Artikeln producerades ursprungligen 27 september 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Bentley Continental GT W12

Var ett besök på ett nedlagt nöjesfält i Östtyskland och en kopp billigt kaffe i Polen nödvändigt för att uppleva en Bentley Continental GT W12?

Kontrasten mellan nytt och slitet, ungt och gammalt, lyxigt och billigt, dessa kontraster är alltid lika intressanta att sätta mot varandra om än inte alltid helt politiskt korrekt. För detta numer av Z med tema lyx var Bentley ett självklart val av bilmärke. Få märken har en sådan anrik historia och har alltid präglats av lyx. Det hela började i England då W. O. Bentley grundade sin fabrik 1919. Bilarna var från första början mycket sportiga och bl. a. var man först i världen med fyra ventiler per cylinder och dubbla tändstift. Den första 3-litersmodellen var mycket pålitlig och redan 1924 tog man hem sin första seger i Le Mans 24-timmarslopp. Det skulle bli fyra segrar till innan börskraschen på Wall Street höll på att sätta punkt för Bentley Motors. Bilarna hade helt enkelt börjat bli för dyra för det ekonomiska  världsläget. Företaget såldes därför till ett okänt holdingbolag som i själva verket visade sig vara ärkerivalen – Rolls Royce. Därefter blev Bentley ett billigare alternativ till Rolls och under många år var det bara kylarna som skiljde. 

1971 gick Rolls-Royce i konkurs och förstatligades. Efter många turer slutade det hela med att Bentley, 1998, såldes till Volkswagen och BMW köpte Rolls Royce

Nöjesfältet Spreepark i Berlin har en brokigare historia än Bentley. Parken öppnade 1969 och kallades då Kulturpark Plänterwald. Den är belägen intill floden Spree. Från 1991 bytte parken namn till Spree och fick nytt ägande med en man vid namn Norbert Witte. Parken fick då även en ändrad inriktning med västertema. Efter 1999 gick parken på knäna och drog på sig stora skulder på grund av minskat antal besökare. 2001 deklarerade man företaget i konkurs med skulder på enorma 11 000 000 euro. Som ett försök att rädda sin situation flyttade Nobert och hans familj till Lima, Peru, dit man även fraktade en del av attraktionerna. Men efter misslyckade försök att driva en nöjespark även där åkte Nobert dit för att försökt smuggla 180 kilo kokain till Tyskland i en av attraktionerna, the Fliegender Teppich, (Flygande mattan). För detta avtjänar han nu ett sjuårigt fängelsestraff. Parken har sedan dess varit stängd och förfaller sakta men säkert men man har nu börjat med guidade turer bland dom förfallna attraktionerna. 

När Continental GT introducerades 2003 var det den modell som förde Bentley in i den moderna lyxbilseran. Continental GT var också den första modellen tillverkad under Volkswagens ägande. Även om en del Bentleyfanatiker fnyser åt denna tyskproducerade bybil måste man kallt medge att modellen var ett nödvändigt drag för att föra märket vidare in i 2000-talet. Nu är Bentley ett välmående vinstbringande bilmärke med mängder av nyheter och en långsiktig plan. 

Hjärtat till Continental GT är en W12-motor med dubbla turboaggregat. Varför det heter W12 beror på att det är två V6-motorer som är sammanflätade till en W12. Resultatet blir en kompakt 12-cylindrig motor. Effekten som levereras från denna juvel varierar från 575 hästkrafter upp till 700 hästar i SuperSport-versionen med E85 i tanken. Kraften levereras till vardera hjulpar via en 6-stegad automatlåda. 0-100 går på 4,6 sekunder och toppfarten uppnås när mätarnålen står på 318 km/h. Det som ligger i fatet är vikten på nära två och ett halvt ton. Bentley har dock försett denna pansarkryssare med rejäla bromsar för att garantera få hejd på ekipaget även i toppfarter. 

Dom gamla forna åkatraktionerna i Spreepark bjöd garanterat på hissnande upplevelser en gång i tiden. Idag är dom bara ett bevis på en svunnen tid och inte mycket till fartupplevelse. För att få känna det där pirret i magen måste Continental GT få tillgång till en spikrak väg. Den nybyggda motorvägen mot Poznan i Polen är det självklara verktyget för att utforska gränsområdet för denna bekväma kryssare. Eftersom det kostar pengar att köra här är vägen i stort sett tom på andra trafikanter då dom flesta väljer den gamla vägen som är avgiftsfri. Målet utöver höghastighetstestet är en kopp kaffe någonstans längs motorvägen.

Interiört är det väldigt lite man kan klaga på om man möjligtvis inte är djurvän, antalet djurhudar som krävas för den fantastiska inredningen med läder överstiger ett tiotal. Resultatet blir däremot enastående och man blir lätt påmind om den bekväma känslan som infinner sig i en stor brittisk läderfåtölj framför en öppen brasa. I de tidiga versionerna av Continental GT kunde man urskilja detaljer från Volkswagens flaggskepp Phaeton, något som numera hör till det förflutna – som tur är! En sak som skiljer en sån här bil från andra, som ”låtsas” vara lyxiga, är detaljerna av metall. På en Continental GT är allt äkta vara och inte plast som ska imitera metall.

På andra sidan gränsen mot Polen ligger nu vägen helt ren från annan trafik, näst intill på ett kusligt sätt. I detta fallet är det däremot exakt vad som behövs för att låta W12 elda på för allt vad den är gjord för. Kraften som levereras ner i asfalten är enorm och otroligt jämt fördelad hela vägen från botten till toppen av registret. När mätarnålen närmar sig 300-markeringen sjunger en varningssignal och ett meddelande om att däcktrycket inte är avsett för toppfart utan komfort. En polsk servicestation, med uselt kaffe, fixar så att däcken får rätt tryck och åter är motorvägen det enda som syns framför ratten igen. Nu är det ingen signal som ljuder när 300-markeingen passeras. Det är knappt något annat heller som hörs och när bilen planar ut runt 320 på mätaren upplevs världen på ett förvånansvärt avslappnat sätt. Bilen är stabil som en stridsvagn och ligger otroligt jämt utan vibrationer på vägen trots den enorma farten. Det finns egentligen bara en nackdel med den här bilen i dessa farterna, du kan praktiskt taget se mätarnålen för bensinen sjunka. En gissning är att W12 slukar uppemot 5 liter milen om inte mer när den pressas till max. Men återigen, är det ett problem för dig, liksom hur många djurhudar som går åt för att göra de bekväma sätena och för snabba bensinslukande expressfärder på motorvägen, ja då är nog inte Continental GT en bil för dig.

Bentley Continental GT

GrundprisCirka 2 000 000 kronor
Motor6-liters W12 med dubbelturbo, 575 hk. Vridmoment 700 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,6 sek
Toppfart318 km/
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,7 l/mil
Vikt2 395 kg

Trending

sv_SESvenska