Artikeln producerades ursprungligen 28 januari 2015, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 X mellanklass suv

En av de mest vanliga bilmodellerna som man idag ser på städernas gator är inte en familjekombi. Det är numera en SUV, Sport Utility Vehicle, i mellanklassegmentet. Anledningen till att denna typ av bil blivit så omtyckt beror mycket på körpositionen, fyrhjulsdriften och markfrigången. Detta leder till en avslappnad och trygg körkänsla. Vi har valt tre olika modeller som alla har sina fördelar men samtidigt skiljer sig från varandra. Prismässigt är detta en relativt dyr biltyp som sällan går in under sju och ett halvt basbelopp

BMW X3 – En trogen tysk

Med över tio år på nacken är detta näst intill en veteran i sammanhanget då mellanklasssuvar inte funnit så länge jämfört med andra bilmodeller. X3 är inne på sin andra generation och har nu fått en välförtjänt uppgradering med ny front. Det nya i grillen är att lyktorna numera går ihop med njurarna i fronten. Dessutom introduceras två nya dieselmotor från 150 hästar upp till 190. Båda med mer kraft och lägre förbrukning än tidigare motorer. Det råder ingen tvekan om att detta är en bil byggd med tysk premiumkänsla. Direkt när man sätter sig bakom ratten andas alla knappar och reglage kvalitet. Du finner snabbt en mycket bra körställning i dom bekväma sätena. I nya X3 kan man numera få BMWs säkerhetssystem Driver Assistant. Ett system som håller koll på framförvarande bilar, filer och gående. Det här är en bil man inte tröttnar på, varje mil konsumeras lika fort som ett barn mumsar i sig smågodis.

BMW X3

GrundprisFrån 378 000 kronor. 8.5 basbelopp. 4 825 kr/mån före skatt
Motor2-liters turbomatad fyra, 184 hk. Vridmoment 270 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat/manuell, fyrhjulsdrift. Allt bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,2 sek
Toppfart210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,67-0,71 l/mil
Vikt1 755 kg
Garantier3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.bmw.se

Lexus NX – En Japansk björn.

Med ett mycket speciellt utseende helt i japansk anda sticker Lexus NX ut från mängden. Skarpa och aggressiva linjer kännetecknar Lexus egna formspråk. Interiören sticker ut och liknar mer ett rymdskepp än bil. Allt sitter mycket lättöverskådligt trots mängden knappar och reglage. Precis snett vänster bakom växelspaken sitter en tryckkänslig platta som man styr infotainment systemet med. Som motoralternativ hittar vi Lexus hybridlina som i NX består av en fyrcylindrig bensinmotor samt en eller två elmotorer beroende på om man väljer fram- eller fyrhjulsdrift. Den totala motorstyrkan blir 197 hästkrafter. Som växellåda finns en så kallad CVT-låda, en steglös låda som numera känns mer naturligt än tidigare versioner. Utrustningsmässigt går det att få det mesta till Lexus NX, bland annat trådlös laddning av Androidtelefoner. Körkomforten är mycket god i NX och märkets sportbilsgener känns tydligt. 

Lexus NX

GrundprisFrån 373 700 kronor (gäller AWD). 8.4 basbelopp. 3 842 kr/mån före skatt
Motor2,5-liters turbomatad fyra, 155 hk, plus 1 eller 2 elmotorer. Totalt 197hk. Vridmoment 210 Nm
KraftöverföringMotorn fram, steglös CVT-låda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,2 sek
Toppfart180 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,51 l/mil
Vikt1 860-1 980 kg
Garantier3 år nybil, 5 år hybrid, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.lexus.se

Hyundai Grand Santa Fe – En koreansk markvinnare.

Med större utrymme både ut- och invändigt passar Grand Santa Fe perfekt för familjer som vill få med sig det mesta utan att trängas. Egentligen ligger Grand Santa Fe väldigt nära de stora SUV:arna. Den är faktiskt så väl tilltagen att det går att få in en extra stolsrad längst bak så upp till sju personer får plats. Då blir dock utrymmet för packning minimalt. Koreanerna är inte snåla när det gäller att utrusta sina modeller och ligger nu före många av de europeiska premiummärkena. Grand Santa Fe är inget undantag och allt från rattvärme, navigation, elstolar, parkeringsassistent med mera. Däremot saknas ett säkerhetssystem med så kallad autobroms. Körkomforten är mycket god i Grand Santa Fe och dom bekväma sätena gör färden till en fröjd. På motorsidan hittar vi en 2.2 liter stor fyrcylindrig turbodiesel som går att få antingen med manuell eller automatlåda. Det sista är att fördra för exceptionell komfort. Max effekt ligger på 197 hästar med en förbrukning på 7,6 liter per mil. 

Hyundai Grand Santa Fe

GrundprisFrån 469 900 kronor. 10.5 basbelopp. 6 208 kr/mån före skatt
Motor2,2-liters turbomatad dieselfyra, 197 hk. Vridmoment 436 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat/manuell, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,3 sek
Toppfart190 km/h
Vikt1 991-2 131 kg
Garantier5 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost
Webbwww.hyundai.se

Trending

sv_SESvenska