Artikeln producerades ursprungligen 25 augusti 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Peugeot 2008

Säkerhet och mer teknik i uppdateringen har gjort Peugeots lilla SUV hyperaktuell!

Att Peugeot inte är något nytt bilmärke kan bevisas då de varit med i leken ända sedan 1898. En modell som slog internationellt, och även bra i Sverige, var 404 från 1960-1988 som tillverkades i 2 885 374 ex. En annan modell som verkligen slog var 205:an och 205 GTI har uppnått ikonstatus.

Det har gått tre år sen Peugeot lanserade modellen 2008 i samband med Geneves motorsalong 2013. På samma mark presenterades nu även den uppdaterade versionen. I förändringarna som skett hittar vi både säkerhetsrelaterade nyheter, mer teknik och kosmetiska förändringar. Allt för att se till att 2008 fortsätter vara en attraktiv SUV i den mindre klassen med ett konkurrenskraftigt pris. 

Det som är påtagligt när man spanar in 2008:an är den nya grillen och strålkastarna med mycket attityd. Bara för att man är liten innebär det inte att man kan vara tuff. På detta plan har Peugeot lyckats perfekt för 2008 har en riktigt tuff front som definitivt kommer synas i backspegeln när man kommer upp bakom någon. På sidorna sitter numera svarta skärmbreddare runt hjulhusen som markant förstärker det robusta utseendet. Baspartiet har inte fått några större förändringar och har fortfarande sin generösa baklucka som tillsammans med en låg höjd på lasttröskeln gör lasting mycket smidigt. Med helt fällda baksäten sväljer 2008 hela 1 194 liter. Med uppfällda säten ryms 350 liter där bak. Även innermåtten upplevs som generösa och man sitter mycket bra i förarstolarna. Det här inte direkt någon långfärdsvagn för kontinenten men planerar man in pauser för att sträcka på benen kan resorna göras långa. För att verkligen få rymden i kupén finns ett stort panorama glastak att pricka av på tillvalslistan. 

En bekvämlighet, som verkligen gör skillnad, vilken man numera hittar i 2008 är att stöd för Apple CarPlay och MirrorLink finns i infotainmentsystemet. Med en USB-kabel till din smartphone dyker valda ”appar” upp på bilens pekskärm. Har du innan avfärd lagt till en adress med vägbeskrivning i din kartapplikation kommer denna direkt dyka upp på skärmen. All din musik finns enkelt tillgänglig och du kan diktera meddelande och få dem upplästa. 

För att verkligen uppfylla allas behov när det kommer till motoralternativ finns hela elva varianter att välja bland. Fem dieslar och sex bensinare med mellan 75 hästkrafter i den snålaste dieseln och upp till 130 i starkaste bensinaren. Väljer du den svagaste dieseln kommer du ner på en förbrukning av futtiga 0,36 liter per mil. De flesta alternativen finns att få med antingen manuell- eller automatlåda. Ingen ska känna sig osäker varken i eller utanför en 2008, därför sitter nu ett autobromssystem monterat som standard på alla bilar. 

Körkänslan i 2008 är enkel men för den saken inte tråkig. Detta tack vare sitt kompakta format men att man sitter något högre än andra bilar av samma storlek. Inne i stan tar man sig lätt runt och att hitta en parkeringsruta som passar är lika enkelt. På landsvägen utanför stan är bullernivån minimal även när farten höjs. När den raka landvägen byts mot en slingrande skogsväg förvånar 2008 hur sportig den plötsligt upplevs. 

Det är få bilar som lyckas förvåna på så många plan som nya Peugeot 2008 lyckas med. Detta genom sin praktiska storlek, rolig och bekväm körkänsla, ekonomisk bränsleförbrukning och hög säkerhet samt modern teknik. Mitt i prick på samtliga områden!

Peugeot 2008

GrundpriFrån 149 900 kronor
Motor1,2-liters trea, bensin eller diesel, 81-110 hk. Vridmoment 118-254 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 5-växlad manuell eller 6-stegad automat, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,9-13,9 sek
Toppfart167-188 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,35-0,49 l/mil beroende på motor
Vikt1220-1330 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.peugeot.se

Trending

sv_SESvenska