Artikeln producerades ursprungligen 18 maj 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Opel Astra Sport Tourer 1.6 CDTI

En kombi med skyhöga förväntningar på sig.

Det tyska bilmärket Opel har dragits med lite dåligt rykte en längre tid. Nu är det nya tider och märket har skärpt till sig ordentligt. Såpass mycket att man till och med kammade hem priset för Årets Bil för nya Astra. Det är inte första gången Opel tar hem detta pris, även modellerna Insignia samt Ampera belönades med titeln Årets Bil. Sist ut för att stärka sin status är kombiversionen av Astra. En modell som nu är inne på sin tionde generation sen den första Kadetten rullade av bandet 1936. Sedan dess har 24 miljoner Kadetter och Astra sålts. Astra Sport Tourer konkurrerar med bland annat Volkswagen Golf Variant, Renault Megan Grandtour och Kia Cee’d SW för att nämna några. För att ge sig in i detta getingbo räcker det inte med en välbyggd bil, man måste fylla den till bredden med utrustning för att bokstavligen skämma bort kunderna. Precis det har Opel gjort i nya Astra Sport Tourer. Utrustningsdetaljer som tidigare bara återfanns i Mercedes, BMW och Audis lyxigaste modeller finner vi nu i Opel Astra. Som till exempel ventilation och massage i sätena, rattvärme och fickparkeringshjälp.

Dessutom har nya Astra Sport Tourer ett trevligt infotainmentsystem som inkluderar Apple Car Play. Två mycket trevliga och praktiska detaljer är att man med en enkel fotrörelse under bilens bakände kan öppna bakluckan när man kommer med händerna fulla. Sen även den funktionen som automatiskt sätter igång sätesvärmen kalla dagar och gradis sänker temperaturen med att värmen stiger i kupén. Normalt skulle en bil med all den här utrustningen få en prislapp långt över många kunders smärtgräns. Men det är just vad Opel sett till att låta bli. En fullutrustad Astra Sport Tourer hamnar på strax över 300 000 kronor, ett pris som garanterat lockar många kunder. Med den turbomatade fyrcylindriga motorn på 1.6 liter och 160 hästar tar sig Astra Sport Tourer fram på ett mycket behagligt vis. Speciellt om du valt den sex-växlade automatlådan. Det är lätt att finna en bekväm sittställning i dom elmanövrerade sätena i läderklädsel.

Något som Opel verkligen tagit fasta på är att banta bort antalet knappar sen föregående modell. Numera är allt lätt överskådligt vilket i sin tur gör körningen säkrare eftersom man inte behöver leta bland massvis av knappar och vred för att ändra på något som AC etc. Utvändigt påminner nya Astra Sport Tourer en hel del om sin föregångare men man har snyggat till många av bilens utvändiga linjer. En snygg detalj är den kromade listen som går längs överkanten av rutorna och ner längs c-stolpen. Opel har definitivt gjort sin hemläxa och Astra Sport Tourer är precis vad märket behöver för att fortsätta få sina säljsiffror att öka. 

Opel Astra Sport Tourer

GrundprisFrån 189 900 kronor
Motor1,6-liters turbomatad dieselfyra, 160 hk. Vridmoment 350 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad manuell/automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,6 sek
Toppfart220 km/h
Vikt1 890-1 910 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.opel.se

Trending

sv_SESvenska