Artikeln producerades ursprungligen 19 juni 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes CLA

CLA heter Mercedes nya tillskott för att täppa till ett hål i modellprogrammet, Cars Collection har tittat närmare på om den fyller upp platsen eller ej.

Att hitta på nya modeller för att fylla tomrummen mellan befintliga modeller är en ständig nöt för bilmärkena att knäcka. CLA är Mercedes nya modell som ska fylla en plats som tidigare varit tom. Vad det rör sig om är en fyradörrars kupé i kompaktformat. Det är inte första gången Mercedes lyckas hitta på en modell som saknas och CLA kan på många sätt liknas med CLS som kom 2004. Ett startskott för en modelltyp som näst intill alla premiummärken innehar idag, Volkswagen CC och Audi A7 för att nämna några.

I grunden är CLA en A-klass, Mercedes minsting som nu funnits i 16 år. Med åren har A-Klass växt och är inte alls den superkompakta bil den var från början. A-klass blev en mindre katastrof för Mercedes när den introducerades 1997. En svensk biltidning lyckades i ett test, det så kallade älgtestet, välta bilen och detta spred sig som en löpeld i världspressen. Givetvis förnekade Mercedes faktum till en början men konstruerade sedan om delar på bilen avsevärt. Bland annat fick den elektronisk stabilitetskontroll, ändrade stötdämpare och lägre tyngdpunkt. Med dessa åtgärder förvandlas ”vältklass” till en mycket omtyckt modell.

Nu har man valt att göra den ännu lite större och forma om karossen. En av anledningarna sägs vara att hitta nya köpare bland de yngre men frågan är om några yngre har råd att köpa den, utan den        vänder sig nog till ett mer välbärgat segment där medelåldern närmar sig de fyrtio. Nya CLA är avsedd att attrahera den trendmedvetne bilköparen som vill åka bekvämt och snyggt men samtidigt inte behöver en stor bil. För trots att CLA är större än ursprungliga A-klass är den fortfarande en relativt liten bil. De kompakta formerna avspeglas också inne bilen, framförallt i baksätet. Insteget i sker enkelt för den som inte är längre än 180 cm, över det blir både insteget och sittställningen lidande av den branta och låga taklinjen. I framsätena sitter man desto bättre, det är fortfarande en tight kupékänsla men den gör sig mer sportigt påmind än klaustrofobisk. Både fram och bakdörrarna är karmlösa på äkta och snyggt kupémaner. Interiören är mycket väldesignad och bör inte tråka ut någon i första taget.

Mittkonsolen pryds av en iPad-liknande skärm som inhyser navigation, infotainment-systemet. Under skärmen sitter tre ventilationsutblås i borstad aluminium på prydlig rad. Färgkombinationen i brunt läder till mörkt trä och svart interiör med bruna sömmar och den klarröda lacken på utsidan blir en riktigt bra kombination. 

Eftersom CLA härstammar från A-klass har även en annan väsentlig detalj som skiljer den åt från övriga modeller i Mercedes flotta och det är vilka hjul som driver bilen, nämligen framhjulen. Drivlinan i testbilen består av en tvärställd 4-cylindrig diesel-motor på 136 hästkrafter. Ingen raket men en motor som gör sitt jobb mycket bra. Toppfarten nås vid 220 km/h och 0-100 på 9,4 sekunder. Växlingarna sker med en mycket effektiv sjustegad dubbelkopplingslåda. För den som inte tycker fartresurserna eller framhjulsdriften räcker till finns en AMG-version med permanent fyrhjulsdrift samt en trimmad version av bensin-motorn på 360 hästar. Men ska bilen användas som vardagsbil räcker gott och väl den relativt snåla dieseln långt. För långfärd är CLA en trevlig bekantskap som inte gör dig besviken. Alla moderniteter finns, som till exempel parkoppling av telefonen så att musiken kan spelas trådlöst. Ett            väl tilltaget säkerhetssystem finns också för att övervaka vad föraren missar i trafiken, men systemet för att hindra kollision med framförvarande upplevs en aning för alert och går gärna in även då ingen fara är i sikte. Bra, men i längden irriterande.     Vägenskaperna är typiskt Mercedes. Pålitliga med direkt och väl avstämd styring, men inte upphetsande. Om man nu inte köper AMG- versionen. 

Om Mercedes CLA blir en fullträff för att locka de kunderna som segmentet kan tänkas hysa är svårt att säga. Men att modellen redan har satt sig, är efter en kortare test ett faktum. CLA är både snygg och komfortabelt, om aningen tight i sin kostym. Men jämför man den med sitt syskon, A-Klass känns den mycket sofistikerad. För att verkligen förstärka det trendiga med CLA har Mercedes gjort en serie tillbehör med CLA-tema. Allt för att locka den modemedvetna köparen, eller?

Mercedes  CLA 200 CDI

GrundprisFrån 329 000 kronor
Motor2-liters rak diesel fyra. 136 hk, 300 Nm
Kraftöverföring6-stegad automat med dubbelkoppling, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,4 sek
Toppfartcirka 220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning4,2/4,5 l/100 km
Vikt1 525 kg
Garantier2 års fabriks-, 3 års vagnskade-, 30 års rostgaranti samt 30 års vägassistans
Webbwww.mercedes-benz.se

Trending

sv_SESvenska