Artikeln producerades ursprungligen 26 november 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Touareg V8 tdi

Volkswagen klassresa är ett faktum och nya Touareg V8 TDI är kronjuvelen.

Resan för Volkswagens premium-SUV startade 2002 som ett samarbete mellan Volkswagen, Audi och Porsche. Målet var att ta fram en sportig, fyrhjulsdriven off-road-modell med suverän komfort. I projektet var mer än 300 personer inblandade som ledde fram till en gemensamma plattform som även modellerna Porsche Cayenne och Audi Q7 byggs på. Framgången med Touareg och dess syskon har varit en riktig framgångssaga och ledde till och med till att Porsche genom den otroliga kassatillströmningen tack vare att Cayenne försökte köpa hela Volkswagen. Namnet Touareg kommer från tuaregerna som är ett folkslag vilket lever i Saharaöknen som nomader. 

Nu har två generationer av Touareg byggts samt två uppdateringar. Uppdateringarna på nya Touareg innebär en ännu bättre sittande ytterkostym med stramare linjer. I fronten kan vi se större bixenon-lampor samt aggressivare luftintag. Väljer man paketet ”Chrome & Style” innebär det att man får en snygg kromlist som går runt hela bilen längs nederkanten. Även interiört har denna juvel fått uppdateringar i form av fler färgval på klädseln samt att instrumentbelysning är i vitt istället för rött. Man sitter bokstavligen som en kung i sätena som bjuder på mängder av inställningsmöjligheter.

Nya Touareg presenteras med tre olika motoralternativ, två dieslar samt en hybridversion med bensinmotor. Även om det knappast  kommer bli storsäljaren i Sverige är dieselversionen med en 4.2 liter stor V8-motor på 340 hästar och hela 800 Newtonmeter i vrid helt fantastisk. Mer kraft än man någonsin kommer få användning av samtidigt som motorn inte behöver ta i så att svetten lackar. Oavsett hur hårt du kör eller tungt du drar kommer det ske med en klackspark för denna råstarka dieselspis. Dom övriga och kanske mer kloka och prisvärda motoralternativen är två olika versioner av Touareg V6 Tdi där du kan få en lite mer terrängutrustad med låsbar diff etc. Samt en hybridversion med elmotor och en bensin V6 på sammanlagt 333 hästar. Den sistnämnda dyrast på ett startpris på 834 900 kronor. Ingångspriset för V6 TDI utan terrängspecifikationer startar på 524 900 kronor. 

Citroën var tidigt ute med luftfjädring i sina modeller och numera finns det nog inga riktigt lyxiga premiumvagnar utan detta. Det är verkligen som att färdas på moln när man ställer in komfortläget på vredet i konsolen mellan sätena. Vill du istället att bilen ska få en sportigare och mer vridstyv karaktär ställer du vredet i sportläget. Touaregen klarar sig dessutom ypperligt utanför den asfalterade vägen, djupa pölar och branta lutningar är inga problem och kommer inte sätta stopp för resan.

Nya Touareg har dessutom fått en mängd hjälpsystem, tillexempel ett automatiskt bromssystem som numera är standard. Systemet fortsätter även att bromsa bilen efter en krock för att förhindra fler kollisioner. Dessutom finns nu ett antisladdsystem med släpvagnsstabilisering som standard. 

Om man verkligen vill unna sig det bästa men inte bryr sig om att det står Porsche eller BMW i fronten är en Touareg det absolut mest prisvärda alternativet av en premium-SUV idag oavsett vilken version man väljer.

Volkswagen Touareg V8 TDI

GrundpriFrån 734 900 kronor
Motor4,2-liters turbomatad V8, 340 hk. Vridmoment 800 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad Tiptronic automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,8 sek
Toppfart242 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,91 l/mil
Vikt2 297 kg
Garantier2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska