Artikeln producerades ursprungligen 8 november 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Nissan Note

Med teknik både för att göra färden säker och bekväm ger sig Nissan med nya Note in i getingboet av premiumbilar i B-segmentet.

I dagsläget räcker det inte med att bara bygga snåla och billiga småbilar för att locka köparna. Nej den tiden är förbi och idag krävs det mycket mer för att charma kunderna. Nissan har tagit fasta på det här och erbjuder nu nya versionen av Note med mängder av säkerhets- och bekvämlighetsteknik. 

Förra generationens Note var en smått färglösa bil med MPV-liknande former, alltså en minibuss för att stoppa in den lilla familjen och ta sig från A till B så enkelt som möjligt. Den typen av bilar lockar inte fram speciellt mycket känslor hos folk idag. Nya Note är därför påtagligt lägre än sin föregångare vilket ger ett mycket smidigare utseende. Minskningen har dock inte försämrat de interiöra måtten och baksätet är väldigt rymligt för bilens storlek. Två vuxna personer sitter bekvämt utan att behöva gnugga axlar eller knän mot varandra. Tack vare hög sittposition erbjuds god utsikt från baksätena och gör resan behagligare för dem där bak. Positionen fram är inte lika bra som där bak jämfört med andra bilar i detta segmentet, t. ex. Ford Fiesta och Volkswagen Polo för att nämna några. En upprätt sittställning där fram inger mycket trygghet men inte så vida mycket körglädje. Längre sträckor upplevs däremot bra utan att trötta ut föraren nämnvärt. 

Tekniken för att göra bilar säkrare har fullkomligen exploderat det senaste decenniet. Nu har så gott som alla nya bilar som säljs antisladdsystem som standard. Vad som dessutom börjar dyka upp och som säkerligen kommer vara standard inom kort är så kallade bromshjälpsystem. Dessa system känner av omgivningen framför bilen och tar över om föraren inte är med på vad som händer. Nissan erbjuder ett system som kallas ”Safety Shield” (säkerhetssköld). Systemet erbjuder inte hjälpbroms men däremot varnar det för saker runt om bilen i låga farter. Utöver detta system finns en så kallad dödvinkel- och vingelvarnare. Dessa två system håller koll på bilar i den döda vinkeln bakåt samt om man börjar korsa mitt linjen utan anledning och utan att ge signal. Systemet är standard i utrustningsversionen Tekna som Nissan erbjuder. Att bilar erbjuds med denna typ av säkerhetsutrustning kommer onekligen att bidra till färre onödiga olyckor. 

Louise Grimsgård som är marknadsansvarig på Nissan är mycket positiv till Note, ”många har visat ett sort intresse”, berättar hon. ”Nya Note är en modern och mångsidig bil med hög teknisk nivå. Det borde tilltala många målgrupper” säger hon. ”Vi hoppas även att den ska locka en ung grupp jämfört med föregångaren.” 

Hjärtat i Note 1.5 dCi är en riktigt snål dieselmaskin på 1.5 liter vilket är samma motor som även nya Micran har. Blandad körning lovar Nissan en förbrukning på 0.43 liter per mil. Koldioxidutsläppet blir då 95 g per 100 km och får ses som mycket bra. En nackdel är dock att priset stiger med hela 21 000 kr om man väljer dieselmotorn framför bensinaren. En rätt hög siffra kan tyckas. Chassit i Note bjuder inte på några sensationer men för vardagskörning är det bekvämt avstämt. Tack vare bilens storlek blir det sällan tråkigt bakom ratten om man väljer att stå på lite i kurvorna. Men att kalla nya Note för en sportbil vore helt uppåt väggarna. Jämfört med sin föregångare är den ett otroligt lyft men fortfarande en bil som främst ska brukas för att ta sig från A till B. Längre resor till fjällen med mycket packning och full bil är nog inte helt rätt bil för jobbet. En praktiskt detalj när man väl behöver få plats med lite extra saker i bagaget är de skjutbara baksätena. Tillsammans med det höj- och sänkbara lastgolvet erbjuds ett helt okej lastutrymme. Vi talar dock inte om någon soffgrupp eller större föremål men tillräckligt för ett besök på Ikea. I den lite utstickande mittkonsolen som är i svart pianolack finns en skärm för bilens system, bland annat det för Safety Shield. Med hjälp av kameror på utsidan runt om bilen kan man se exakt vad som finns i bilens omgivning. Mycket praktiskt vid parkering etc. På skärmen hittar man även navigation samt infotainment-systemet. 

Nissan Note har absolut tekniken och säkerhetstänket för att tilltala en större grupp än sin föregångare. Den har dessutom en motor som erbjuder snåla turer från A till B. Bilen kanske inte får pulsen att slå dubbla slag men å andra sidan kanske det är just det som kommer att få den att räcka längre än en del av konkurrenterna som försöker locka sina köpare med sportighet och en het karaktär som i sluttänden mest upplevs som nervöst och skumpigt. Då är nog en Nissan Note att föredra om man tänker långsiktigt.

Nissan Note dCi  

GrundprisCirka 163 990 kronor
Motor1,5-liters V6 dieselfyra, 90 hk. Vridmoment 200 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 12,8 sek
Toppfart168 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,43 l/mil
Vikt1 180 – 1 205 kg
Garantier3 år nybil, 12 år rost, 3 år lack, 3 års vagnskada
Webbwww.nissan.se

Trending

sv_SESvenska