Artikeln producerades ursprungligen 14 juli 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Amarok V6

Vissa saker kommer fulländade och andra inte och Volkswagen Amarok har hela tiden saknat något. Nu är detta åtgärdat och modellen har äntligen fått det alla väntat på – en stark 3 liters V6 motor och vi har provkört de

n

.

Vad är nytt? 

Det är mycket som är nytt utöver den efterlängtade V6-motorn på 224 hästar och 550 Newtonmeter. En Euro 6-klassad motor som först introducerades i A6/A7 2014. Motorn når full effekt redan vid 1500 varv och skickar iväg Amaroken från stillastående till hundra på 7,9 sekunder. Vi finner även en helt ny inredning med elmanövrerade säten i nappaskin. Ett nytt infotainmentsystem med Apple CarPlay som även har röstförstärkning genom högtalarna. Servotronic för bekvämare styrning. Växlingspadlar på ratten, LED-belysning för insteget. Skivbromsar bak samt ett ”Serie-kollisions” bromssystem och ett däcktrycks-system för att nämna något. På det hela har modellen blivit ännu lyxigare på alla plan. Så småningom kommer även motorsvagare versioner att introduceras. 

Hur är den att köra? 

Eftersom det är en helt ny inredning och ny motor blir upplevelsen också helt ny när man hoppar upp i hytten och startar motorn. Något som visserligen kunde förväntats ha gjorts med en knapp och inte med en nyckel. Men vissa saker tar längre tid att finna sig in i transportbilar jämfört med personbilar. Men tack vare inredningen och motorn är det inget som påminner om den föregående modellen när du väl sitter i den. Nytt är ett härligt V6-morr och massor med kraft och vrid när man trycker ner gaspedalen. Amaroken hade redan innan väldigt goda vägegenskaper med mycket komfort och lite vägbuller. Nu känns detta än mer påtagligt och omkörningar går på ett kick. Provkörningen som är förlagd till Münchens utkanter ger även möjlighet att köra på Autobahn och när fri-fart-skyltarna visar sig sträcker Amaroken ut upp till 190 km/h utan några problem och dessutom med så lite buller att vanlig samtalston kan bibehållas. På en anordnad terrängbanan visar bilen även upp hur enkelt den tar sig över det mesta. Dock ska man ta med i beräkningen att detta endast görs om man valt att inte sätta en dragkrok på bilen. Om det görs förstörs vinklarna radikalt för hur brant bilen kan köra upp och ner för sluttningar utan att dragkroken tar i. Tack vare den nya, starkare V6 motorn får bilen numera dra en last upp till 3 500 kilo med rätt körkort vilket vi kan testa. Visst känns det tungt men inget som helst problem. Man kan dessutom lasta bilen med upp till 1 ton numera. 

Nordfakta?

En amarok, eller amaroq, är en jättelik grå varg i den inuitiska mytologin som förföljer och dödar den jägare som är dum nog att jaga ensam på natten. Till skillnad från vanliga vargar, som alltid jagar i flock, så jagar alltid en amarok ensam. En annan kul detalj är det faktum att det är samma motor som sitter Amarok och Touareg men i Amarok levererar den 224 hästar och i Touareg 262. Torts det har båda bilarna samma vridmoment.

Borde jag köpa en?

Om du ska köra en transportbil med flak, komfort och riktigt bra terrängegenskaper är detta absolut ett av de bästa alternativen. Givetvis bör du provköra andra också så som till exempel Toyota Hilux. 

Plus:

Äntligen en motor som matchar bilen. Komfort och teknik som får Amaroken att kännas som en personbil. Stor dragkraft.

Minus: Inget bromssystem för att undvika kollisioner med gångtrafikanter och andra bilar utöver Serie-kollisions systemet. Ingen avtagbar dragkrok för dem som både vill köra terräng och kunna dra släp. 

För vem? Dig som arbetar med och i din bil till vardags, kör långa sträckor och vill känna samma typ av komfort som i en vanlig personbil och alltid känna dig säker på att komma till och från jobbet oavsett hur vägen ser ut.

Pentagonen. 

Amarok R4 vs Amarok V6

Vridmoment: 7 vs 10

0-100: 3 vs 10

Infotainmentsystem: 5 vs 10

Dragvikt: 7 vs 10

Lågväxel: 0 vs 0

Volkswagen Amarok V6 Aventura

Grundpris399 000 kr plus moms
Motor3-liters turbomatad V6 diesel, 2 962 cc, 224 hk vid 4 200 r/min. 550 Nm vid 1 500 r/min
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,9 sek
Toppfart 193 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren7,6 l/100 km. CO2 199 g/km
KarossL/b/h 5 224/1 593/1 834 mm
Axelavstånd3 095 mm
Vikt2 820 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.volkswagen-transportbilar.se

Trending

sv_SESvenska