Artikeln producerades ursprungligen 15 juni 2015, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Lexus RC F

Femliters V8, bakhjulsdrift, och ett härligt soundtrack är ingredienserna för maximalt nöje bakom ratten!

Det är ingen hemlighet att Lexus jobbat stenhårt för att konkurrera med BMW och deras modell M3 och M4. Nu har man gjort ett nytt försök att konkurrera med denna klassiska sportvagn från Bayern. Modellen heter RC F. F står för Fuji Speedway vilket är en anrik racingbana i Japan där man körde landets första F1-lopp 1976. Men F står även för Fun.

Märket Lexus introducerades 1989 av Toyota som ville förbättra sin image med lite lyx. Redan från början hade den nya modellen (LS 400) en V8-motor. I RC F, som presenterades 2013 vill Lexus verkligen förmedla känslan av att hjärtat slår lite extra hårt när man sätter sig bakom ratten. Till och med så mycket att lamporna i instrumentpanelen blinkar i hjärtats takt vid uppstart. Lite svårt att märka först men en skön vink om att ett äventyr börjar så fort bilen startar och V8-motorn på 477 hästkrafter vaknar till liv. Från stillastående till hundra kilometer i timmen behövs blotta 4,5 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 270 km/h, utan spärr skulle bilen ta sig över trehundrastrecket.   

Det är inte bara en hårresande supersportbil Lexus tagit fram med RC F. Man har även tänkt mycket på miljön för att få ned förbrukningen när man inte söker spänningen utan bara vill färdas lugnt och sansat från A till B. Då använder sig motorn av en så kallad Atkinsoncykel som håller uppe ventilerna i motorn längre för att få ned förbrukningen. När bilen ska pressas till max och högre varv övergår motorn till klassisk Ottoteknik vilket medför en avsevärt högre bränslekonsumtion. Bilen har fyra olika körprogram, Eco, Normal, Sport och Sport+. Allt för att passa in exakt så som föraren önskar. I Eco-läget blir också bilen silkeslen och diskret. Man glider fram och märker knappt av motorn. Det enda som inte justerar sig är fjädringen som fortfarande är relativt hårt. Mätartavlorna är nu färgade blå och man får information om förbrukning och annat för optimal Eco-körning. 

I dagens situation för bilar är det självklart viktigt att kunna kompromissa för att med gott samvete bygga en bil av denna karaktär. För givetvis köper man inte en Lexus RC F för att köra den i Eco läget. Med huv och tak i klarlackerad kolfiber och en skrikande orange kulör är Sport+ läget det bilen och föraren kommer trivas bäst i. Då spänner bilen musklerna och år redo för attack. Ljudet förändras i hela kupén då man släpper in en del via ljudsystemet. Det låter milt sagt som en riktig racingbil och håret reser sig på armarna. Nu har instrumentpanelen förändrats med en stor varvräknare i rött och information om g-kraft. Det råder inget tvivel om vad bilens syfte handlar om nu! Den åttaväxlade lådan gör ett otroligt bra jobb i alla lägen, mjuk och harmonisk i Eco och normal lägena medan snabb som blixten i sport och sport+. Vid nedväxlingarna i det sistnämnda läget ger bilen mellangasar för att hålla uppe varvtalet vilket förmedlar en härlig rysning varje gång. För att också göra RC F maximalt användarvänlig sitter en differential med namnet TVD som går att justera. Bengt Dahlström som är marknadsansvarig berättar att RC F och dess justerbara differential är framtagen för att varje förare som sätter sig bakom ratten ska känna sig duktig, oavsett han bara kör för att köpa mjölk eller som en entusiast gör. Detta märks tydligt, bilen kan vara hur snäll som helst och i ett ögonblick ändra karaktär till fullfjädrad racingbil.

 

Den japanska designen är helt klart annorlunda mot den rena och ibland lite tråkigt strama tyska. Här är det mycket skarpa linjer som möts i spetsiga former. Tyvärr kommer inte interiören riktigt upp i klass och med ett tiotal olika materialval interiört blir det en aning rörigt. Sittkomforten är det däremot inget fel på och sätena i alcantara och läder tar ett fast grepp när det börjar gå fort i svängarna. Baksätet är däremot inget för fullvuxna utan mer en ursäkt för att de i alla fall finns där. 

Trots att Lexus gjort allt för att RC F ska passa alla kommer den inte tilltala alla. Men om du har en svaghet för dess design kommer du inte bli besviken, RC F har kompetents långt utöver det vanliga och för att vara så mångsidig som den är slår den faktiskt självaste BMW på fingrarna. 

Lexus RC F

GrundprisFrån 758 700 kronor
Motor5-liters V8, 477 hk. Vridmoment 530 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,5 sek
Toppfart270 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren:1,08 l/mil
Vikt1 765 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.lexus.se

Trending

sv_SESvenska