sig uppmärksammat. För att göra Mokka extra attraktiv har även en tilltalande prisnivå satts. Instegsmodellen som är en 1.6 liters bensinversion med manuell låda har ett pris som börjar på 179 900 kr. I det priset ingår en rad saker så som starthjälp i backe, assistentbroms i nedförsbacke, farthållare och 18-tumshjul för att nämna några. På detta plan är de koreanska märkena också otroligt prisvärda och erbjuder minst lika mycket, om inte mer, till sina modeller.

Den klarblå Mokka som CS valde att provköra var tyvärr ej utrustad med den mycket smakfulla chokladbruna läderklädseln som även finns. Med den känns interiören mycket inbjudande ut. Istället var denna utrustad med svart inredning och tygsäten. Garanterat mer prisvärt men inte lika attraktivt. Formmässigt är det mesta placerat där det ska, lätt överskådat och med snygga linjer som inramning. Kvalitetskänslan är okej, men inte hundraprocentig, Det är en bra bit kvar till samma känsla som till exempel infinner sig i en Audi eller BMW. Men så kostar en Mokka ungefär hälften av någon bil från dessa två. I ett oberoende test som utfördes vann Mokka med sitt infotainmentsystem för bästa körsäkerhet. Systemet upplevs ändå lite krångligt och svårmanövrerat.  

Man tager vad man haver och under den nya karossen på Mokka hittar vi lite komponenter från andra Opelmodeller. Delar av chassit kommer t.ex. från Meriva och bromsarna från Astra. Som standard är Mokka framhjulsdriven. Vill man ha drivning på alla fyra får man lägga till 15 000 kr. Då får man en elektromagnetisk koppling som förser bakhjulen med kraft vid behov. Alltså inte permanent fyrhjulsdrift. På vanlig landsväg märks inget av detta. När vägen börjar kränga och med viss provokation kan man uppleva hur bilens beteende förändras. Uppträdandet är positivt och Mokka kommer utan problem att klara de flesta besvärliga förhållanden som kan uppstå på svenska vintervägar. Någon terrängbil ska den ej förväxlas med så utanför allmän väg hör Mokka ej hemma. Med sin uppkäftiga design borde Mokka träffa mitt i prick för den medvetna citymänniskan. Och förhoppningsvis är det exakt vad som Opel behöver för att överleva i denna tuffa bransch.

Opel Mokka 1,6

Grundprisfrån 179 900 kr
Motor1,6-liters fyra, 85 hk. Vridmoment 155 Nm
Kraftöverföring5-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,9 sek
Toppfart170 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,4 l/100 km
Vikt1 350 kg
Garantier5 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd
Webbwww.opel.se 
UtmanareNissan Juke

Trending

sv_SESvenska