Artikeln producerades ursprungligen 12 april 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Nissan Juke Nismo

Precis som med frågan om humlans flygförmåga kan körglädjen i en Nissan Juke ifrågasättas. Går det verkligen att ha så kul att mungiporna pekar rakt upp i denna lilla bil med dess märkliga former?

Nu har det blivit dags för Nissan att introducera sitt klassiska varumärke Nismo till Europa. Nismo står för Nissan Motorsport och kan jämföras med AMG eller M hos Mercedes respektive BMW. I Japan har Nismo alltid varit stort men knappt inte synts till här hos oss. Första bilen ut på den europeiska marknaden blir Juke. En liten kompakt-SUV med djärva och lite underliga former. När Nismo sätter tänderna i en bil medför det bättre prestanda, väghållning och en hel del kosmetiska detaljer både ut- och invändigt. 

På dom fantastiska vägarna kring berget Montserrat i närheten av Barcelona hade Nissan förlagt provkörningen av Juke Nismo. Vägarna runt detta till utseendet rätt speciella berg är helt makalösa, bland Europas bästa utan tvivel. Slingrandes med perfekt asfalt och bra sikt gör dem till en naturlig berg och dalbana. Första tanken på att köra dessa vägar med en Nissan Juke får inte hjärtat att göra dubbla slag. Men ack så fel man kan ha. 

Nissan Juke Nismo har fått en lätt motortrimning, effekten ligger nu på 200 hästar från 190 i standardversionen. Vridmomentet har också höjts och ligger på 250 Nm. Bilen går att få med antingen en automatlåda eller traditionell manuell. För dessa vägar är det ingen tvekan om att den manuella är att föredra. Växelspaken sitter på perfekt avstånd från den alcantaraklädda ratten vilket ger en tight, rally-känsla vid varje växling. Eftersom bilen är relativt liten och man styvat upp chassit en aning blir väghållning otroligt bra. Du kan få Juke Nismo både med fyrhjulsdrift eller, som den Computer Sweden testade, med framhjulsdrift. Väljer du den fyrhjulsdrivna versionen går den endast att få den med automalåda. I den framhjulsdrivna hade man kunnat önska en diffbroms då det hade gett ännu bättre väghållning, nu slirar innerhjulet en aning i kurvorna.

Utvändigt är det lätt att särskilja en Juke Nismo från standardversion. Ett antal spoilers och aerodynamiska kjolar sitter på. Även en fräck dekaltrimning pryder huven och taket. Kontakten till marken sker via ett par snygga svartlackerade 18-tums fälgar. Invändigt hittar vi som redan nämnt en alcantaraklädd ratt med rödmarkering i mitten, precis som på riktigt racingbilar. För att man ska sitta ordentligt har Nissan haft vänligheten att klä även stolarna i alcantara. Det gör att man sitter riktigt bra utan att halka runt när det börjar gå fort i kurvorna. Då det var förproduktionsbilar som fanns för test hade en iPad monterats i bilarna. På denna kunde alla parametrar för bilens prestanda följas, samma tv-spelsliknande system sitter i Nissans värstingmodell GT-R. I produktionsbilen kommer denna information finnas på den inbyggda skärmen.

I standardutförande hade en Nissan Juke inte känts som ett alternativ som skulle kunna framkalla ett stort leende. Men med namntillägget Nismo ändras denna åsikt fullkomligen, Nissan Juke Nismo funkar perfekt för riktigt hård och busig körning!

Nissan Juke Nismo

GrundprisFrån 249 000 kronor
Motor1,6-liters turbomatad fyra, 200 hk. Vridmoment 250 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrift (eller fyrhjuls)
Acceleration0-100 på 7,8 sek
Toppfartcirka 215 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,74 l/mil
Vikt1 295 kg
Mått (längd/bredd/höjd)
Garantier3 år nybil, 12 års rostskydd, 3 år lack
Webbwww.nissan.se

Trending

sv_SESvenska