Artikeln producerades ursprungligen 6 maj 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

New ”new” Mini Cooper S

Större, mer teknik och bättre prestanda. Nya ”nya” Mini Cooper S är här och är ett levande bevis på hur märket lyckas överträffa sig själva utvecklingsmässigt!

Sedan BMW, 1994, tog över kultförklarade brittiska Mini har mycket hänt. Märket föddes 1959 och då under namnet BMC (British Motor Corporation). Innan namnet Mini blev permanent 1969 har modellen tillverkats under flera namn som t.ex. Morris, Austin, Wolseley och Riley. Tillverkning skedde också på olika håll i världen, Spanien, Australien, Sydafrika, Venezuela och Chile för att nämna några utöver Storbritannien. I början av åttiotalet tillverkades en Minimodell med namnet Metro men den blev ingen succé och anses av många inte vara en renodlad Mini. Det var först när ”nya” Mini (nu i BMW-regi) presenterades 2001 under namnet New Mini som framgångssagan kunde fortsätta. Formerna, som direkt var inspirerade av originalet, fick många att falla för dess gulliga attityd. Nya Minis trendiga status är lika självklar som märkets kultstämpel numera.

Nu har ”nya” Minin gjort sitt och efter cirka 13 år i rampljuset har det blivit hög tid att ersätta denna trendsetter. Att lyckas med detta har onekligen inte varit en lätt nöt att knäcka. För att förbättra den nya och tredje generationens Mini har mycket nytt säkerhetstänk blandats in i bilen. Till exempel finns nu ett fotgängaranpassat system som bromsar bilen vid risk för kollision. Fronten är dessutom numera lägre och skall skona fotgängare när olyckan ändå är framme. Det sistnämnda har inneburit en mer sportig look på fronten, något märket dragit nytta av i sin positionering attitydsmässigt med bilen. Nya Mini Cooper S är mycket sportigare än sin föregångare! På ett lite skämtsamt sätt har man dragit paralleller med att bilen har en gocart i generna, något som återfinns även på bild i bilens system när man byter karaktär på chassiinställningarna. 

Vad som också har förbättrats avsevärt är inredningen. Nu känns bilen extremt välbyggd jämfört med sin föregångare. Testbilen har inredning från John Cooper Works-versionen med svart läder och röda sömmar, både smakfullt och sportigt. I mitten sitter fortfarande en stor och rund mätartavla som har navigation och infotainmentsystem vilket har LED-belysning runt sig som kan byta färgton precis som många andra ljussatta paneler i bilens interiör. Hastighetsmätare och varvräknaren har numera flyttat och sitter bakom ratten på mer traditionellt vis. Under den stora runda tavlan i mitten hittar vi ett antal vippströmbrytare, däribland startknappen, något som för tankarna till historiska racingbilar. Bakom växelspaken sitter reglaget för att styra infotainmentsystemet och det består av en rund puck liknande den man kan hitta i BMW-bilar. Något som självklart inte är så konstigt eftersom det är därifrån systemet kommer. Numera kan man koppla upp sig på Facebook, lyssna på Web-radio eller surfa via systemet. En kul detalj är ECO-körsystemet där man kan samla poäng beroende på hur man kör. 

Precis som märket spelar på har Mini ett mycket gocart-liknande uppträdande på vägen. Fyra hjul i varje hörn och låg tyngdpunkt är receptet för mycket goda köregenskaper. Den pigga motorn på 192 hästar gör en riktigt bra jobb. Sprinten 0-100 sker på 6,7 sekunder om man väljer den med en sexväxlad automatlåda. Toppfarten ligger vid 233 km/h. Det är dock inte i dessa farterna bilen upplevs som bäst, ju slingrigare vägar desto roligare blir det! Det känns tydligt hur förbättringarna gjort bilen mer pålitlig när kurvorna blir snävare. Med en så här liten bil med så mycket kraft behövs inte fyrhjulsdrift, mungiporna pekar redan rakt upp.

För att göra bilen personlig finns en uppsjö av färger och accessoarer att tillgå, nästan så mycket att bara fantasin sätter gränser. Just fantasin verkar även vara det som lycktas få märket att knäcka nöten med att förnya en redan befintlig icon. För Nya ”nya” Mini Copper S har faktiskt precis just den fantasin som kommer få bilen att rulla vidare och kännas nya även denna gång.

MINI Cooper S

GrundprisFrån 215 000 kronor
Motor2-liters turbomatad fyra, 192 hk. Vridmoment 300 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6,7 sek
Toppfart233 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,62 l/mil
Vikt1 250 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.mini.se

Trending

sv_SESvenska