Artikeln producerades ursprungligen 19 januari 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mazda 3

Att göra en bil både sportig, säker, billig och dessutom snygg är en kombination som får Kinderägget att blekna. Mazda har lyckats och här ska vi reda ut hur.

Storleksmässigt kvalar Mazda 3 in i samma klass som t.ex. Volkswagen Golf, Volvo V40 och Renault Megan för att nämna några. Vi pratar om mellanklassen helt enkelt. En praktiskt storlek för den lilla familjen som bor i stan. Konkurrensen inom mellanklassegmentet är stenhård, inga missar får göras då de kommer bli granskade in i minsta detalj. Samtidigt får prislappen inte bli för hög. En svårslagen nöt att knäcka utan tvekan.

Nya Mazda 3 har som tredje modell hos Mazda fått det nya formspråket ”Kodo”. Det står för Soul of Motion och skall utrycka kraftfullhet och funktionalitet. Den vackra fronten och grillen har tydliga likheter med ett gepardansikte. Även linjerna på sidan av bilen ska tydligt ge bilden av kraft och spänstighet. Så punkten ”snygg” klarar nya Mazda 3 riktigt bra, det är en vacker bil med mycket tilltalande former som med sina graciösa former utstrålar sportighet. Även interiören följer i samma tema. Vita, sportiga skinnsäten med svarta inlägg är genomgående och även i dörrpanelerna. Mätartavlorna domineras av en stor varvräknare i mitten, en vanligt förekommande ingrediens i riktiga sportbilar så som Ferrari med flera. Den tilltagna varvräknaren är dock ett utseende som kommer med dom högre utrustningsnivåerna. Denna bil är med andra ord mycket välutrustad. Ovanför mätarna och rakt i synfältet framför ratten sitter en liten genomskinlig glasskiva som är en så kallad head up-display där man kan se hastighetsmätaren samt annan nödvändig info. En iPad-liknande skärm står upprätt i mitten ovanpå instrumentbrädan där all info ryms så som Navigation, infotainment med mera. Om du har din smartphone ansluten med bluetooth bläddrar du enkelt bland dina låtlistor med ett skrollhjul mellan sätena. Skärmen är tryckkänslig också vilket får ses som en ovanlig kombination med både skrollhjul och pekskärm.

För att starta bilen räcker det med att trycka på startknappen till höger om ratten. Nyckeln behåller du i fickan och det gör du även när du ska öppna dörren. Smidigt och ett system som vanligtvis återfinns i dyrare premiummodeller. När startknappen trycks in startar motorn, som i denna bil är en tvåliters bensinare på 120 hästar. Det kan låta som lite kraft men tack vare relativt låg vikt kan bilen utnyttja varenda hästkraft. Resultatet blir ett mycket bekvämt och lugnt uppträdande men samtidigt på alerten om gaspedalen trycks i botten. Detta är ett resultat av Mazdas egna SkyActiv-teknik, en teknik som bygger på effektivare motorer, smartare drivlinor och lättare uppbyggnad av motor och chassi. Allt för att få ned förbrukningen men göra bilen mer effektiv utan att bli tråkig. Utöver bensinaren kommer en dieselversion finnas. Det blir en 2.2-liters motor på 150 hästkrafter med hela 380 Newton-meter i vrid. 

Något som också kommer mer och mer i bilmodeller av det dyrare slaget är de avancerade säkerhetssystemen. Att vi hittar flera av dessa system i Mazda 3 får ses som rätt ovanligt bland mellanklassarna. För att undvika en frontkollision sitter en laserbaserad autobroms monterad som standard. Den känner av och kan upptäcka hinder i upp till 30 km/tim. Dessa system kommer garanterat minska onödiga påkörningar och spara både pengar och lidande. Som tillval kan man även få en adaptiv farthållare. Denna sköter avståndet till framförvarande bil automatiskt och skulle man missa en inbromsning kan bilen panikbromsa för att undvika en kollision. Tack vare alla säkerhetssystem och hög krocksäkerhet kommer Mazda 3 att få hög säkerhetsstämpel för att vara en mellanklassare. 

För att summera ihop begreppen i nya Mazda 3 så lyckas man faktiskt pricka in dom fyra punkterna, sportig, säker, billig och snygg. Man gör det dessutom riktigt bra. Priset för bensinaren med manuell låda börjar på 164 900 kronor och får ses som mycket bra då det automatiska bromssystemet ingår som standard. I detta pris ingår dessutom branschens längsta garanti i klassen på tio år. Mazda 3 har stor potential att bli en storsäljare och ge konkurrenterna en hård match!

Mazda 3

Grundpris164 900 kronor
Motor1,5-liters fyra, 100 hk. Vridmoment 150 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6.växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,8 sek
Toppfart182 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,51 l/mil
Vikt1 265 kg
Garantier3 år nybil, 7 år förlängd, 12 år rost, 3 år lack
Webbwww.mazda.se

Trending

sv_SESvenska