Artikeln producerades ursprungligen 22 augusti 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Citroen C4 Cactus

Under lång tid har Citroën tillverkat rätt anspråkslösa modeller jämfört med vad märkets historia står för. Nu är C4 Cactus här och ser till att ändra på den saken!

Citroëns modeller genom tiderna vittnar om ett ofta annorlunda tänk för att ta tekniken framåt. Ibland idéer som inte kommit längre än på en modell och lite enligt talesättet att fransmän hittar på lösningar till problem som inte existerar. En teknisk idé som däremot i allra högsta grad finns kvar och används flitigt är framhjulsdriften som  Citroën var inblandade i att ta fram. Man var inte först, men först med en verkligt  säljande modell, ”Traction Avant, som kom 1934. Efter det utvecklade man på 50-talet DS-modellen som hade en mycket avancerad gashydraulisk fjädring och en typiskt fransk egensinnig design.

På fjolårets bilsalongen i Frankfurt visade Citroën upp konceptet C-Cactus. En bil som entusiastiskt mottogs tack vare sina roliga design. Det är inte ofta en produktionsbil får så liknande design som konceptet men den produktionsklara C4 Cactus blev näst intill exakt så som konceptbilen. C4 Cactus är en liten SUV i Golfklassen. SUV står för Sport Utility Vehicle och beskriver rätt bra vad bilen lämpar sig för. Namnet Cactus ska beskriva hur man tänkt kring denna modell, en bil som precis som en kaktus ska klara sig på lite vätska/bränsle och tuffa tag. Det är en robust bil men vi talar inte om någon offroad utan mer en avsedd för den stressiga och i vissa fall tuffa stadstrafiken. Vad som gör C4 Cactus till en klassiskt okonventionell Citroën och som också stärker tänket om en bil för den aktiva människan är de roliga designinslagen som genomsyrar i bilen. Till exempel är utsidan på dörrarna försedda med skyddande luftkuddar. Dessa kommer väl till pass i stadsbilden där dörrar nonchalant slängs upp av både den som sitter i bilen eller bilar runt om. Luftkuddarna som fått namnet AirBump är ordentligt testade och framtagna med omsorg och garanterat kommer skona bilen från många onödiga repor och bucklor. Även fronten och bakpartiet är försett med liknande kuddar och tillsammans med dom runda och mjuka formerna känns bilen rätt tålig för vardagsslitage. Målgruppen för C4 Cactus är en ung och glad person som lever ett aktivt liv i stan och eventuellt precis skaffat familj. Sveriges marknadschef, Simon Riviér, berättar att detta är en viktig bil för märket och som förutspås bli en volymbil i Sverige. 

En funktion som för tankarna till 50-talets stora vräkiga amerikanare är att de stora bekväma framsätena kan förvandlas till en soffa. Dock inte avsedd för tre personer under färd men helt klart för mysiga stunder när bilen står parkerad med en härlig solnedgång framför rutan till exempel. Istället för klassiska mätare framför ratten sitter en helt digital skärm där all info om bilen vissas. Till höger om den sitter en display på sju tum där merparten av bilens funktioner styrs. 

Vad som även gör att C4 Cactus känns som en riktigt anrik Cittra är dess mjuka gång. En elservo som gör styrningen väldigt bekväm samt en fjädring gör körningen till en mycket trevlig och avslappnad. På de smala och ibland skumpiga gatorna i Amsterdam visar komforten precis vad den går för. Vad som även gör att bilen är så trivsam att köra beror på dess låga vikt som bara ligger på cirka 1200 kilo beroende på motoralternativ. Dessa tankarna får en att tänka på klassiska 2CV om än att C4 Cactus är något större. Och det är heller ingen slump då Citroën medvetet velat göra en koppling till sin klassiska modell som producerades mellan 1948 och 1990. För att driva C4 Cactus framåt sitter en 3-cylindrig bensinmotor med turbo som levererar 110 hästar. Ingen sportbil men jämför man med 2CV så hade den till en början 9 hästkrafter och en maxfart på 60 km/h. Toppfarten hos C4 Cactus är något mera och ligger på 188 km/h. För att ta sig till hundrastrecket behövs 9.3 sekunder. Det positiva med denna motorn är förbrukningen på snåla 0.46 liter mer mil för blandad körning. Helt klart i linje med tänket för en kaktus vätskebehov. 

C4 Cactus känns som en frisk fläkt i bilvärlden och precis vad Citroën behöver för att få tillbaka lite mark gentemot de stadigt växande koreanska bilmärkena. Med finnes och humor samt ett rimligt pris bör C4 Cactus bli en bil som klarar de hårda förutsättningarna här hemma lika bra som en kaktus i den torra öknen. 

Citroën C4 Cactus

GrundprisFrån 139 900 kronor
Motor2-liters turbomatad trea, 110 hk. Vridmoment 205 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,3 sek
Toppfart188 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,46 l/mil
Vikt1 145 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.citroen.se

Trending

sv_SESvenska