Artikeln producerades ursprungligen 17 december 2014, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 X familjekombi

Den absolut viktigaste klassen bland tjänstebilarna!

Under hösten lanserades tre mycket viktiga modeller från Ford, Peugeot och Volkswagen. Det handlar om kombibilar i mellanklassen som är den bilmodell som säljer mest i tjänstebilssektorn. Det handlar dessutom om de mest attraktiva bilarna för den svenska familjen där Volvo V70 är kungen på berget. Men frågan är om den fortfarande är det efter att dessa tre modeller börjar rulla på de svenska vägarna. Starta och Driva Företag tar sig här en närmare titt på Ford Mondeo, Peugeot 508 och Volkswagen Passat.

Ford Mondeo – En lång väntan är över.

Redan 2012 visades den nya Mondeon upp på Paris motorsalong. Den förra generationen hade då funnits ute sen 2008. Men så kom den ekonomiska nedgången vilket gjorde att femte generationens Mondeo fick läggas på is – ett stort slag mot märket. Men nu, ett och ett halvt år senare är bilen äntligen körklar. Det som utmärker mest är Fords nya formspråk. Den Aston Martin-liknande grillen är riktigt snygg och får den annars ganska lågmälda mellanklasskombin att stå ut från mängden. Ford har dessutom lagt mycket krut på säkerhetstänket och är först ut i Sverige med krockkuddar inne i de bakre säkerhetsbältena. Något som ska minska skadorna på de yngre passagerarna bak som inte klarar att ta emot lika kraftiga smällar som en vuxen. I den här klassen gäller det att proppa bilen full med teknik i alla former. Ford använder sig av ett infotainment system från Microsoft som heter Sync och nu i version 2.0. Man styr detta via den 10 tum stora pekskärmen i centerkonsolen. Mondeo är som standard utrustad med ett säkerhetssystem som bromsar bilen i nödfall. Med en uppsjö motoralternativ är nya Ford Mondeo exakt det som märket behöver för att ta sig över en period av nergång.

Ford Mondeo kombi

GrundprisFrån 253 500 kronor. 5.7 basbelopp. 3 400 kr/mån före skatt
Motor1,5-liters fyra, 160 hk. Vridmoment 240 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,3 sek
Toppfart217 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,59 l/mil
Vikt1 504 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.ford.se

Peugeot 508 SW –  En snygg uppdaterad fransos.

Peugeot bidrag för privat- och tjänstebilskunderna heter 508 SW. Detta är en snygg och sober kombi som man sitter riktigt bra i. Till skillnad från Ford Mondeo och Volkswagen Passat är detta en uppdatering på förra 508 som lanserades 2011. Det mesta nya utöver den snygga grillen och bakänden återfinns under huven. Bland de nya motorerna som numera erbjuds klarar samtliga Euro 6-normen. I Sverige kommer framförallt bensinmotorn på 120 hästar samt 150 och 180 hästars dieseln erbjudas. Väljer man den stora dieseln kommer den med en sexväxlad automatlåda. Bekväma stolar samt ett mjukt chassi gör färden mycket komfortabel i 508. Även passagerarna bak sitter riktigt bra med gott om utrymme. Något som också uppdaterats ordentligt är kvalitetskänslan och materialvalen. Detta behövs i denna klassen där köparna är mycket kräsna. 508 andas faktiskt premium i förarmiljön. En sjutums pekskärm styr det mesta av tekniken så som infotainment systemets och navigation.

Peugeot 508 SW

GrundprisFrån 279 900 kronor. 6.3 basbelopp. 3 108 kr/mån före skatt
Motor2-liters dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 370 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9.1 sek
Toppfart210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,40 l/mil
Viktcirka 1 600 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.peugeot.se

Volkswagen Passat – En helt ny nivå i segmentet.

Vem kunde trott att Volkswagen Passat skulle bli vad den är idag om man sagt det för tjugo år sedan. Nya Passaten höjer ribban för standarden i klassen och det måste vara svårt för konkurrenterna att hänga på. När Ford gick på knäna och fick skjuta upp lanseringen av nya Mondeo passade Volkswagen på att släppa en uppdaterad version av förra generationen Passat som fullkomligen tog över marknaden. Att tekniknivån är skyhög råder ingen tvekan om. Till exempel kan man få ett system som hjälper till vid bakning av släp, med joysticken som man ställer in backspeglarna med styr du vart bilen slutligen ska hamna. Nya Passat sväljer mer än en val eller åtminstone en Volvo V70, faktiskt 180 liter mer med fällda ryggstöd. Det nya utseendet både ut- och invändigt signalerar också vilken ny nivå Volkswagen lagt sig på. Med systemet Traffic Jam Assist tillåter bilen dig att slappna av bakom ratten, bilen både styr, gasar och bromsar så länge du har en hand på ratten, en dröm för alla morgon- och eftermiddagssituationer i trafikstockning. Ett praktiskt system som även finns hos Ford är det som innebär att man bara sparkar till i lyften under bakänden och så öppnas bakluckan. Perfekt om du kommer med händerna fulla från affären.

VW Passat kombi

GrundprisFrån 288 000 kronor. 6.5 basbelopp. 3 975 kr/mån före skatt
Motor2-liters turbomatad dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 340 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad DSG-låda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,4 sek
Toppfart220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,50 l/mil
Vikt1 505 kg
Garantier3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.volkswagen.se

Trending

sv_SESvenska