Artikeln producerades ursprungligen 25 november 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

4 X Mini

Ett märke som verkligen lyckats visa mångfald i nytänkande måste vara Mini. När BMW tog över det sjunkande skeppet, BMC/Rover så insåg man att Hundkojan var en ikon. BMW har verkligen förvaltat detta arv. Här kikar vi närmare på fyra av Minis sammanlagt tio modeller.

Mini Cooper S – Den klassiska ”nya” Minin.

Hatchbacken som den kallas var den första Minin i det nya formatet. Den lanserades i början av 2000-talet. Modellen blev direkt en succé. Precis som sin föregångare erbjöds en lite vassare version med tillägget Cooper S. En kompressormatad maskin på 184 hästkrafter, fenomenala vägegenskaper tillsammans med det kompakta formatet bjuder på mycket roande körning. Från stillastående till 100 tar det Cooper S bara 7 sekunder. Nu är ”hatchen” på väg att bytas ut efter tolv lyckade år, ersättaren har i läsande stund precis lanserats. För den som vill göra sin Mini extra personlig finns en uppsjö accessoarer både till bilen och till den som kör. Vad sägs om ett par trendiga stövlar eller matchande väska med unikt Mini-motiv. Mini visar tydligt att deras varumärke är mer än bara en liten bil.

Mini Clubman – Minimaximal

För den som växt ut sin Mini och vill få med mer saker kan Mini Clubman vara alternativet. 

Precis som med Hatchen är inte Clubman någon ny modell, originalet lanserades på 70-talet. ”Nya” Clubman såg dagens ljus 2008. Enkelt beskrivet är Clubman en Mini Kombi. Trots större format är Clubman inte anpassad att fyllas med hela släkten. Med praktiska dörrar som öppnas mot varandra på passagerarsidan och bak till är innermåtten forfarande små i jämförelse mot de flesta vanliga småbilar. Lastutrymmet är betydligt större än Hatchen och har en lastvolym på 260 liter och hela 930 liter med fälda säten. Clubman erbjuds med en flertal motorer, både snåla diselar och pigga bensinare. Som topp en John Cooper Works med 211 hästar. Om man inte bryr sig om baksätena finns en version som heter Clubvan. Ett galler skiljer lastutrymmet från framsätena och sidorutorna bak är utbytta mot plåt. Tyvärr har denna modell ej kunna få lätt lastbilsstatus vilket skulle inneburit lägre förmånsbeskattning, något som garanterat skulle hjälpt till en hel del försäljningsmässigt.

 

Mini Paceman – En Mini med fyrhjulskrafs.

Fyrhjulsdrift och högre markfrigång är Paceman är en Mini anpassad för tuffare körning. 

Den senaste modellen att presenteras av Mini är Paceman, en tvådörrarsversion av Countryman. Mini har valt att ge modellen en helt ny betäckning SAC, Sports Activity Coupén. Paceman kan fås med antingen fram- eller fyrhjulsdrift. Som fyrhjulsversion har man valt att kalla den All4. Trots större format är Paceman fortfarande en mycket rolig bil att köra. Det som utmärker sig i Paceman jämfört med andra Mini-modeller är det bekväma framsätet med god sikt framåt. Sikten bakåt blir en aning lidande av de snäva linjerna baktill. Precis som sina syskon erbjuder Mini praktiska lösningar för ihopkoppling av smartphones, för att följa sin körning eller spela musik. Den längsgående skenan mellan sätena kan också fyllas med antingen mobilhållare, glasögonfack, drickahållare med mera. Motormässigt hittar vi även här som andra Mini-modeller en rad alternativ där John Cooper Works är den kraftfullaste. 

Mini John Copper Works Cabrio – Minis busigaste hårtork!

När solen skiner är det alltid roligast att köra taklöst, med Mini John Cooper Works Cabrio blir detta ännu roligare!

Mini är redan en bil med gokartliknande körupplevelser. Kapar du taket och trimmar den kompressormatade motorn till 211 hästar och sätter på hårdare fjärding och ett sportigare chassi blir det näst intill skrattretande att köra denna Minin. 0-100 avverkas på blotta 6.9 sekunder och toppfarten ligger på 235 km/h. Avgasknallar från piporna där bak gör det svårt att inte känna sig lite smått kriminell när man busar omkring på slingriga vägar eller stadens täta trafik. Det fällbara taket har den smarta konstruktionen att det först blir en taklucka innan det fälls ned helt. Sikten bakåt blir dock lidande då taket skymmer i fält läge. Är man inte i behov av sätena där bak finns en strikt tvåsitsig version som heter roadster. Grundpriset på Mini John Cooper Works Cabrio är 327 000 kr.

 

Trending

sv_SESvenska