Artikeln producerades ursprungligen 20 april 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mazda 6

Med sin nya teknik, Skyactive, och designspråket Kodo har nu det japanska bilföretaget släppt sin tredje generation av Mazda 6. På pappret och till sitt yttre är denna herrgårdsvagn en fullträff och Cars Collection tog sig till Lissabon för att känna närmare på den nya modellen.

2002 ersatte Mazda 6 den tidigare modellen med beteckningen 626. Den nya 6:an delade bottenplatta med ett antal andra modeller inom Fordkoncernen. Mazda 6 var den första bilen att använda designspråket ”Zoom-Zoom” som varit en slogan i märkets modellprogram de senaste tio åren. Nu är alltså tredje generations 6 här, det nya formspråket heter numera Kodo och står för ”Soul of Motion”. Första bilen att komma i produktion med denna identitet var CX5. Låt oss senare återkomma till vad Kodo innebär och var man hitta sin inspiration. Vad som även förenar CX5 och nya 6:an är den nya Skyactive-tekniken. Denna teknik innefattar Mazdas sätt att göra sina modeller mer effektiva genom en rad tekniker. Bland dessa hittar vi flitigt användande av stål med hög hållfasthet för att få ned vikt men samtidigt öka säkerheten och få en mer vridstyv konstruktion.

Vid ankomsten till ett smågrått Lissabon vaknar ändå pulsen till liv när ögonen faller på den blodröda Mazda 6 Wagon. Även formerna på denna traditionella familjekombi tillför också ökad puls. Formspråket Koda är mycket genomtänkt och så gott som inga delar av bilen ha lämnats orörda. Om vi börjar med fronten så har den starka drag från en gepard. När en bild på en gepard senare visas under presskonferensen är linjerna slående lika. Det är lätt att se gepardansiktet i Mazda 6 efter det. Även sidorna på bilen har en linjeval som för tankarna till ett djur mitt i ett språng med spänd och atletisk kropp. Det är precis det Kodo, Soul of Motion, eller översatt till svenska, Känslan för rörelse, står för. Designen är klockren och tilltalar verkligen ögat.

När man hoppar in i bilen svalnar pulsen en aning. Inte för att det är en tråkig inredning men för att den är lugnare än den yttre designen. Men att det känns så här verkar helt logiskt eftersom ett lugn är att föredra när man väl sitter bakom ratten. Sedan föregående version har den nya blivit mer mogen och den färgglada instrumentbelysningen är förpassad till minnenas arkiv. Även om det är otroligt läckert kanske den vita läderklädseln på sätena inte är att föredra om man har barn och djur som ska samsas om kupén.

Versionen som Inrikes valde att testa var den med stora dieselmotorn och automatlåda. En fantastisk kombination av en silkeslen motor och smidig 6-stegad automatlåda. Prestandamässigt erbjuder Mazda 6 siffror som absolut inte ska behöva trötta ut någon. 0-100 avverkas på 7,9 sekunder och toppfarten ligger runt 220 km/h. En sak som är mycket intressant med nya Mazda 6 är det så kallade i-Eloop-systemet som återvinner bromskraften. Liknande teknik finns hos många andra bilar men det som skiljer sig här är hur kraften samlas och kan återvinnas. Mazda använder en superkondensator som på ett mer effektivt sätt kan laddas upp och ur och som är snabbar än andra system. Elen som återvinns används sedan till bilens strömförbrukning, t.ex. AC, stereo.

Tidigare modeller av Mazda 6 har lidit av en hel del däcksbuller. Det har man uppenbarligen tagit till sig för nya Mazda 6 har en mycket komfortabel ljudnivå i kupén. Provkörningen runt Lissabon bjuder på flera olika väglag och även när det är som sämst störs man inte nämnvärt av buller. När hastigheten passerar våra svenska gränser ligger nivån för vindbrus och vägljud inom en rimlig nivå. Bilens karaktär i dessa farter känns också mycket stabil och väldigt säker.

Den nya modellen har inte ökat i pris sen sin föregångare, något som får ses som ovanligt i dagens bilvärld. Vad som däremot hänt och som också hör till vanligheterna är att bilen växt sedan föregående modell. På längden har hela elva centimeter lagts till och axelavståndet har ökat med tre centimeter. Det medför bättre benutrymme i baksätet samt ett rymligare bagageutrymme.

Efter ett par dagar i förarstolen på nya Mazda 6 Wagon är det svårt att inte tycka mycket bra om denna bil. Den är otroligt snygg, den är bekväm och den har massor med modern teknik som gör den både ekonomisk och säker. Så med facit i hand kan vi lugnt konstatera att nya Mazda 6 även i verkligheten träffar mitt i prick!

Mazda 6 Wagon

Grundpris275 400 kronor
Motor2,2-liters dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 380 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,9 sek
Toppfart220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,49 l/mil
Vikt1 505 kg
Mått (längd/bredd/höjd)
Garantier3 år nybil, 12 år rostskydd. 3 år lack
Webbwww.mazda.se

Trending

sv_SESvenska