Artikeln producerades ursprungligen 25 april 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW M2

Rak sexa med turbo, bakhjulsdrift och kompakt format är receptet för maximal glädje!

Det är alltid någon speciellt när en ny M-modell presenteras. Så även denna gång när BMW M2 rullar ut från fabriken i München. 

1972, bestämde sig BMW:s styrelse för att starta dotterbolaget Motorsport GmbH, som skulle utveckla högprestandateknik och ha hand om BMW:s motorsport. Först ut blev modellen 3.0 CSL, som bland annat gav BMW en rad segrar i olika europeiska tävlingar. I dagsläget finns modellerna M3, M4, M4 Convertible, M5. M6, M6 Gran Coupé, M6 Convertible samt X5 M och X6 M. Även en M1 har funnits och det var den första M-modellen, ej att förväxla med den nuvarande 1-serien. Det kom däremot en M-version av nya förra 1-Serien men den fick namnet 1M Coupé och det är den modellen M2 ersätter. M-bilarna vänder sig till kräsna kunder som prioriterar högsta kvalitet och prestanda men även dynamisk körkänsla när den är som bäst.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan första M-modellen och många saker har förändrats längs vägen. Bland annat skulle man aldrig bygga några M-modeller av X-bilarna, sades det. Vilket nu gjorts med både X5 och X6 som grund. 

Även alternativet att förse M-bilarna med turbo var något som absolut inte var att tänka på, sade man, men det är idag standard i samtliga M-modeller. 

I BMW M2 sitter en rak sexcylindrig bensinmotor på precis under tre liter, som med turbo levererar 370 hästkrafter till bakdäcken. 

Du kan välja mellan antingen en 6-växlad manuell eller en 7-stegad dubbelkopplingslåda, dock med 36 900 kronor i prispåslag på den senare. 

I testbilen vi kör sitter den reptilsnabba dubbelkopplingslådan med paddlar på ratten. Nog för att det traditionellt är sportigt med manuell låda, men det bekväma och trygga med automatlåda och paddlar på ratten går inte att förneka. När det går fort och vägen är kurvig är det skönt att ha båda händerna i ett stadigt grepp runt ratten. Stolarna ger i sin tur ett ordentligt grepp om din lekamen, med hjälp av en knapp på sidan av stolen kan du justera hur mycket stolen ska knipa åt om ryggen. I ryggstödet sitter ett M-emblem präglat i lädret, inramat av snygga blåa sömmar. Det sportiga intrycket förstärks ytterligare av kolfiberpanelerna runt om i kupén. 

För maximal dynamik finns tre olika körprogram: Comfort, Sport samt Sport+. Det senare släpper ut allt det vilda i denna kompakta och mycket potenta bil. Bilen justerar om en mängd inställningar och förvandlas till ett perfekt verktyg för racingbanan. När du sedan lämnar banan och väljer man Comfort blir bilen en långfärdsmissil redo att konsumera mil som smågodis. 

Trots att M2 är relativt sparsmakad på teknik saknas egentligen ingenting. En stor skärm för navigation och infotainment styrs enkelt med ett hjul i mittkonsolen mellan sätena. Ovansidan på hjulet fungerar dessutom som en ritplatta som gör det möjligt att skriva in text och nummer med valfritt finger. 

För att verkligen få ut det maximala vid bankörning finns en app där man kan studera sin körning i efterhand och dela med sig av detta på sina sociala medier. 

Formmässigt känns M2 mer vuxen och fulländad än sin förefångare 1M. Jämfört med ”vanliga” 2-serie Coupé är M2 mer fullblod med sina skärmbreddare och ett kaxigt luftintag i fronten. Det råder inget tvivel om att det är ett kraftpaket som kommer rullandes helt enkelt. 0–100 avverkas på 4,3 sekunder om du valt dubbelkopplinglådan. Med manuell låda går resan på 4,5 sekunder. Toppfarten är som vanligt elektroniskt begränsad till 250 km/h. Om du väljer tillvalet M Driver Package höjs denna siffra till 270 km/h. I paketet ingår även en instruktionsdag på racerbana. 

BMW M2 är exakt allt man inte behöver men samtidigt precis det som gör själen glad för den som sitter bakom ratten. Även som passagerare får man ett stort leende för bilens karaktär är verkligen stark och glädjefylld. BMW har alltid framhävt att man bygger roliga bilar – M2 är ett bevis på att man håller sitt ord.

BMW M2 Coupé

GrundprisFrån 509 500 kronor
Motor2-liters rak turbomatad sexa, 370 hk. Vridmoment 465 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell eller 7-stegad dubbelkopplingslåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,3 (dubbelkopplingslåda) – 4,5 (manuell) sek
Toppfartelektoniskt begränsad 250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,79 – 0,85 l/mil
Vikt1 570 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
KonkurrenterAudi RS3, Mercedes CLA45 AMG
Webbwww.bmw.se

Trending

sv_SESvenska