Artikeln producerades ursprungligen 18 december 2013, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Seat Leon ST

Det eldiga spanska temperamentet lyser inte riktigt igenom längre. Nya Seat Leon har blivit en mer pålitlig bil med inslag av tysk effektivitet och kvalitet. Är det till det bättre eller sämre och går det att återfinna den spanska nerven eller ej är dock frågan?

Under en längre tid har Seat varit det märket under Volkswagen gruppen som släpat efter gentemot de andra märkena. Skoda till exempel går otroligt bra med storsäljare som Octavia. Nu verkar det äntligen släppa lite för det spanska märket som i hemlandet är lika vanligt som Volvo här i Sverige. Fördelen med att vara ett märke i VW-koncernen är att man kan plocka redan fungerande teknik från hyllorna hos VW och använda i nya modeller. Det medför givetvis garanterad funktionalitet och en kraftigt reducerad kostnad vid produktion. I fallet med nya Leon ST kan de som kört senaste generationen av Golf känna igen en mängd detaljer. Just det här gör också att Leon ST saknar lite av den spanska känslan som fanns förr.

Storleken på Seat Leon ST är en mellanklassare i kombiutförande. Den är med andra ord en optimal bil för den lilla familjen 

som växer så det knakar. Lastutrymmet är väl tilltaget och rymmer hela 587 liter vilket är större än många konkurrenter däremot inte Golf Sportkombi eller Octavia Kombi. Tack vare ett partiskt utrymme under lastgolvet kan även en hel del stuvas här. Förarmiljön är väldigt enkel att känna sig hemma i – om man gillar det tyska upplägget vill säga. Alla knappar och reglage sitter lättåtkomliga med tydliga symboler. Men även här saknas lite av pulsen av fräcka designlinjer. Det är däremot en tidlös form som ögat förhoppningsvis inte kommer att tröttna på. Något som får pulsen att höjas en aning är dom riktigt fräcka backspeglarna med sina kantiga former. Snyggt! Om vi fortsätter att kika på linjevalet utvändigt har Seat faktiskt lyckats med att göra en snygg kombi. Linjevalet går i hand med dom kantiga backspeglarna. Spetsiga, skarpa former spelar ända från strålkastarna bak till de bakre ljusen. Så på denna punkten lyser definitivt det spansk hjärtat igenom i den tyska, strama kostymen. Om man lägger till dryga 11 000 kronor kan man få de främre strålkastarna med enbart LED-lampor. En utrustningsdetalj som främst återfinns på premiummodeller. 

Nya Leon är den bästa bilen märket har producerat berättar Sanna Strömbäck som är marknadsansvarig på Seat. Den är byggd för det svenska klimatet och är dessutom den första bilen som vi nu når den mycket viktiga tjänstebilsmarknaden med. Sanna säger också att Leon är en modell som sträcker sig över ett brett spektra i och med de olika kaross- och motoralternativen som finns. Har du familj väljer du kombiversionen och är du mer intresserad av en sportig version finns en 180 hästkrafter stark 3-dörrars version. Motorn som sitter i denna testbil är en är en 105 hästars bensinare som väntas bli storsäljaren enligt Sanna. Det här är en motor som inte kommer göra Rally-Kalle överlycklig men å andra sidan inte tråka ut någon heller. Den sexväxlade manuella lådan som sitter i är pålitlig med sköna steg mellan växlarna. Det fina med detta motoralternativ är att förbrukningen ligger på väldigt låga siffror. Blandad körning landar bensinkonsumtionen på under en halv liter milen vilket är riktigt bra då det på inget vis är tråkiga mil att köra. Tycker man ändå inte detta räcker med kraft går det att få Leon ST med den kraftfulla 180-hästars motorn och en reptilsnabb 7-stegad DSG-låda. I denna kombination ökar givetvis förbrukningssiffrorna en aning men högst marginellt till dryga 0.6 liter per mil.

Säkerhetsmässigt har även Leon ST fått en mängd teknik som både gör resan tryggare men även garanterat kommer hjälpa till att undvika onödigt lidande och kostnader. Numera kan Leon ST utrustas med autobroms och adaptiv farthållare. Kostnaden för paketet är strax under 5000 kronor vilket får ses som en billig försäkring för att undvika olyckor. 

Visst kanske man får lite mer av tysk kvalitets bil om man väljer en Volkswagen Golf före en Seat Leon. Men det som talar för Leon är att det faktiskt finns lite kvar av den spanska nerven. Det som däremot talar mest för valet är prislappen. En Seat Leon ST är nästan 18 000 kronor billigare än likvärdig Golf. Lägger man dom pengarna på utrustning får man en mycket bra utrustad Leon ST!  

SEAT Leon ST TSI kombi

GrundprisFrån 166 900 kronor
Motor1,2-liters fyra med turbo, 105 hk. Vridmoment 175 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrif
Acceleration0-100 på 10,3 sek
Toppfart191 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,49 l/mil
Vikt1 254 kg
Garantier3 år nybil, 6 år rost, 3 år lack
Webbwww.seat.se

Trending

sv_SESvenska