Artikeln producerades ursprungligen 7 september 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 X pickup

Det är inte bara i USA som pickup-bilarna fått ett rejält fotfäste. Numera ser man även denna biltyp på våra gator mer än någonsin. Anledningen är, utöver de generös lastmöjligheterna, att detta dessutom är ett arbetsfordon i skatteavseende. Innebörden av det är att bilen blir lättare att dra av på firman och man kan komma ifrån förmånsvärdet. Vi har provat tre olika pickuper, en tysk, en japan och en amerikan. Alla bra, men med olika karaktärer.

 

Volkswagen Amarok Canyon – En tysk kvalitetsvarg. 

Amarok är inuktitut och betyder varg. Modellen kom 2010 och blev omedelbart en succé. Varianten som blivit en storsäljare är den med dubbelhytt. Fem personer sitter bekvämt under långa turer. Med en dieselmotor på 180 hästar är den långt ifrån en stark oxe men med den åttaväxlade automatlådan är Amaroken en fantastisk långfärdsvän. Permanent fyrhjulsdrift och möjlighet till att låsa diffen gör att den klarar sig ypperligt i relativt svår terräng. I utförandet Canyon kommer bilen färdigspecad med läderklädsel, navigation, multiratt etc. Styrningen är precis utan att bli sladdrig. Kvalitetskänslan i Amarok är genomgående hög och det känns tydligt att den har en tysk ryggrad. Frågan är om den är för bra så att den av den anledningen inte blivit typgodkänd i USA? En Amarok skulle bokstavligen käka upp USAs mest sålda bil som är Ford F150 och det skulle inte se bra ut.

VW Amarok Canyon

GrundprisFrån 349 900 kronor
Motor2-liters BiTDI fyra, 180 hk. Vridmoment 400 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,9 sek
Toppfart179 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,83-0,85 l/mil
Vikt1 988-2 216 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.volkswagen-transportbilar.se

Toyota Hilux – En japansk sumobrottare för hårda tag.

Första Hiluxen kom redan på 60-talet. Detta gör den gammal i gemet och med många versioner bakom sig. Från början hette den 4Runner i USA och Hilux Surf i Japan. Med sin 171-hästars dieselmotor och en femväxlad automatlåda blir körkomforten inte riktigt lika behaglig som Amarok. Men å andra sidan har Hilux ett mycket mer avancerat offroadsystem samt att man kan välja att ha bara tvåhjulsdrift vilket har positivt effekt på bränslekonsumtionen. Även Hilux erbjuder god komfort i baksätet. Att Hilux har bra kvalitet är ingen nyhet. Ett bevis är ett avsnitt i det brittiska motorprogrammet Top Gear där man gör en tuff polarexpedition med tre ombyggda Hiluxar. En annan sak som svarar för den goda driftsäkerheten är de många bilar som gått felfritt långt över 40 000 mil med enbart vanlig service. 

Toyota Hilux D-Cab 3,0 D-4D

GrundprisFrån 320 938 kronor
Motor3-liters dieselfyra, 171 hk. Vridmoment 343 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 12,1 sek
Toppfart170 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,77 l/mil
Vikt2 085 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 6 år rost
Webbwww.toyota.se

Ford Ranger Wildtrack – En bekväm amerikansk oxe.

Detta är en riktig storsäljare i sitt hem- och ursprungsland USA. 2013 såldes hela 645 000 bilar av Ranger och systermodellen Silverrado. Vad som skiljer Rangern mot de övriga är alla bekvämligheter, för att nämna något som dom övriga modellerna inte har är elektriskt reglerbara stolar. I Wildtrackversionen sitter en femcylindrig dieselmotor på 200 hästar. Med en sexstegad automatlåda blir körkomforten mycket god. Vad som inte är riktigt ger den perfekta körkänslan är styrningen som är en aning sladdrig. Men helheten är Ranger den mest komfortabla av dessa tre. Precis som de andra kan även Ranger utrustas med ett praktiskt kåpa där bak vilket gör lastmöjligheterna bättre om man inte vill blöta ned det som ligger på flaket. Förbrukningen blir självklart högre på en sådan här bil än på en traditionell och siffrorna som tillverkarna uppger är som vanligt svåra att efterleva. Men fördelarna med en sådan här bil med sina goda möjligheter till att lasta mycket, fina körkomfort och terrängegenskaper är att mycket ändå gör dem till ett mycket gott alternativ. Lägg där till de skattemässiga fördelarna är valet givet för att köra pickup även till vardag.

Ford Ranger Wildtrack

GrundprisFrån 390 000 kronor
Motor3,2-liter Duratorq TDCI, 200 hk. Vridmoment 470 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7 sek
Toppfart235 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,0 l/mil
Vikt2 083 kg
Garantier2 år nybil, 2 år vagnskada , 12 år rost
Webbwww.ford.se

Trending

sv_SESvenska