Artikeln producerades ursprungligen 25 augusti 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

SEAT Ateca

Kampen i SUV segmentet blev just ännu tuffare när SEAT kastade in sitt bidrag, Ateca!

Passion och känslor har allt varit signifikativa ord i SEAT:s produktspråk. Så även i fallet med nya SUV:en Ateca men här har man även lagt till ord som urban och användarvänlig. Och Ateca är verkligen allt detta samt en hel del till. 

Provkörningen var lagd i centrala Barcelona, en av Europas hetaste städer. För att verkligen få testa hur pass bra Ateca är när vägen inte kan beskrivas som väg längre har en trixig hinderbana byggts upp nere i hamnen och i närheten av Hotell W. Här får man testa hur brant lutning bilen klara och det är verkligen imponerande. Det hela förenklas avsevärt tack vare kameror runtom bilen som gör att man ser exakt vad som är i omgivningen. För att verkligen utmana föraren får vi köra en bil genom en konbanan med för täckta vindrutor och endast navigera via kamerorna. Även en sektion av hinder visar hur fint fyrhjulsdriften jobbar trots att endast två hjul har markkontakt. Ateca går även att få med tvåhjulsdrift och då klarar den såklart inte av att hantera en hinderbanan på detta viset, däremot sjunker bränsleförbrukningen. 

Motorerna som gör finns tillgänglig i Ateca ligger på mellan 115 hästkrafter och upp till 190. Tre dieslar och två bensinare. I testbilen med den orangea kulören med namnet Samoa Orange sitter den starkaste dieseln på 190 hästar. En skön och kraftfull maskin som verkligen gör jobbet effektivt tillsammans med den sju växlare automatlådan. Vid blandad körning konsumerar denna motor endast 0,5 liter per mil. 

Eftersom SEAT tillhör Volkswagen gruppen känner man lätt igen sig om man kört något av gruppens andra märken som Skoda eller Audi till exempel. Allt i interiören sitter på ett logiskt och lätteröverskådligt vis. Infotainmentsystemet som är av senaste version är förberett med Apple CarPlay och Mirror Link så din smarta telefon enkelt kopplas till bilen. Och för den som har en mobil med stöd för trådlös laddning finns även detta som tillval. 

Precis som på tidigare SEAT-modeller kommer Ateca med full LED-teknik i strålkastarna. Annan ljusteknik som även förenklar helljusassistenten som på egen hand bländar av och på när man möter eller kommer ifatt annan bil.

Med Ateca visar SEAT att man har kraften och passionen att även bygga en konkurrenskraftig SUV. En SUV som tar dig genom den urbana djungeln både säkert och bekvämt.  

SEAT Ateca

GrundprisFrån 317 400 kronor
Motor2-liters turboladdad dieselfyra, 190 hk. Vridmoment 400 Nm
Kraftöverföring0-100 km/tim: ingen uppgift
Toppfart212 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,5 l/mil
Vikt1 640 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.seat.se

Trending

sv_SESvenska