Artikeln producerades ursprungligen 7 februari 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Range Rover Vouge

Världens bästa bil har blivit ännu bättre, i varje fall om vi ska tro på Jeremy Clarkson från Top Gear som höjde förra generationens Range Rover till skyarna. 

Nya Range Rover Vouge är här och premiumtekniken fullkomligen rinner längs sidorna på denna ultralyxiga SUV. Bantningskuren på nära ett halvt ton från föregående version har medfört markant bättre prestanda och lägre förbrukning. Nya Range Rovern flyttar fram gränserna för hur bekväm en bil kan vara. Efter provkörning kommer du spontant vilja hälsa på alla andra som kör Ranger Rover eftersom du vet hur god smak för det där lilla extra som Range Rovern erbjuder. Man talar om sportbilar, supersportbilar och ultrasportbilar. Range Rover Vouge tillhör helt klart ultrapremium-suvarnas kategori modet funnits en.

Historien om Range Rover startade så tidigt som i början av 50-talet med olika experiment inom Roverkoncernen som redan då hade Land Rover bland sina modeller. I mitten av 60-talet lät företaget sin bildesigner, Graham Bashford, ta fram en bil med samma bekvämligheter som en personbil men framkomlighet som hos en terrängbil. Konceptet stod klart ett par år senare men det var först sommaren 1970 som första provkörningarna skedde. Modellen blev genast en succé som fann sina köpare bland de brittiska godsherrarna som önskade ta sig fram bekvämt trots undermåliga vägar på den engelska landsbygden. Ett bevis på Range Roverns utomordentliga vägegenskaper var att den, 1972, som första fordon klarade att korsa de amerikanska kontinenterna från norr till syd. En anekdot säger att märket fick sådan status att det prostituerade i Bois de Boulogne i Paris föredrog att ta kunder i Range Rovers före dem som körde Ferrari.

Range Rover är nu inne på sin fjärde generation. Under de senaste tio åren som gått har märket bollats mellan större bilkoncerner ett antal gånger. BMW, Ford och nu slutligen Indiska Tata är de som haft Land Rover/Jaguar i sin ägo. Spekulationer kring anledningen att BMW gick in som ägare, men sedan släppte märket, har varit att dom ville komma åt fyrhjuldriftstekniken. Nu satsar Tata för fullt och har de senaste åren utvidgat modellprogrammet där Range Rover Evoque är senaste tillskottet.

Vad som förändrats sen första versionen av Rangen är framförallt på den lyxiga sidan. I första generationen var det mer praktiskt tänk med vinylsäten, i praktiken gick det att spola av inredningen med vatten för att få det rent. Något den nya bilens elektronikspäckade inredning garanterat inte skulle må bra av.

Utöver de lyxiga detaljerna har nya Rangen blivit lättare, starkare och därmed snabbare. På viktsidan har hela 420 kilon bantats bort från föregående modell vilket ger omfattande prestandaförbättringar. Hur man lyckades banta bort nära ett halvt ton har delvis sin förklaring i att nya Rangen har en monocoque i aluminium. Förra generationen hade en självbärande karosskonstruktion med individuell hjulupphängning. Viktminskningen har givet påtagligt bättre bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. Den fenomenala luftfjädringen får fartguppen på Östermalm att kännas som smågrus under hjulen. Men att endast nyttja sin Range Rover i stadssammanhang är att kasta pärlor till svinen. Detta är en otroligt potent bil när vägen smälter samman med terrängen. Med en helt nya version av Terrain Respons känner bilen själv av vilket underlag den färdas på. Utöver lågväxeln finns fem olika körprogram som bör räcka till för det värsta tänkbara förhållanden som kan uppstå. Nya Range Rovern kommer garanterat klara av mer avancerad terräng än du kommer våga ge dig ut i. I kontrast till elbilarnas räckvidsångest krossar Range Rovern allt som skulle kunna kallas framkomlighetsångest.

Utseendemässigt finns mycket likheter mellan generation tre och fyra, en del talar om en mindre ansiktslyftning och att märkets uppdateringar sker långsamt. Ett annat sätt att se det på är varför man ska förändra ett vinnande koncept om det fungerat i mer än fyrtio år. Range Rover är en stilikon i sitt segment som få rår sig på. Det är ingen slump att den brittiska drottningen har Rangen som favoritvagn utan hästar framför. Utvändigt har nya Range Rover fått mer utdragna linjer, till exempel så fortsätter både de främre strålkastarna samt bakluckorna runt hörnet och en bit på sidan av bilen. Trots de nya formerna bör ingen missa att det är en Range Rover som kommer rullande, det är ett tydligt formspråk som är väl inarbetat och lätta att känna igen. 

När man kliver upp i nya Range Rovern och stänger dörren blir det tyst, riktigt tyst. Bilen är otroligt ombonad men allt annat än trång. Baksätet går att få antingen i vanlig tresitsutförande men också som två Executive Class-stolar. Eftersom axelavståndet ökat med tolv centimeter har benutrymmet där bak blivit hela 118 millimeter längre. I de främre nackstöden baksidor sitter mediaskärmar för den rastlöse med trådlösa hörlurar. Ingen ska behöva uppleva en resa som obekväm eller trist i nya Range Rovern. 

På motorsidan hittar vi till att börja med tre olika alternativ, en diesel-V6 och V8 samt bensin V8. SDV8 är motorn att föredra, en 4.4 liters diesel-V8 på 339 hästar och 700 Newton i vridmoment. Blandad förbrukning enligt tillverkaren ligger på 0.87 liter milen blandad körning. Något som i realiteten nog landar på drygt litern per mil. Men i kontrast till vad V8-bensinaren drar är det acceptabelt. Karaktären hos SDV8 är förvånansvärt tyst och len, näst intill bensinmotoruppträdande. 

En annan sak som förändrats avsevärt från första generationens Range Rover är priset. Första kostade i runda slänger strax över 60 000 kronor. Grundpriset för SDV8 landar på drygt 1 150 000 kr. Får man mer bil för pengarna då, jo tack, det är få bilar som kan mätas sig med Range Rovern och nya generation 4 flyttar fram gränserna för framkomlighet i absolut bekvämlighet till nya gränser. Den där herr Clarkson behöver inte oroa sig, nya Range Rover Vouge är fortfarande världens bästa bil.

Range Rover Vogue

Grundprisfrån 1 049 000 kr
Motor4,4 liters SDV8 diesel, 339 hk. Vridmoment 700 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100: 6,9 sek
Toppfart217 km/h
Bensinförbrukning blandad körning l/100 km (mpg)11,5 (24,6)
ViktFrån 2 360 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6  år
Webbwww.landrover.se

Trending

sv_SESvenska