Artikeln producerades ursprungligen 10 juni 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Honda Civic

Kan en bil bli kul att köra trots att den är bensinsnål? Cars Collection har gett sig hän Japans nya snåljåp för att ta reda på svaret.

På senare år har Honda gått upp som etta på listan för största motortillverkare. Det har då främst rört sig om konventionella bensinmotorer. 

Hondas historia började 1962 då man presenterade en liten lastbil och sedan följde ett antal ointressanta personbilar som aldrig lyckades fånga USAs eller Europas intresse. I början av 70-talet funderade företaget t.o.m. på att lägga ned all biltillverkning men valde att satsa på Civic som i princip gick direkt ifrån koncept till produktion utan några förändringar. Modellen blev en enorm exportsuccé. En bidragande orsak var också den revolutionerande CVCC-motorn som på ett radikalt sätt förändrade förbrukning och utsläpp. Andra kända modeller från Honda var Prelude, Legend, CR-X och NSX.

Nu har företaget från den asiatiska ön släppt en version av nya Civic med en riktigt snål dieselmotor. Cylindervolymen ligger på 1,6 liter som levererar 120 hästkrafter och 300 Newtonmeter i vrid. I klassen står sig dessa siffror mycket bra och det är endast Renaults 1,5-liters Megane som slår Honda på fingrarna i förbrukningssiffror. Men Renault-motorn är däremot betydligt svagare än Civicens, bara 110 hästar vilket gör skillnad i körupplevelsen. Hondas prestandasiffror bjuder sprinten 0-100 på 10,5 sekunder och toppfart vid 203 km/h. Inga häpnadsväckande siffror kanske, men bra för en bil som har en förbrukning på låga 0,36 l/milen. Som namn på sin ”rena” motorteknik har man valt namnet Earth Dreams, en aning klyschigt kan tyckas.

Det som verkligen överraskar med Civic är väghållningen, Honda har lyckats få till ett mycket fint chassi och styrning. I varje kurva och rattmanöver styr bilen in direkt, varken någon över- eller understyrning utan precis dit man vill man vill att den ska svänga. Ett uppförande som detta inger inte bara en sportighet utan också en trygghet då bilen gör det den blir tillsagd utan några oväntade manövrar.

Utseendemässigt har Honda alltid legat i framkant med spännande linjeval. Civic är inget undantag och en del kanske minns förra generationen med den inglasade fronten. En front som påminde om klassiska Citroën SM. Nya fronten är inte lika djärv men för den saken skulle inte tråkig på något vis, linjevalet ger en sportig och aggressiv look. Bakpartiet på denna halvkombi är desto extremare, bakljusen har kopplats samman via en ramp som står upp som en vinge över bakluckan som även innehåller bromsljus. 

Civics storlek är att jämföras med Volvo V40 och Volkswagen Golf för att nämna några. En stor skillnad med Hondan gentemot konkurrenterna är de praktiska funktionerna för baksätet. Utöver att de går att fälla som vanliga baksäten kan man även med en enkel manöver fälla upp dem. Då kan man få plats med större föremål hela vägen till golvet. Flexibilitet har varit ett nyckelord under utvecklingen av de interiöra funktionerna. Lastvolymen kan uppgå till hela 1210 liter vilket är mycket bra. 

Det spännande formerna fortsätter även in i interiören. Tyvärr har man gjort formerna så extrema så dörrarnas insidor sticker ut så mycket att man lätt slår i dem med knäna när man ska sätta sig i bilen. Istället för en traditionell instrumentbräda har man delat upp funktionerna så att varvräknaren samt mätaren för bränsle och temperatur sitter tillsammans direkt framför ratten på vanligt vis. Hastighetsmätaren, som är digital, sitter ovanför ratten precis framme vid vindrutan. Det gör att man bara kan ha ratten på ett sätt för att kunna se alla mätare samtidigt. Väl på plats och med ratten i rätt läge känns körställningen bra. Sätena, som i testbilen var av ett alcantaraliknande tyg, ger tillsammans med sidostöden bra grepp även när bilen börjar kränga. 

Efter ett par dagar i förarstolen på Honda Civic 1,6 i-DTEC Diesel känns kombinationen av att en bil ska kunna vara kul trots att den är snål inte taget från tomma intet. Civics köregenskaper överträffar många andra bilar som inte skryter med låga siffror och dess siffror ger många av konkurrenterna en tuff match att ligga lika lågt i förbrukning. Att det sen finns små detaljer att klaga på får ses som normalt för även solen har sina fläckar.

Honda Civic

GrundprisFrån 206 900 kr
Motor1,6-liters 4-cyl. turbodiesel, 120 hk. Vridmoment 300 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,5 sek
Toppfart203 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,36 l/mil
ViktCirka 1 400 kg
GarantierNybil 3 år, rost 3/12 år, vagnskada 3 år
Webbwww.honda.se

Trending

sv_SESvenska