Artikeln producerades ursprungligen 20 oktober 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 X elbilar

Är det nu det är dags att låta strömmen ta över i stadens bilar?

Det har tagit lång tid, men nu verkar det äntligen dyka upp elbilar på riktigt som ett fullvärdiga alternativ till de med konventionella bränslemotorer. För dig som bor i innerstan med möjlighet att ladda bilen under natten finns snart ingen anledning till att köpa något annat om du bara ska köra kortare turer till jobbet, dagis eller affären. Starta och Driva har provat tre olika elbilar perfekt lämpade för den täta stadstrafiken. Alla tre med helt olika karaktärsdrag och ingen sämre eller bättre utan just olika på sitt sätt. Fram tills årsskiften kan den som köper någon av dessa bilarna ta del av den så kallade supermiljöbilspremien på 40 000 kr, men här gäller först till kvarn då pengarna är begränsad och på väg att ta slut. 

BMW i3 – En pålitlig tysk.

När BMW påbörjade arbetet med sin i-linje gjorde man det från grunden. Något som tydligt märks med i3. Bilen ser ut som inget tidigare producerat av det bayerska bilmärket. Häftiga exteriöra linjer som även fortsätter på insidan. Så kallade ”självmordsdörrar” för enklare insteg i det minimala men ändå fullt fungerande baksätet. Materialval som känns tagna direkt från en designaffär med skandinaviskt tema. Allt material i kupén har ekologiskt tema som till stor del består av återvunnet material. Listan kan göras lång på hur otroligt genomarbetad i3 känns. Med ett mycket fyrkantigt format och god svängradie är i3 en fröjd att ratta i tät morgontrafik i ett lamslaget city. Det goda uppträdandet har också mycket att tacka den låga vikten som uppnåtts tack vare flitigt användande av aluminium och kolfiberarmerad plast i chassi och kaross. Vill man ta längre turer än bara med eldrift finns en tvåcylindrig motor som garanterar en räckvidd på upp till 30 mil utöver de 13-16 milen som lovas på ren eldrift.

BMW i3

GrundprisFrån 339 900 kronor. 7,6 basbelopp. Förmånsvärde 1 908 kr/månden
MotorElmotor, 125 kW/170 hk hk. Vridmoment 250 Nm
KraftöverföringMotorn bak, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7.2 sek
Toppfart150 km/h
Förbrukning blandad enligt tillverkaren12,9 kWh/100 km
Räckvidd200 km. Med räckviddsförlängare 340 km
Vikt1 270 kg
Garantier8 års batterigaranti
Webbwww.bmw.se

Renault Zoe – En elbil på franskt vis

Till skillnad från många andra elbilar är Renault Zoe relativt billig i inköp. Dessvärre finns det en dold kostnad och det är hyra av batteriet. Vad det priset hamnar på per år beror helt hur långt du kör varje månad. Som vanligt när det gäller franska bilar har man löst sina problem på egna sätt. Så med ett egen utvecklat snabbladdningssystem med namnet Caméléon ska det gå att ladda fullt på endast 30 minuter. Dessvärre kväver systemet en annan typ av ström än den som dom svenska snabbladdningsstationerna levererar. Zoe är tyst och kraftfull när man tar sig fram i stadens trafik. Interiören är enkel utan att vara tråkig men det märks att man sparat på krutet för att hålla nere priset. Utvändigt smälter Zoe in bland vanliga bilar med undantag från den gulliga fronten. Räckvidden för Zoe i vardagsbruk ska enligt tillverkaren ligga på 21 mil.

Renault Zoe

Grundpris209 900 kronor. 4,7 basbelopp. Förmånsvärde 1 300 kr/månaden eller 1 100 kr om man kör mer än 3 000 mil/år
MotorElmotor, 65 kW/88 hk. Vridmoment 220 Nm
KraftöverföringMotorn fram, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 13,5 sek
Toppfart135 km/h
Förbrukning enligt tillverkaren14,6 kWh/100 km
Räckvidd210 km
Vikt1 468 kg
Garantier5 år nybil, drivlina 5 år
Webbwww..renault.se

Kia Soul EV – Generös korean

Att de koreanska bilmärkena ligger i framkant är det inget tvivel om längre. För varje modell som kommer överraskas man av bättre kvalitetskänsla och uppförande. Nya Kia Soul EV fortsätter denna trend med en rymlig elbil med god prestanda och komfort med sköna designinslag. Soul är nu inne på sin tredje generation och det är med den senaste man verkligen hittat rätt i formerna. Nya Soul är ungdomlig med en cool attityd. På EV-versionen har man brett på vissa utseende detaljer så som fälgarna och grillen för att  den ska skilja sig från standardversionen. Tack vare att man placerat batteriet på golvet har kupén fått generösa mått även i baksätet. På fulladdat batteri ska man klara att ta sig 20 mil vilket få ses som mycket bra och tillräckligt i vardags trafiken. Laddar man hemma i ett vanligt vägguttag tar det 12 timmar att ladda fullt. Vid en snabbladdningsstation med CCHAdeMO-systemet uppnås 80 procent på endast 30 minuter. 

Kia Soul EV

Grundpris368 000 kr. 8,2 basbelopp. Förmånsvärde 3 400 kr/månaden
MotorMotorn fram, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 12 sek
Toppfart235 km/h
Förbrukning14,7 kwh/100 km
Räckvidd200 km
Vikt1 513 kilo
Garantier7 års nybil
Webbwww.kia.se

Trending

sv_SESvenska