Artikeln producerades ursprungligen 17 mars 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Rolls Royce Phantom

När det är bröllopsdags finns bara ett alternativ för att färdas från kyrkan i stil, självklart är det en Rolls Royce!

För mer än hundra års sedan startade Charles Stewart Rolls och Fredrick Henry Royce det anrika märket Rolls Royce. Det engelska märket har sedan dess producerat en mängd bilmodeller som alla haft en sak gemensamt, nämligen lyx. Den första bilen som tillverkades hette 10hp och byggdes mellan 1904 och 1906. Sedan 1998 äger BMW Rolls Royce i en något omständlig affär mellan Volkswagen som ägde vissa delar av varumärket så som kylarprydnaden som heter Sprit of Ecstasy. Men från och med 2002 äger BMW dom fullständiga rättigheterna till Rolls Royce.

Rolls Royce Phantom kom 1925 och ersatte då klassiska Silver Ghost. Modellen tillverkades sedan i olika versioner fram till 1991 då den ansågs för omodern och lades ned. Men 2003 kom en ny Phantom och det var den första i BMW-regi och som byggs i den nya fabriken i Goodwood. Dess föregångare Silver Seraph hade då tjänstgjort i mellan 1998 och 2002. Designen för Phantom står Ian Cameron och Marek Djordjevic för. Motorn är av V12 typ på 6750 kubik med 460 hästkrafter och 720 Newtonmeter i vridmoment. Phantom är försedd med en mängd finesser som inte återfinns hos några andra bilmodeller. Vad sägs om ett paraply som får plats inuti dörrarna. För att inte paraplyet ska mögla är materialet i tyget teflonbelagt och facket är eluppvärmt för att torka bort eventuell fukt. Dörrarna är dessutom monterade med gångjärnen i bakkanten i stället för tvärt om. I England kallas typen ”suicide doors” (självmordsdörrar). Dörrarna kan öppnas elektriskt med en knapptryckning från förarsätet. Kylarprydnaden som varit en stöldbegärlig sak fälls automatiskt ner i kylarna när bilen stängs av. Emblemen mitt i hjulen med RR-logotyp är rörliga och tyngdbelastade så att loggan alltid visas åt rätt håll. Kunderna kan också välja mellan 44 000 färgnyanser och välja typ av läderklädsel.

En Rolls Royce Phantom hör inte till de billigare bilarna att varken köpa eller äga. Vill man ändå uppleva en bil som denna vid en högtid som bröllop går det att hyra en istället för att köpa. Företaget Hyrverk1 eller Dream Car är exempel på denna typ av exklusiva hyrbilsfirmor. En Rolls Royce Phantom med chaufför kostar cirka 5500 kr för två timmar. 

Rolls-Royce Phantom

GrundprisFrån 300 000 pund
Motor6;7-liters V12, 460 hk. Vridmoment 720 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad ZF automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,8 sek
Toppfart240 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren2,3 l/mil
Vikt2 550 kg
GarantierInga uppgifter. Ingen svensk återförsäljare
Webbwww.rolls-roycemotorcars.com

Trending

sv_SESvenska