Artikeln producerades ursprungligen 18 maj 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford Mondeo Hybrid Vignale

Miljö och lyx möts i en flärdfull mix som bör locka premiumkunderna. 

Det nya formspråket hos Ford har verkligen träffat rätt. En del vill gärna påminna om att, framförallt fronten, och då grillen liknar det anrika brittiska bilmärket Aston Martin. Så kanske är fallet men vad gör det när Aston Martin producerat bland de vackraste bilmodellerna i världen. Dessutom var Aston Martin i Fords ägo från 1990 – 2007. Så inte helt underligt att man ”lånat” lite designelement. Mondeo är nu inne på sin sjätte generation och lanserades 1993 då den ersatte modellen Sierra. Modellen är en hörnsten i Ford modellprogram och konkurrerar med bilar som Volvo V70 och Volkswagen Passat bland annat. 2009 hade Mondeo en marknadsandel på 5 % inom segmentet men på grund av en trög ekonomi sjönk denna siffra till 1% 2014. Nuvarande Mondeo modell presenterades redan 2012 under namnet Fusion men började inte rulla ut på vägarna förrän under förra året, även detta på grund av lågkonjunkturen och då framförallt i södra Europa där fabriken i Belgien fick stänga, samma fabrik som skulle byggt nya Mondeo. Nu byggs modellen i spanska Valencia och produktionen är i full gång. 

Drivlinan som sitter i just denna bil är en hybridversion. Något som är svårt att missa eftersom det sitter Hybridemblem runt om hela bilen. Det är dock inte en laddhybrid utan batteriet laddas av bilen under körning genom återvunnen kraft från bromsar och en generator. Liknande teknik som bland annat Toyota använder. På infotainmentskärmen kan man följe hybriddriften och se hur kraftflödet rör sig i bilen. Det som verkligen utmärker sig med hybriddriften är när man startar från stillastående, mjukt och helt ljudlöst glider bilen iväg. Otroligt bekvämt minst sagt. När väl motorn vaknar till liv sker kraftöverföringen via en så kallad CVT automatlåda. Enkelt förklarat rör det sig om en steglös växellåda. Vid kraftig acceleration är motorljudet högt och monotont. Men när man uppnått vald hastighet tystnar motorn nästan helt och kupén fylls av tystnad. Detta delvis genom att man har ett Active Noice Cancellation-system. Systemet har inbyggda mikrofoner som tar upp oljud och sen inverterar dem och skickar tillbaka dem ut genom högtalarna i bilen. Resultatet blir att störande ljud näst intill elimineras helt och hållet. 

I Vignaleutförandet av Mondeo saknas bokstavligen inget i utrustning. Men det handlar inte bara om utrustning när man köper en Vignale, man lägger även stor vikt i servicen. Som till exempel att det ingår fri tvätt och dammsugning av din Mondeo Vignale under hela dess livstid. Med nya Mondeo Vignale Hybrid visar Ford att man definitivt är med i matchen igen och dessutom i premiumsegmentet.

Förmodligen hade Fords grundare, Henry Ford, varit nöjd med denna nya modell eftersom han var en mycket innovativ ingenjör och företagsledare.

Ford Mondeo Hybrid Vignale

GrundprisFrån 386 000 kronor
Motor2-liters tvärställd fyra, 140 hk. Vridmoment 173 Nm. Elmotor 120 hk. Total effekt 187 hk
KraftöverföringMotorn fram, steglös automat (CVT), framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,2 sek
Toppfart187 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,42 l/mil
Vikt1 739 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.ford.se

Trending

sv_SESvenska