Artikeln producerades ursprungligen 6 oktober 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mini Countryman Cooper SD All4 Union Jack

Numera anses det inte vara fult att våga visa vem man är och ge sina ägodelar en personlig prägel. Mini erbjuder en uppsjö accessoaralternativ för att ge din bil en personlig touch.

Att ha en personlig prägel på allt runt om kring sig har växt till en stor trend och detta utesluter givetvis inte bilar. Mini har specialiserat sig som ett trendigt märke för den unga, modemedvetna citymänniskan.

Den första Minin kom 1959 och blev snabbt en brittisk ikon som sågs i alla tänkbara sammanhang. Den passade lika bra på en engelsk byväg som på Carnaby Street med trådsmala Twiggy bakom ratten. Bl.a. vann Mini Cooper Montecarlorallyt fyra gånger. Alla slags  modellvarianter förekom. Sedan, stationsvagn, skåpbil, pickup, beach car. Listan kan göras längre.

Modellen tillverkades också av flera företag som t.ex. Morris, Austin, Riley, BMC, Leyland och Rover. Men Englands bilindustri blödde och 1994 köpte BMW konkursfärdiga Rover Mini. Den sista gamla typen av Mini tillverkades år 2000 och 2001 lanserade BMW New Mini som utseendemässigt såg likadan ut men som var en helt nykonstruerad vagn. 

Mini Countryman presenterades 2010 och var en helt ny era för Mini med sin högre markfrigång, fyrhjulsdrift och råare utseende. Det är tydligt att det BMW-ägda märket har för avsikt att utvidga modellprogrammet hos Mini och utöver den vanliga tredörrarsversionen finns en kabriolett, en kombi och sist ut kom nya Paceman, en tvådörrarsversion av Countryman. Bland samtliga versioner finns både diesel och sportigare Cooper versioner. Dom starkaste och sportigaste modellerna kommer från den egna trimverkstaden och får tillägsnamnet John Cooper Works. 

Segmentet för så kallade kompaktsuvar har fullkomligen exploderat, Mini Countryman var en av de tidiga modellerna för denna typ av bilmodeller. Vid sidan av Countryman hittar vi Nissan Juke, Opel Mokka, Renault Capture för att nämna några. Vad som förenar dessa modeller utöver sin storlek är att dom vänder sig till en köpare som inte har något emot att sticka ut lite extra från mängden. Vad som även präglar dessa bilar är möjligheten att göra dem extra personliga tack vare en mängd valmöjligheter för färger, klädsel och olika dekorer. Bland takdekorerna som man kan välja för Mini Countryman Cooper SD hittar vi utöver den engelska flaggan även schackrutor, stripes och till och med en dekor som föreställer en landingsplattform för helikopter. Backspeglarna och blinkerspanelerna på sidorna går även att få i samma tema. Andra saker som går att beställa är fälgar i olika färger tillsammans med bromsoken som också går att få i personlig färg. Knoppen till ventilen på däcket går att beställa med ett svart Union Jack mönster.

Den snåla och effektiva dieselmotorn på 143 hästkrafter gör sitt jobb utomordentligt i Countryman Cooper SD. Att jämföra den med en raket vore däremot fel även om den absolut inte upplevs som slö. Med sportläget påslagit blir det här en riktigt rolig och körglad maskin. Den kompakta storleken och lite högre sittpositionen har också stor inverkan på körupplevelsen och en anledning till att denna typ av bil blivit så poppulär. Countryman Cooper SD har i ALL4 utförandet permanent fyrhjulsdrift. Via en elektronisk diffspärr förses framdäcken med något mer kraft under normala omständigheter. Behövs det kan 90 procent av kraften levereras till bakdäcken eller all kraft till framhjulen. Terrängegenskaperna är däremot begränsade och tillåter inga avancerade offroad äventyr. 

Det är inte bara utvändigt du kan göra din Mini unik. På rälsen som går mellan sätena kan man fästa en rad tillbehör. Utöver mobil-, glasögon- och drickhållare kan man få en special gjorde servetthållare för att nämna något. Rälsen kan även ändra belysningsfärg precis som resten av inredningen. Allt för att ge din Mini en personlig touch. 

Mini Countryman Cooper SD All4

GrundprisFrån 251 900 kronor
MotorFyrcylindrig 1,6-liters bensin. 184 hk, 240 Nm
KraftöverföringMotorn fram, fyrhjulsdrift. 6-stegad automat
Acceleration0-100 på 7,9 sek
ToppfartToppfart: 210 km/h
Bränsleförbrukning vid blandad körning enligt tillverkare0,67 lit/mil
Vikt1 450 kg
Garantier2 år nybil, 3 år lack, 12 år rostskydd
Webbwww.mini.se

Trending

sv_SESvenska