Artikeln producerades ursprungligen 5 mars 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Maserati Quattroporte

Maserati ger sig på allvar in i kampen om kunderna med de extra kraven på sin bil. Med nya Quattroporte ska det höja märket till nya nivåer som aldrig nåtts tidigare. Cars Collection fick som exklusiv tidning följa med till Nice för den internationella provkörningen.

Sjätte generationen av Maserati Quattroporte är nu här Föregående kom för tio år sen och hjälpte märket att ta sig tillbaka in i den hårda konkurrensen som råder inom bilindustrin. Men modellen var allt annat än fulländad. Formerna var visserligen bland det vackraste en fyrdörrarssedan kunde visa upp på den tiden men en krånglig, oharmonisk växellåda gjorde körningen obekväm och ryckig trots en mycket fin Ferrari-signerad V8-motor. Modellen blev ändå en succé för märket tillsammans med tvådörrarskupén Gran Turismo. Med nya Quattroporte har en helt ny framtidsstrategi lagts upp. Från att 2012 ha sålt 6000 bilar per år siktar man mot 50 000 redan 2015. Ett djärvt mål kan tyckas men i Maseratis modellportfölj finns många starka kort som talar för att man skall lyckas. Quattroporte är först ut och kommer följas upp av ett antal modeller, bland annat en pånyttfödelse av klassiska Ghibli. Åven en SUV är planerad. 

År 1914 startade de fem bröderna Maserati sitt företag i Bologna men flyttade 1940 till Modena där även konkurrenten Ferrari hade börjat tillverka sportbilar. I början tillverkades Maserati enbart tävlingsbilar men efter flytten till Modena har det rullat ut många klassiska sportvagnar från fabriken. Bl.a. 3500 GT, Mistral, Mexico, Ghibli, Indy, Bora, Merak och Biturbo för att nämna några. Framgångar inom motorracing är en ärorik del av märkets historia. Mellan 1950-1957 deltog man i formel 1 och 1957 blev Juan Manuel Fangio världsmästare för femte gången. Då i en Maserati 250F. Innan oljekrisen på 70-talet ägdes Maserati en period av Citroën. En av de mest kända Citroën-modellerna med inslag från Maserati var Citroën SM (Serie Maserati). Efter Citroën-tiden såldes Maserati till De Tomaso och sedan vidare till Fiat i början av 90-talet. Numera ingår märket i Ferrari-gruppen.

Det första man lägger märke till när ögonen får landa på nya Quattroporte är dess storlek. Den har nu en totallängd på 5,2 meter och med utökad längd och axelavstånd har framförallt benutrymmet bak förlängts med hela tio centimeter. Något som tydligt talar för ökat intresse i den asiatiska världen där dessa utrymmen väger tungt märkligt nog i konkurrensen. Men trots sin storlek så upplevs absolut inte Quattroporte som klumpig. Modellen har bland de bästa siffrorna när det gäller luftmotståndseffektivitet. Tillsammans med en så gott som plan undersida minskar avsevärt lyftkrafterna och ger bilen bättre stabilitet i högre farter samt lägre bränsleförbrukning. Ett resultat efter samarbete med Ferrari.

Gentemot förra generationen har nya Quattroporte fått en mer distinkt formgivning. Alla linjer vassare än på föregångaren. Frontpartiet har en mycket aggressivare look med spetsiga kanter på lapparna som omger den stora grillen. Bakänden på nya Quattroporte för tankarna till Audi och speciellt A4 och A5. När frågan ställs till de designansvariga kommer en lång utläggning på italienskt vis om att egentligen var Audi som lånat formerna från Maseratis Gran Turismo-modell. När nya Quattroporte formgavs så pendlade man mellan två designer men valde att behålla det formspråket som man ansåg sig vara först med. Hade man böjt sig hade det varit att ge bort äran till Audi.

När man öppnar dörrarna är funktionen ”steglös” som hos Aston Martin t.ex. Dörren har alltså inga klicklägen utan stannar där man väljer att den ska vara. Lyxigt! Läder- och träarbetena i kupén är som förväntat av högsta klass. Här har det inte sparats på krutet och man känner ett stort välbehag av att bara sitta och njuta när dörren stängs och tystnaden infinner sig. Alla sinnen trivs i Quattroporte, syn, känsel, lukt och slutligen hörsel. För just ljudet var en sak som oroade. Numera har den en V8 med dubbelturbo på 550 hästar och i BMW M5 och M6 har de dubbla turboaggregaten inneburit i mycket tråkigt motorljud och allt annat än det man vill kännas vid i denna typen av bilar. Förra Quattroportens Ferrari-V8 lät ljuvligt, en fröjd för örat. Men när knappen med texten ”Start engine” trycks in och motorn vaknar till liv så är oron över ett lågmält trist ljud som bortflugen. Det ljud som infinner sig har riktig karaktär och är allt annat än trist. Något man får tacka ingenjörerna hos Maserati för.

På de slingrande bergsvägarna ovanför Nice får Quattroporten möjlighet att verkligen visa hur storleken ibland inte har betydelse. Visst är den stor, men ett väl genomarbetat chassi och styrning får bilen att gör precis så som den blir tillsagd och det utan tvekan. Däremot halkar man omkring i sätena. På frågan blir förklaringen att de är avsedda att passa även för den amerikanska marknaden. Andra detaljer är också tveksamma som t.ex. ett ovanligt högt blinkersljud för att nämna något. Men saken är den att man får ha ett visst överseende med småsaker som dessa. En bil byggd i Italien med rött blod i generna kommer aldrig upplevas så perfekt som en motsvarande bil byggd i Tyskland. Däremot kommer en tysk bil, trots sin perfektionism, aldrig att ha samma heta karismatiska själ som en Maserati. Om detta kan bidra till att sälja 50 000 bilar återstår dock att se.

Maserati Quattroporte

GrundprisUppgift saknas
Motor3,8-liters dubbelturbo-V8, 550 hk. Vridmoment 710 Nm
Kraftöverföring8-stegad automat, bakhjulsdrift. Fyrhjulsdrift kommer
Acceleration0-100 på 4,7 sek
Toppfart307 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,19 l/mil
Vikt1 900 kg
Webbwww.autoropa.se

Trending

sv_SESvenska