Artikeln producerades ursprungligen 18 november 2015, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW 750li xDrive Mini Clubman Cooper S

Om det är något bilindustrin är bra på så är det att flytta fram gränser, oavsett det handlar om bekvämligheter, teknik, säkerhet eller funktionalitet. Vi har kikat närmare på två nykomlingar som verkligen gör skäl för gränsförflyttningar.

BMW 750Li -xDrive – När inget får saknas.

Vill du vara säker på att ha det absolut senaste, bekvämaste och mest tekniksspäckade inom bilvälden är nya BMW 750Li X-Drive något för dig.

Graden av teknik som nya BMW 750Li xDrive är försedd med är mer än vad en normalt funtad person klarar att ta in. Men som tur är har BMW valt att göra det enkelt för dig som förare eller passagerare. Det sistnämnda gör sig extra tydligt i denna förlängda version av 7-Serien. Med 140 millimeter förlängning, som uteslutande återfinns i baksätet, får man som passagerare ordentligt med benutrymme. Skulle inte det räcka kan man, om man väljer tillägget ”Executive Lounge Seating”, skjuta fram höger framstol och få ytterligare 90 millimeter tillsammans med ett fotstöd så att man verkligen kan sträcka ut sig. Men med viss risk för bråk om vem som får sitta på den platsen eftersom inte förarstolen går att justera eller har samma fotstöd baktill. Samtliga passagerare kan däremot njuta av massage i sätena, ingen ska kunna klaga på en trött rygg efter en tur i nya 750Li. Båda sätena bak är försedda med varsin 10-tums skärm med en mängd anslutningsmöjligheter. Mellan stolarna finns en 7-tums surfplatta som kan styra ett antal av bilens funktioner. För att, som förare, styra systemen typ telefon, stereo m.m. behövs inga knapptryck. För att höja eller sänka volymen gör du bara en cirkelrörelse i luften framför instrumentpanelen. En rad andra kommandon styr systemet på ett mycket smidigt sätt. Vill du hellre använda ett skrollhjul mellan stollarna eller peka på skärmen går det också. Allt för att du som förare ska finna just den lösning som funkar bäst för dig. För att få den absolut mest optimala körkomforten sitter kameror monterade som läser av vägen framför bilen, tillsammans med GPS kan luftfjädringen anpassas så bilen hela tiden vet om vad som kommer. Resultatet är enastående och att köra på moln känns helt jämförbart. Att ge sig in i alla system och teknik denna komfortmaskin är späckad med skulle ta resten av tidningen och det utrymmet har vi tyvärr inte denna gång. Men än en gång höjer BMW ribban för vad som är tekniskt möjligt. BMW 750Li xDrive får framtiden att känns passerad.

BMW 750i/Li xDrive

GrundprisFrån 1 143 000 kronor
Motor4,4-liters V8, 450 hk. Vridmoment 650 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automat, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,5 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,83 l/mil
Vikt1 990 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.bmw.se

Mini Clubman Cooper S – En lastbar Mini

Att familjen växer råder det inget tvivel om. Det gör även nya Mini Clubman som nu är än mer praktiskt och dessutom snyggare på kuppen.

Det är få bilmärken som lyckats koka soppa på en spik på samma vis som Mini lyckats. Det som bara var en modell när BMW tog över det krishärjade märket 2001 har nu vuxit och är dagsläget fem olika modeller. Modellen Mini Clubman introducerades 2007 som en mer praktiskt Mini med en smart delad dubbeldörr i bakänden. För att göra det extra smidigt för dig när du har händerna fulla räcker det att svepa med foten under bilens bakdel så öppnas bakdörrarna automatiskt. Nu är det dags för en rejäl uppdatering av Clubman. Modellen har växt en hel del sen sin föregångare, 270 millimeter på längden, 90 på bredden och 100 mm på hjulbasen. Numera klarar bagageutrymmet att svälja 360 liter vilket är 150 liter mer än halvkombimodellen. De lite märkliga ”självmordsdörrarna” på sidan är nu utbytta mot vanliga konventionella fram och bakdörrar. Interiören är en fröjd för ögat tack vare ett fantastiskt materialval och kvällstid blir den vackra panelbelysningen synlig. Det finns en rad färgkombinationer att välja mellan. För att göra det extra tydlig vilken bil du ska stiga in och ur projiceras en Mini logga på marken utanför dörren. Med tillägget Cooper S blir detta allt annat än en slö bil för transporter mellan a och b. En härlig sång från ändrören höjer pulsen. Väljer du körprogrammet Sport dyker en illustration upp i mittkonsolens skärm med en Mini som tänker på en gokart. Precis så känns också Clubman Cooper S, som en liten, snygg och snabb men praktisk gokart att trixa sig igenom den snåriga stadstrafiken.

Mini Clubman Cooper S

GrundprisFrån 249 000 kronor
Motor1,6-liters fyra, 192 hk. Vridmoment 280 Nm
KraftöverföringMotorn fram, automat eller manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,1 sek
Toppfart228 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,58 l/mil
Vikt1 435 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.mini.se

Trending

sv_SESvenska