Artikeln producerades ursprungligen 24 januari 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Tjänstebil 2013

Nytt år betyder mycket mer än bara nyårslöften om mer träning och mindre alkohol. Nya regler för tjänstebilar är också en ständigt återkommande nyårsförändring. Cars Collection ska här på ett så enkelt sätt förklara vad som gäller när du ska skaffa tjänstebil. Vi kommer även tipsa om ett antal bilar i segmenten SUV, familje-, city- samt sportbil

.

De flesta företag brukar ha ett tak för priset på bilen som ska köpas in, eller leasas. Detta beloppet ligger för det mesta på sju och ett halvt basbelopp för att inte ett för högt förmånsvärde ska tillkomma. Summan för beloppet förändras varje år och 2013 är ett basbelopp 44 500 kronor. En bil får då kosta upp till 333 750 kronor för att gå in under sju och ett halvt basbelopp. För att ta reda på basbeloppet för en bil finns en så kallad RSV-kod som via Skattemyndighetens sida kan tala om vad beloppet blir. Koden är unik för varje modell och är relaterad till det ursprungliga listpriset. För tjänstebilar som används privat tillkommer en förmånsskatt. För att undgå förmånsskatt på sin tjänstebil ska man köra mindre än 100 mil per år vid 10 tillfällen. Förmånsskatten beräknas på grundvärdet av bilen. Man kan få reducerad förmånsbeskattning på en bil om den uppfyller miljöbilslagarna. Något som sen årsskiftet har skärpts oerhört.

Miljöbil.

Vad är en miljöbil? Inte samma sak 2013 som 2012. Regeringen har skärpt lagarna kring miljöbilar så hårt så det numera är väldigt svårt att köpa en miljöbil. För att ge en beskrivning om hur tuffa reglerna blivit kan vi ta BMW/Mini som exempel. Innan årsskiftet hade dom ett stort antal bilar i sitt modellprogram som uppfyllde miljöbils kriterierna. Från 2013 har dom ingen längre. Trots otroligt snåla bensin och dieslar räcker det inte längre för att få klassas som en miljöbil. Följande regler tagna från konsumentverkets sida är krav för att få en skattebefrian bil enligt miljöbilskraven. 

• Utsläppskraven för Euro 5, miljöklass El eller miljöklass Hybrid.

• Diesel- och bensinbilar får släppa ut högst 120 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning (för dieselbilar även partikelutsläpp om max 5 mg/km).

• Bilar som kan drivas med andra bränslen än bensin och diesel får dra högst 9,2 liter bensin per 100 kilometer eller 9,7 kubikmeter gas per 100 kilometer.

• Elbilar får ha en energiförbrukning på högst 37 kilowattimmar per 100 kilometer.

SUV. Honda CR-V – En SUV för varje dag. 

Japanska Honda visar att dom definitivt fortfarande är med i matchen. CR-V är nu inne på sin fjärde generation. Nya CR-V är uppdaterad och ännu bättre än sin föregångare. Bland de saker som förbättrats är generösa innerutrymmen, bättre fyrhjuldrift och effektivare ljudisolering. De nya mer utmanande ytterformerna har både fått ris och ros. Fronten innehåller många snedskurna linjer samt en välmarkerad grill. Tillsammans med lyktorna formar grillen en vinge som ger en bestämd attityd på nya CR-V. Bakänden kan man däremot diskutera, en hög akter och lite märkliga linjer för de bakre sidorutorna skapar en ickeharmoni. Den nya fyrhjulsdriften är numera elmotormanövrerad till skillnad från föregångaren som hade två pumpar som vid behov kopplade in fyrhjulsdriften via den flerskiviga lamellkopplingen. Det har inneburit 16 kilos bantning samt smidigare och bättre drift. På vägen känns CR-V mycket stabil och de svenska vintervägarna är en lätt uppgift. En kul detalj för den som vill förbättra sin ekokörning är Eco Assist. När man kör tillräckligt miljövänligt blir ljuset runt hastighetsmätaren grönt istället för vitt. Med sin fina drift, tilltagna mått och utmanande form känns Honda CR-V som ett bra val för rimliga pengar. 

Utmanare. SUV – Audi Q3

Om du vill köra premiumtysk med fyra ringar i fronten får du finna dig i en mycket enkelt utrustad Audi Q3. Grundpriset är högt och så även utrustning, kvalitetkänslan är däremot svårslagen.

Honda CR-V 2.2 Diesel 4WD

Grundpris från 292 900 kr
Motor2,2-liters dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 350 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell/5-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,7 sek
Toppfart190 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren5,8-6,8 l/100 km
Vikt1 723-1 829 kg
GarantierNybil 3 år/10 000 mil, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, Honda assistans 3 år
UtmanareAudi Q
Webbwww.honda.se

Familjebil. BMW 3-serie Touring – En klassiker bland tjänstebilsköparna.

BMW 3-serie är nu inne på sin sjätte generation. Det som mest skiljer den nya versionen från sin föregångare är den nya grillen. Njurarna växer nu ihop via en tårkanal till lamporna. Mycket elegant och snyggt. Även storleken har förändrats och nu sväljer kombin 495 liter till skillnad från 460 för den förra. Med fällda baksäten ökar volymen till 1500 liter. Dessa två siffror gör nya 3-serien till klassledare. En ny finess är den bekväma öppningsfunktionen för bakluckan. Ett visp med foten under aktern öppna automatiskt luckan. Praktiskt när man kommer med händerna fulla av matkassar etc. När det gäller uppförande på vägen hör 3-serien till de absolut bättre. BMW har envisats med att inte lämna sin bakhjulsdrift, något som förhöjer körglädjen på många vis. Interiören kan man knappast heller klaga på, linjerna över instrumentpanelen där pioanolack blandats med matta ytor och linjer inger en sober känsla. Haken med att välja en BMW 3-serie som tjänstebil är priset kontra utrustning. Med ett relativt högt grundpris och dyra tillval får man leva med mindre utrustningsnivå på en 3-serie om den ska gå in under sju och ett halvt basbelopp. Sätter man körglädje och prestige framför lyxiga tillval så är en BMW 3-serie det givna valet.

Utmanare. Familjebil – Volvo V60

Det är ingen nyhet att Volvo är ett klassiskt märke inom tjänstebilssektorn. Med V60 ligger man på mycket bra nivå gentemot konkurrenterna BMW 3-serie, Audi A4 och Mercedes C-Klass. 

BMW 3-serie 320d Touring

Grundprisfrån 309 900 kr. Förmånsvärde: 3 967 kr
Motor2-liters turbodiesel, 184 hk. Vridmoment 380 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell eller automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,5 sek
Toppfart235 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,7-64 l/100 km
Vikt1 495 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år
UtmanareVolvo V60
Webbwww.bmw.se

Sportbil. Subaru BRZ – Den perfekta kombinationen.

Det finns vissa ingredienser som en sportbil ska innehålla för att få lov att kallas för det. Bland dessa hittar vi, bakhjulsdrift, låg vikt och låg tyngdpunkt, rapp motor, ett styvt chassi och gärna kupéformat. Subaru BRZ har alla dessa ingredienser. Modellen byggs tillsammans med Toyota och är snarlik deras GT86. Vad som skiljer dem utvändigt är ändats ett fåtal detaljer. Den största skillnaden är motorn. Subaru har traditionellt en fyrcylindrig boxermotor på 200 hästar. Aningen svag men ändå tillräckligt. Styrningen är underbart direkt och på de svenska vintervägarna hanterar man varje ställ som en barnlek. Även den manuella lådan är av kortskiftad karaktär med mekanisk känsla. BRZ lämpar sig främst för personer som verkligen gillar att köra bil och inte behöver ta med hela familjen. Det styva chassit gör längre färder rätt obekväma i passagerarstolen. Men som sportbilsalternativ är BRZ given, roligare bakom ratten för denna summa pengar får man leta efter.

Utmanare. Sportbil – Hyundai Genesis

Mer komfort än Subarun men aningen svalare i karaktären. Sen faceliften 2012 ser dessutom Genesis riktigt bra ut, Koreanska Hyundai visar än en gång att dom kan bygga bra och roliga bilar.

Subaru BRZ (Manuell)

Grundpris309 900 kr. Förmånsvärde: 3 783 kr
Motor2-liters, 4-cylindrig boxermotor, 200 hk. Vridmoment 205 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på cirka 7,6 sek
Toppfartcirka 210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0.77 l/10 km
Viktcirka 1 325 kg
Garantier3 års nybil-, 12 års rost-, 3 års vagnskadegaranti
UtmanareHyundai Genesis
Webbwww.subaru.se

Citybil. Volkswagen Up – Wolfsburgs minsting bjuder upp generöst.

När man öppnar dörren på denna endast 3.5 meter långa bil är det som om någon trollar. När man sitter bakom ratten känns plötsligt Up som en bil i standardformat, alla innermått är tilltagna och allt annat än klaustrofobiska. Fyra vuxna personer får enkelt plats utan att behöva armbåga varandra. Än så länge är detta segment av minibilar inte jättestort i Sverige. Kommer man ner på kontinenten vimlar det däremot av dem. I stadstrafik är Up helt fenomenal att köra, ingen parkeringsficka är för liten och i den täta innerstadstrafiken tar sig Up runt lätt som en plätt. Men även när vägen blir bredare och hastigheten ökar behöver inte Up skämmas för sig. Till och med bullernivån är acceptabel. Tack vare sitt format behövs ingen stor motor för att driva detta ekipage. I och med de nya reglerna för miljöbil lyckas inte ens denna lilla smarta citybil klassa in som miljöbil under 2013. Bara om du inte väljer Eco-Up som drivs på biogas eller E-Up som ska lanseras senare i år och är eldriven blir Up miljöbilsklassad. En mycket positiv sak däremot är priset, en så att säga fullsmetad Up går enkelt in under fyra basbelopp. Så har man inte behov av en stor bil och mest vistats i staden är Up definitivt en bil att kika närmare på.

Utmanare. Citybil – Opel Adam

Det vimlar av fräcka bilmodeller i segmented kompakta citybilar. Ople Adam är en helt ny modell som låter dig sätta din personliga prägel på bilen med dubbla färgkulörer på karossen med mera.

Volkswagen Up

Pris med extra allt151.700 kr. Förmånsvärde: 1 225 kr
Motor3-cyl, 999 cc, 60/75 hk. Vridmoment 95 Nm
Kraftöverföring5-växlad ASG, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på cirka 14 sek
Toppfartcirka 165 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,7-4,4 l/100 km
Vikt929-932 kg
Garantier2 års nybil-, 12 års rost-, 3 års vagnskadegaranti
UtmanareOpel Adam
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska