Artikeln producerades ursprungligen 30 januari 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi Alpen Tour

En resa från de snöiga bergen i Alperna ner till den värmande solen på Rivieran i det bästa Audi har att erbjuda!

Historien om Audi börjar redan 1909 då August Horch grundade företaget. Namnet Audi är den latinska formen av efternamnet Horch. Varför inte Horch användes berodde på att August blivit utslängd från det ursprungliga bolaget. Under senare år fann de båda firmorna varandra igen tillsammans med två andra bilföretag och bildade Auto Union. Dom fyra märkena var Audi, DKW, Horch samt Wanderer. Under senare år gjordes namnet om till bara Audi men dom fyra ringarna i logotypen illustrerar de fyra ursprungliga företagen. Ända fram till 80-talet var Audi ett bilmärke som inte stod speciellt högt i kurs gentemot de andra premiummärkena som BMW och Mercedes. Men i och med att man på allvar introducerade fyrhjulsdriften i sina modeller, vilket ledde till framgångarna i rally, växte märket sakta men säkert. När modellen Audi Quattro lanserades på 80-talet hade en milstolpe på allvar passerats. Bilen har i folkmun fått smeknamnet Ur-Quattro och det är i den vår resa börjar.

I schweiziska alperna ligger staden Interlaken belägen vid Thunsjön, en turkosgrön alpsjö som fått sitt namn från staden Thun. Härifrån börjar resan på nästan 870 kilometer mot den franska Rivieran och Monte-Carlo. Från Interlaken går resan mot Megève i Frankrike via bland annat Susten Pass och Nufenen Pass. Första bilen på resans väg är en klarröd Audi Quattro, Ur-Quattro! När man öppnar dörren till denna klassiker gör sig 80-talet direkt igenkänt med lukten och utseendet i kupén. Trots att denna bil har mer än 30 år på nacken vittnar den om sin höga prestanda, att köra bestämt men hårt med denna klenod är inget som bekymrar bilen. På den första sträckan från Interlaken är det mestadels motorväg innan bergen gör vägen krokigare. På motorvägen ligger Ur-Quattron som ett strykjärn. Även när vägen börjar svänga mer och mer följer bilen med utan problem tack vare den fina fyrhjulsdriften. Att denna modellen levde i mer än 10 år känns inte alls underligt och det var i och med denna bil som Audi registrerade varumärket Quattro med ett Q.

Audi RS Ur-Quattro 1980-1991

GrundprisOkänt
Motor2,1-2,2-liters femma, turbo, 200-220 hk. Vridmoment Cirka 285 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Toppfart220-230 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkarenEj angivet
ViktCirka 1730 kg
Webbwww.audi.se

Först bilbytet sker på en soldränkt vägsträcka efter St. Gotthardpasset. Bytet sker från den första Quattron till RS Q3 som är det senaste tillskottet i Quattro-familjen. Detta är den första SUV-en från Audi som fått ett RS-emblem och bygger på en Audi Q3. RS som är tyska för RennSport är Audis trimavdelning. BMW har M-sport och Mercedes AMG. Första modellen som märktes med ett RS-emblemet var Audi RS2, ett samarbete mellan Audi och Porsche som såldes mellan 1994/95. Motorn i nya Audi RS Q3 är en 2,5 liters 5-cylindrig turbomatad maskin som levererar 420 Newton i vrid och 310 hästar. Eftersom detta är en SUV blir den sportiga känslan en aning lidande. Men det klassiska turbokvittret från motorn tillsammans med de kurviga vägarna som sträckan över Nufenen pass erbjuder sätter både bilen och föraren på prov. Båda klarar sig mycket bra med viss mattning i bromsarna samt svettiga handflator. Med RS Q3 visar Audi att även en SUV kan förtjäna ett RS emblem. 

Audi RS Q3

Grundpris521 000 kronor
Motor2,5-liters femma, turbo, 310 hk. Vridmoment 420 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,2 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,88 l/mil
ViktCirka 1730 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.audi.se

Bilbytet från det senaste RS-avdelningen har att erbjuda blir till den mest klassiska RS-modellen, nämligen RS6 Avant. Ingen bil genom tiderna, förutom ärkerivalen BMW M5, kan mäta sig mot denna murbräcka från Ingolstadt! Den dubbelturbomatade V8-motorn är bland det starkaste som man kan hitta en familjekombi. 560 hästkrafter och 700 Newton i vrid finns tillgängligt redan från 1750 rpm. Färden från stillastående till 100 km/h tar blotta 3,9 sekunder. Med Dynamic plus-paketet höjs toppfartsspärren från 250 till 305 km/h. Trots denna koloss till bil och med en vikt på dryga två ton uppför den sig som en gokart på alpvägarna ner mot Megève. Det är väldigt svårt att förstå hur en bil av denna karaktär kan konsumera varenda sväng utan att tröttna, kraften är oändlig och de kolfiberkeramiska bromsarna ser till att få stopp på ekipaget inför varenda kurva, gång på gång. Det här är utan konkurrens en av världens bästa bilar! 

Audi RS6

Grundpris1 050 000 kronor
Motor4-liters V8, dubbelturbo, 560 hk. Vridmoment 700 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad tiptronic automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,9 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,98 l/mil
ViktCirka 2 010 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 3 år lack, 12 år rost
Webbwww.audi.se

Megève är en kommun som ligger i den sydöstra delen av Frankrike precis i närheten av den schweizisk-italienska där vi stannar över natten. Härifrån går den resterande sträckan mot Monte-Carlo över pass som Col de Montegenèvre och Col de Vars. Bilen för dagens första sträcka är lyxlimpan Audi RS7 Sportback. I princip samma bil som Audi RS6 men med betoning på lyx. Karossen är i kupé/sedan-utförande, alltså svagt sluttande taklinje bakåt och formerna som tre dörrars kupé men med fem dörrar. Dörrarna som är av karmlös version är försedda med så kallat isoleringsglas. I praktiken dubbla glasrutor som avsevärt minskar ljudnivån i bilen. Främsta konkurrenten är BMW M6 Gran Coupé med skillnaden att BMW har bakhjulsdrift medan Audin har drivning på alla fyra. Prestandan och komforten är så gott som den samma som RS6 vilket är svårslaget även för BMW. I RS7 åker man som en kung.

Efter Col de Vars kommer resans mest fantastiska vägsträcka och det är över passet Col de Bonette. Passet som ligger i franska alperna, gränsande mot Italien har Europas högst belägna asfalterade vägsträcka som går runt toppen av Cime de la Bonette på 2 860 meter. Det här är en av de absolut vackraste och mest iögonfallande vägarna i hela Europa. Bergen runt omkring och vägen som slingrar sig oändligt över sluttningarna bjuder på hårresande utsikter och körning. Eftersom landskapet är så otroligt stort och öppet kan man se långt fram var vägen tar vägen. Detta bidrar till hissnande fartupplevelser i Audi RS7 Sportback på gränsen av vad som är möjligt. Än en gång dryper handflatorna av svett!

Audi RS7 Sportback

Grundpris1 113 000 kronor
Motor4-liters V8, dubbelturbo, 560 hk. Vridmoment 700 Nm
Acceleration0-100 på 3,9 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,98 l/mil
ViktCirka 1995 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 3 år lack, 12 år rost
Webbwww.audi.se

Nästa bilbyte orsakar också hissningar i magen fast av en helt annat karaktär än Col de Bonette. Bilen som nu står till förfogande är en ikon i bilhistorien, nämligen rallyversionen av Ur-Quattro, Audi Sport Quattro. För att möta konkurrensen och vidareutveckla Ur-Quattron var konstruktörerna tvungna att hitta på något drastiskt för den framgångsrika modellen. Vad man gjorde, och som 1983 presenterades på Frankfurts bilsalong, var den kortade Sport Quattron. Jämfört med sin föregångare hade hjulbasen kapats med 32 centimeter. För att få bilen godkänd enligt FIA:s reglemente för grupp B-bilarna i rally var man tvungen att bygga 200 gatlegala exemplar. Utöver den kortade hjulbasen hade även bilen fått en hel del karossdelar utbytta mot mer hållbart material så som kevlar. Nypris för en Sport Quattro var samma som för två 911 Turbo på den tiden. Prestandan ur den 5-cylindriga motorn som till viss del fortfarande lever kvar levererade 306 hästkrafter. I slutet av Grupp B-rallyeran hade Sport Quattrons rallysyskon, S1, en motorkraft på över 600 hästar! Man brukar säga att vissa saker inte ska upplevas efter sin utgångstid med risk för besvikelse, Audi Sport Quattro hör inte till en av dessa upplevelser. Trots sin ålder är detta en brutalt roliga bil att köra! Den korta hjulbasen gör bilen otroligt kvick i svängarna och motorn har massvis med kraft så länge man håller turbotrycket uppe. Bergsvägarna över klassiska Monte-Carlosträckan, Col de Turin, för tankarna till hur det var för Stig Blomqvist och kompani på 80-talet när Sport Quattro fullkomligen dominerade rallycirkusen.

Audi Sport Quattro 1985-1986

GrundprisOkänt
Motor2,1-liters femma, turbo, 306-540 hk (rally 640 hk). Vridmoment 350-590 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,1 sek
ToppfartOkänd
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkarenInga uppgifter
Vikt1 090-1 300 kg
Webbwww.audi.se

Sista sträckan ner mot Monaco och Monte-Carlo ska självklart spenderas med taket nere i Audis prestandakabriolett RS5 Cabriolet. Hjärtat i denna modell är den mycket prisade 4.2 liters V8:an i sugversion. Med 450 hästkrafter och ett fantastiskt mulligt ljud ur två stora ovala utblåsen bak är detta en riktig härlig upplevelse. Köra med taket nere och njuta av solen som värmer mer och mer för varje meter man kommer närmare havet. Resan som gått över nio pass har bjudit på bland det vackraste och mest spektakulära Europa och världen har att erbjuda i form av vägar. Att få uppleva detta bakom ratten i historien om Quattro har gjort var enda kilometer än mer intressant och häpnadsväckande upplevelse få förunnat!

Audi RS5

Grundpris890 000 kronor
Motor4,2-liters V8, 450 hk. Vridmoment 430 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-växlad S-tronic automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,9 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,07 l/mil
ViktCirka 1 995 kg
Garantier3 år nybil, 3 år lack 12 år rost
Webbwww.audi.se

Trending

sv_SESvenska