Artikeln producerades ursprungligen 23 november 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Porsche Macan Turbo

Receptet får genuina Porsche-fanatiker att fnysa åt dess existens, ändå är det Macan som kommer skörda guldet åt bilföretaget från Zuffenhausen.

Året var 2002 då något hände som för all framtid skulle förändra historien för det anrika bilmärket grundat av Ferdinand Porsche. Med högre markfrigång och frontmonterad motor presenterades Cayenne. En sportig SUV avsedd att konkurrera med storsäljarna BMW X5, Mercedes ML. Trots mångas avsky för den nya stadsjeepen blev Cayenne en sådan succé att Porsche till och med försökte sig på att köpa storebror Volkswagen. Affären gick dock inte i hamn men visade tydligt hur stort kassaflöde Cayenne bidrog till. Försäljningsmässigt överstiger Cayenne både 911, Boxter och Cayman tillsammans! Porsche spottar inte ut nya modeller så som många andra märken gör. Att man väljer att ge Cayenne ett mindre syskon känns däremot självklart om man kikar på hur många variationer till exempel Audi eller något av de andra premiummärkena har i sin modellportfolio. Porsche själva motiverar Macan som sportbilen i segmentet. Ursprungligen var arbetsnamnet på den nya modellen Cajun, en slags förkortning av Cayenne Junior. Men till slut blev det Macan, ett javanesiskt namn för tiger.

Jämfört med Cayenne är Macan både mindre och tightare på alla vis. Motoralternativen för Macan är Diesel, S och Turbon i topp om man ser kraftmässigt. Samtliga har V6-motorer men med lite olika konfigurationer. Macan Turbo har en dubbelturbomatad 3.6-liters V6-motor på 400 hästar. Detta får den att förflytta sig från stillastående till 100 kilometer i timmen på 4.8 sekunder. När toppfarten är uppnådd står mätarnålen på 266 km/h. Med tillägget Sport Chrono minskar 0-100 tiden med 0,2 sekunder och man får dessutom ett tidtagarur på toppen av instrumentbrädan samt knappen ”Sport Plus”. Något som dessvärre inte testbilen var utrustad med. Men med den fina prestandan i övrigt, fin balans och en blixtsnabb växellåda av dubbelkopplingstyp är detta inget som drar ner intrycket. Storleksmässigt klassar Macan in som en mellan-SUV. Bottenplattan delas med Audi Q5. Macan är dock mycket sportigare i sin chassisättning än Q5 vilket självklart inte är en slump. För att göra Macan till en riktigt härlig fåtölj för långa resor är Turbo-versionen utrustad med ställbar luftfjädring som standard. En detalj som kostar mycket pengar som tillägg för övriga versioner. Kvalitetskänslan hos Porsche är så nära perfektion som det går att komma. När man sitter i förarsätet och känner på knappar, den nya ratten och sittkomforten i stolarna blir man stum av välbehag. Allt är exakt så som det ska utan några glapp eller bristande materialkvalitet. När nyckelvredet som självklart sitter på vänstersida om ratten vrids om och motorn väser igång fortsätter vällustkänslorna. Eftersom bilen är kall är det ett lite raspigt och argt läte från de fyra piporna i bakänden men som snabbt lugnar ner sig när motorn fått upp temperaturen.

Eftersom storleken är mindre än Cayenne känns Macan väldigt smidig att ta sig runt med i stan även när eftermiddagstrafiken tätnar. Men för att verkligen känna hur Macan upplevs går färden ut ur stan och mot kurviga vägar på landsbygden. Vägen dit går via ett motorvägsparti och Macan får spänna musklerna på riktigt. Växlingarna sker sömnlöst och kraften går oavkortat ner i asfalten via alla fyra däcken. Utan den minsta tillstymmelse av oro uppnås hastigheter som mer hör hemma på tyska autobahn. Det är just här som man börjar förstå vilket brett spann Macan Turbo spelar över. Den raka motorvägen byts snart ut mot en smalare och mer kurvig vägsträcka. Detta spelar inget roll för bilen går som ett lok på räls genom varje kurva trots relativt höga hastigheter. Acceleration och inbromsningar är imponerade som allt annat med Macan och det är svårt att förstår att detta faktiskt är en SUV. Macanas mångsidighet slutar dock inte här. För att bli påmind om dess kompetens även en bit utanför den asfalterade vägen viker vi av och ut på en enslig skogsväg. Tack vare luftfjädringen höjs nu bilen så markfrigången blir 23 centimeter. Fyrhjulsdriften av Torsentyp arbetet mycket effektivt och stoppar inte Macan trots att vägen är påtagligt sämre än önskat. Troligtvis kommer 99 % av alla sålda Macan förmodligen aldrig köras på så här dåliga vägar men det är imponerande att se hur potent den trots allt är. Om nya Macan kommer bli en sådan succé som Cayenne är svårt att förutspå men att det är ett fullvärdigt syskon som fyller en välbehövlig plats där den kommer fortsätta imponera med mångsidighet råder inget tvivel om. Med Macan bevisar Porsche att man tillhör de absolut bästa bilbyggarna i världen!

Porsche Macan

GrundprisFrån 798 000 kronor
Motor3,6-liters dubbelturbomatad fyra, 400 hk. Vridmoment 560 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 7-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,8 sek
Toppfart266 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,89-0,92 l/mil
Vikt1 925 kg
Garantier2 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.porsche.se

Trending

sv_SESvenska