Artikeln producerades ursprungligen 15 maj 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 X Cab

Nu är solen här och skiner med sina varma strålar. Vad passar inte bättre då än en cabriolet att njuta härliga sommardagar i.

CS bjuder här på dom tre senaste och hetaste cabrioleterna som kommer lagom till sommaren. Karaktärerna hos cabbarna är följande, en skön glidare, en trendig sortstadsmedveten och en riktigt körglad busbil.

Opel Cascada – En soft och sober cabriolet i sann rivierastil. 

Cascada kan mycket väl vara det perfekta draget för att hjälpa Opel att få tillbaka en del av sin borttappade image. Det första intrycket är mycket bra och CShade med modellen som nyhet direkt när den presenterades. Formerna är riktigt lyckade över den långa, smäckra taklösa karossen. Att Opel siktar mot premiumkunderna med denna modell råder ingen tvekan om. Det som som gör den rätt unik är avsaknaden av konkurrenter. I denna klass för fyrsitsiga  cabrioleter med en liknande pris som Cascada lyser de med sin frånvaro. Opel har lyckats fylla upp en plats som innan var tom. 

När man sätter sig i Cascada och låter ögonen falla på interiören känns allt mycket bra. Det är ingen ”wow”-känsla men det är uppenbart att en hel del tid lagts ned på att öka premiumupplevelsen. Däremot kunde mer tid lagts på mittkonsolen som inte går i harmoni med resten av inredningen. 

När man tittar på Cascada förs tankarna till sköna avslappnade turer längs vackra vägar i ett lugnt tempo. Tyvärr brukar dessa tankar ofta förstöras av ett allt för hårt satt chassi och en aggressiv växellåda som ger ett stötig och ryckigt uppträdande. Här har Opel gjort helt rätt och istället försett bilen med ett mjukt chassi och en harmonisk automatlåda. Till följd blir färden precis så där sober bekväm som den ska vara en varm sommardag.

Opel Cascada 

GrundprisEj angivet
Motor1,6-liters turbomatad fyra, 168 hk. Vridmoment 280 Nm
Kraftöverföring1,6-liters turbomatad fyra, 168 hk. Vridmoment 280 Nm
Acceleration0-100 på 9,6 sek
Toppfart222 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,6 l/mil
Vikt1 733 kg
Mått (längd/bredd/höjd)
Garantier5 år nybil, 12 år rost
Webbwww.opel.se

Citroén DS3 Cabrio – För den trendmedvetna storstadsbon som gillar solen.

För att vara helt korrekt är Citroén DS3 Cabrio inte en riktigt cabriolet utan en cabriocoach. Vad som menas med detta är att suffletten vecklas bakåt och gör hela taket öppet medan takets sidobågar fortfarande är kvar. Konstruktionen härstammar så långt tillbaka som till 30-talet med modeller från både Citroën (2CV) och Fiat (500A). En fördel med en konstruktion som denna är att man kan ha högre hastighet medan man fäller upp och ner taket. För DS3 är hastigheten 120 km/h. Taket viks hela vägen till bakrutan och med ett extra tryck på knappen som sköter detta automatiskt kan även bakrutan vikas in. Sikten i den inre backspegeln försvinner då men de yttre ger god sikt bakåt.

Precis som med standardversionen är DS3 Cabrio ämnad att locka den trendiga storstadsbon som vill ge sin bil en egen personlig touch. Suffletten går att beställa med olika mönster och färger precis som många andra detaljer på bilen. I spanska Valencia som får ses, som arkitekturmecka, hade den internationella provkörningen lagts. Som hjärta sitter en 156 hästars tvärställd 4-cylindrig bensinmotor med manuell låda. På dom vältrafikerade storstadsgatorna finner sig DS3 Cabrio perfekt till rätta med sina små yttermått och sin pigga motorkaraktär.

Citroën DS3 Cabrio

Grundpris239 900 kronor
Motor1,6-liters turbomatad fyra, 155 hk. Vridmoment: 240  Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,4 sek
Toppfart210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,6 l/mil
Vikt1 231 kg
Mått (längd/bredd/höjd)
Garantier3 års vagnskada, rost och lack
Webbwww.citroen.se

Volkswagen Golf R Cabriolet – En cabriolet med extra kraft för den bussugna föraren.

Som sista modell ut av generation sex av Golf bjuder Volkswagen på en riktig busbil. 265 hästkrafter och stenhårt sportchassi garanterar denna bil att rufsa till håret ordentligt när den nu kommer i taklös version. Tyvärr har en stor miss gjorts sen den med tak och det är att man tagit bort fyrhjulsdriften. Golf R Cabriolet är numera framhjulsdriven. Tack vare en elektronik differentialspärr fördelas kraften till framhjulen mycket effektivt och så kallad tourq-steer upplevs minimalt trots full acceleration. Golf R Cabriolet är dessutom utrustad med ett elektroniskt inställbart chassi. Med detta inställt i komfortläget går färden relativt mjukt till skillnad från sportläget. 

Med den blixtsnabba DSG-lådan och tvåliters turbofyran med 265 hästar sker sprinten 0-100 på drygt sex sekunder. Ljudet från de två ovala piporna baktill levererar ett underbart soundtrack mellan bergväggarna på vägarna ovanför Monaco. Från början var Golf R Cabriolet inte tänkt för den svenska marknads. Något som Volkswagen Sverige tog ett klokt beslut om och ändrade i sista sekund.

Volkswagen Golf R Cabriolet

GrundprisEj angivet
Motor2-liters turbomatad fyra, 265 hk. Vridmoment 720 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad DSG automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6,4 sek
Toppfart250 km/h (begränsad)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkarenEj angivet
Vikt1 614 kg
Mått (längd/bredd/höjd)
Garantier2 år nybil, 3 år lack, 12 år rost, 3 år vagnskada
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska