Artikeln producerades ursprungligen 1 april 2015, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

3 mini crossover

Crossover, ett givet recept för de svenska vägarna och marknaden. 

Om det är något som funkar när det kommer till bilförsäljning i Sverige så är det så kallade crossover-modeller. Med lite högre markfrigång, stöttåliga skärmbreddare och i vissa fall fyrhjulsdrift får det oss svenskar att direkt bli mer köpsugna. Även om dessa bilar mestadels kommer nyttjas i stan, där ovan nämnda attribut är helt överflödiga, så bygger det på den aktiva profilen vi gillar i detta avlånga land. Starta och Driva har tittat närmare på det senaste tillskottet i crossoverfamiljen som är dessa tre mini-crossovers, Opel Adam Rocks, Fiat Panda 4×4 och Volkswagen Cross Up. Tre bilar med relativt egna karaktärer men inom samma familj.

Opel Adam Cross. – Ett hopp om ökad försäljning. 

Opels problem sträcker sig längre än bara till ekonomin. Modellen Adam såldes inte i fler än 86 stycken exemplar i Sverige under 2014 och det får ses som en katastrof. Förhoppningsvis kommer den kosmetiska behandlingen och tillägget Rocks att hjälpa Opel sälja fler Adam. Markfrigången har höjts med 15 mm jämfört med den vanliga modellen. Det är fortfarande framhjulsdrift som gäller så några längre turer ut i skogen kan Adam Rocks inte bjuda på. Dessutom levereras bilen med ett par snygga 17-tumsfälgar som passar bra mycket bättre i stan än skogen. Till att börja med kommer samtliga Adam Rocks erbjudas med ett canvastak som kan öppnas i upp till 140 km/h, en trevlig detalj när vårsolen börjar värma. På motorsidan är alternativet att föredra den trecylindriga enlitersmotorn på 115 hästar. En motor som matchar Adam Rocks attityd bra och känns pigg i alla lägen. En mycket praktiskt sak som Opel hoppas på ska attrahera den yngre generationen är att de flesta mobiltelefonerna funkar ihop med bilen och att du kan få sms samt e-mail upplästa samt tala in desamma under färd.

Opel Adam Rocks

GrundprisFrån 191 900 kronor. 4,3 basbelopp. Förmånsvärde 2700 kr/mån före skatt
Motor1-liters tvärställd turbomatad trea, 115 hk. Vridmoment 170 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrif
Acceleration0-100 på 9,9 sek
Toppfart196 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,51 l/mil
Vikt1 156 kg
GarantierNybil 5 år, vagnskada 2 år, 12 år rost
Webbwww.opel.se

Fiat Panda 4×4 – En riktigt liten Italiensk bergsget 

Åker man till de Italienska bergen vintertid kommer man garanterat inte behöva leta lång tid innan en gammal fyrhjulsdriven Fiat Panda dyker upp. Detta är en klassiker i sitt hemland. Av dessa tre mini crossovers är Fiat Panda 4×4 den med störst terrängkompetens. Som enda bil i detta segmentet med ordentlig fyrhjulsdrift och tre olika körprogram gör att Panda 4×4 uppför sig riktigt bra även över stock och sten, om möjligt små stockar och stenar då. För att ge Panda 4×4 lite bättre förutsättningar i terrängen har den sexväxlade lådan försetts med en extra låg första växel som ska underlätta i branta lutningar. Den tvåcylindriga motorn på 85 hästar och 145 newtonmeter gör ett bra jobb även om det är allt annat än en sportbil. Den positiva effekten blir att förbrukningen ligger på 0.49 liter milen. Något som får ses som mycket bra för en fyrhjulsdriven bil. Fiat Panda 4×4 har höjts till skyarna av motorpressen och självaste James May från Top Gear sa att om han bara fick behålla en bil skulle det bli hans Panda 4×4.

Fiat Panda 4×4

GrundprisFrån 139 900 kronor. 3,1 basbelopp. Förmånsvärde 2 300 kr/mån före skatt
Motor875 cc rak 2-cylindrig, 63 hk. Vridmoment 145 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, 4-hjulsdrift
Acceleration0-100 på 12,1 sek
Toppfart166 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,49 l/mil
Vikt1 125 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 2 år, 12 år ros
Webbwww.fiat.se

Volkswagen Cross Up. – En Up i crosskostym. 

Självklart hängde Volkswagen på trenden med att förse även lilla minibilen Up med en kostym av plastdetaljer och högre markfrigång. Men av dessa tre är nog detta bilen som minst hör hemma utanför asfalten eftersom den precis som Adam Rocks saknar fyrhjulsdrift. Markfrigången har höjts med 15 millimeter från vanliga Up som har totalt 16 centimeter. Inget för den som vill ge sig ut i skogen med andra ord. Även om Cross Up inte är någon terrängbil faller man ändå för dess utstrålning, den är gullig och mycket trevlig att köra. Motorn på 75 hästar som är något starkare än den vanliga Up gör ett fint jobb. Pristilläget för en Cross Up ligger på 12 000 kronor. Mycket pengar för något som endast är för syns skulle kan tyckas. Det som skiljer Cross Up från de övriga två är att kvalitetskänslan känns bättre, materialen och finishen är lite mer påkostad helt enkelt.

Volkswagen Cross Up

GrundprisFrån 142 900 kronor. 3,2 basbelopp. Förmånsvärde 2 300 kr/mån före skatt
Motor1-liters tvärställd turbomatad trea, 75 hk. Vridmoment 95 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 14,2 sek
Toppfart167 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,47 l/mil
Vikt995 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 2 år, 12 år rost
Webbwww.vokswagen.se

Trending

sv_SESvenska