Artikeln producerades ursprungligen 25 mars 2015, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mini Cooper SD

Med två extra dörrar skall nya Mini Cooper 5D göra vardagen lite bekvämare. Konststycket att ha en rund boll och förvandla den till andra skepnader men samtidigt behålla formen är något Mini lyckats med. Det var ingen lätt uppgift BMW tog sig an när dom köpte det anrika och kultförklarade märket Mini från England. Nog för att bilmodellen har kultstämpel men att lyckas utveckla den och sälja fler modeller var inte självskrivet. 

Den ursprungliga hundkojan tillverkades av engelska BMC. Sedan blev det British Leyland som köptes upp av Rover Group som gick i konkurs 1994. Då tog BMW över och den ”gamla kojan” tillverkades fram till år 2000. Ett år senare presenterade tyskarna ”New Mini”. Utseendemässigt lik den gamla men en helt ny konstruktion. Dessutom större.

Vi har redan sett en rad nya tolkningar på den lilla bilen med smeknamnet hundkoja. Bland dessa finner vi Paceman, Clubman, Countryman med flera. För mindre än ett år sedan presenterades version två av nya Mini. Mer mogen och praktiskt för folk som ville bruka den till vardags. Den lite busiga nerven hade nu lugnat ner sig ett par nivåer. Till besvikelse för några entusiaster men troligen till belåtenhet för mängden. 

Den vanliga Minin har bara haft tre dörrar tills nu, man räknar bakluckan som en dörrar också. Men nu är femdörrars versionen här och kommer förenkla livet för dem som vill köra den lilla bilen men ha mer plats och slippa de trånga in- och urstigningarna där bak. Bagaget på förra var inte mycket att hänga i granen för den som vill ha med lite packning på en längre resa. Men tack vare att axelavståndet ökat med 72 millimeter samt ett lite större överhäng där bak har utrymmena ökat markant både i bagaget och baksätet. Den totala längden har ökat med 161 millimeter. Numera sitter man riktigt bra i de bakre sätena trots att bilen fortfarande får räknas som en relativt liten bil. Bagaget har växt med 67 liter och rymmer numera 278 liter. Med fällda baksäten växer det till hela 941 liter. 

Som vanligt finns ett relativt stort utbud av motoralternativ både på bensin- och dieselfronten. Testbilen som har modellbetäckningen SD har en tvåliters dieselmaskin på 170 hästar. Man kan välja mellan en sexväxlad manuell låda eller automat. På automatsidan finns ett sportalternativ med namnet Steptronic Sport.

Trots storleksökningen har Mini Cooper SD 5D behållet sin roliga karaktär, gokartkänslan är alltid där och stadskörningen är en fröjd runt varje gathörn. Styrningen är mycket exakt och man känner det mesta som däcken rullar över utan att bli överdrivet. Samtidigt finns en skön komfort och med automatlådan tar man sig genom de flesta köerna utan huvudvärk eller kramp i kopplingsfoten. Visst är det kul att växla manuellt när körningen blir lite sportigare men de nya växellådorna med paddlar på ratten är såpass snabba och roliga att det är svårmotiverat att inte föredra.

Interiören fick sig en rejäl uppfräschning i och med andra generationens nya Mini. Både kvalitetskänslan samt tekniken har uppdaterats. Den stora runda tavlan är kvar i mittkonsolen men rymmer numera infotainmentsystemet istället för hastighetsrmätare. Det hela är snyggt inramat med ljuspaneler som kan ändra färg efter behag. De välsydda stolarna ger god komfort med bra stöd i sidorna när det kränger i kurvorna. 

Johan Silverplatz, som är försäljningschef på Mini säger: ”Detta är en Mini med helt ny körkänsla men fortfarande samma roliga körning. Det är dessutom en bil för familjen trots att det är en klassisk Mini. Försäljningen är redan över förväntan och detta bara sen lanseringen i oktober. En storsäljaren från start.” 

Kombinationen med sina små yttermått men rymliga innermått gör nya Mini med fem dörrar en perfekt citybil. Tack vare god komfort passar den dessutom utmärkt för längre resor. Än en gång har BMW lyckats utveckla den lilla klassiska ikonen från de brittiska öarna.

Mini Cooper SD 5D

GrundprisFrån 237 600 kronor
Motor2-liters tvärställd turbomatad dieselfyra, 170 hk. Vridmoment 360 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad manuell eller automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,4 sek
Toppfart225 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,41 l/mil
Vikt1 305 kg
Garantier2 år nybil, vagnskada 2 år, 12 år rost
Webbwww.mini.se

Trending

sv_SESvenska