Artikeln producerades ursprungligen 18 februari 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Cadillac ATS

Det är ingen hemlighet att Cadillac vill in på den europeiska marknaden – är nya modellen ATS det rätta vapnet?

Få bilmärken från staterna har en sådan gedigen historia som Cadillac. Namnet har man hämtat ifrån en fransk upptäcktsresande med det fina namnet Antoine de LaMothe, sieur de Cadillac, som bl.a. grundade staden Detroit. Bilföretaget startade 1902 och märket har alltid stått för lyx och kvalitet. Helt i amerikansk anda men sedan en längre tid har detta anrika märke lyst med sin frånvaro här hemma i Sverige. En följd av att holländska företaget Kroymans gick i konkurs 2010 efter dåliga försäljningsresultat ända från början av tjugohundratalet. Nu har Callisma sett till att ändra på denna sak och tar numera hand om den svenska försäljningen. 

Huvudkonkurrenten som ATS siktar in sig på är BMW 3-Serie, det är inget Cadillac hymlar om. Storleksmässigt är bilarna mycket lika och nyckelordet Cadillac använder i sin marknadsföring av ATS är ”sportighet”. Ett ord som även BMW använder flitigt i samband med sina modeller och då framförallt 3-Serien. Hjärtat i ATS är en fyrcylindrig turbomatad tvåliters maskin på 276 hästar. Alltså en maskin i helt motsatt riktning mot vad som brukade finnas i bilar från staterna. Ett tydligt tecken på att Cadillac har förstått vikten av en bränslesnål men stark maskin för den europeiska marknaden jämfört med sina tidigare modeller. Motorns karaktär är mycket trevlig, tyst och stark med massor av fartresurser. Toppfarten nås vid 240 km/h vilket borde räcka för de flesta. För att nå 100 km/h från stillastående behöver ATS endast sex sekunder. Kraften levereras till de bakre däcken via en 6-stegad automatlåda. Manuell låda finns som alternativ för den som önskar. Bränsleförbrukningen för ATS landar på 0,86 liter per mil. Denna siffra är däremot lite över vad som skulle kunnat önskas. En motsvarande BMW behöver strax över 0,60 liter. Om detta är en avgörande faktor vid inköp ses som ganska liten. Vad som dessutom hjälper ATS att få den där nerven av sportighet är chassit och styrningen som är mycket väl avstämt. Man har mycket fin kontakt med vägen, något som får ses som mycket oamerikanskt. 

Det kantiga formspråk som Cadillac använder sig av har fått deras modeller att sticka ut markant från mängden. Antingen gillar man det eller inte. På ATS har man rundat till de raka yxiga linjerna en aning men det är fortfarande lätt att se var grundformen har fått sitt DNA ifrån. ATS är snygg, riktigt sober med en ordentlig nerv av sportighet. Formen som sammanlänkar de främre strålkastarna med dimljusen nertill ger fronten sitt speciella men fräcka utseende. På denna punkten vinner ATS med hästlängder framför sina konkurrenter, om man då gillar den kantiga formerna vill säga.

Det är lätt att hitta en skön förarställning i ATS, reglagen för att ställa in sätena sitter på Mercedes-manér i dörren. Praktiskt och lätt åtkomligt. Vad som däremot inte är så praktiskt och lättmanövrerat är infotainmentsystemet som styrs av så kallade touch-knappar under en iPad-liknande skärm. Utseendet på mittkonsolen i svart pianolack med symboler är mycket smakfullt. Tyvärr reagerar inte alls knapparna som man vill och det blir mycket frustrerande efter en stund. Hela systemet har fått mycket kritik och förhoppningsvis har man tagit detta till sig och uppdaterar det inom kort. Något som däremot är mycket positivt med systemet är ljudresurserna. Djup bas och klarar toner strömmar ur högtalarna och fyller kupén med den musik du valt att trådlöst spela från din smartphone.

Den fina komforten i kombination med bra prestanda gör Cadillac ATS till en mycket trevlig milslukare. Dessutom sticker bilen ut från mängden tack vare sin design. Hade det inte varit för det haltande infotainmentsystemet hade ATS fått full pott och känts som en självklar utmanare till BMW 3-Serie. ATS framtid innehåller en riktigt trevlig kombination, nämligen en kombiversion med fyrhjulsdrift vilket garanterat kommer kunna bli en storsäljare här uppe i norr. 

På frågan varför man valt att bli återförsäljare för Cadillac i Sverige och vad man tror om märkets framtid här svarar Charlie Mannerfeldt från Callisma ”Vi har valt att bli återförsäljare för Cadillac då det står för en mycket spännande framtid med flertal nya modeller de närmaste 2 åren. Historiskt sett är Cadillac ett väldigt erkänt märke i Sverige och med en mycket trogen kundkrets.”

Cadillac ATS

GrundprisFrån 338 000 kronor
Motor2-liters turbomatad dieselfyra, 276 hk. Vridmoment 353 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6 sek
Toppfart220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,86 l/mil
Vikt1 530 kg
Garantier3 år nybil, 6 år rost
Webbwww.cadillac.com

Trending

sv_SESvenska