Artikeln producerades ursprungligen 31 augusti 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Bentley Bentayga

Om du känner att en Volvo XC90 eller Range Rover inte smäller så högt som du önskar kanske en Bentley Bentayga är bilen för dig.

Modellen introducerades 2012 som EXP 9 F men den ansågs för kontroversiell så den utvecklades vidare och presenterade 2015 under namnet Bentayga. Namnet är inspirerat av världens största sammanhängande barrskog i Sibirien och är en kombination av Bentley och en förändrad stavning av ordet ”taiga”. Man inspirerades också av skogklädda Roque Bentayga på ön Gran Canaria.

När Bentley bygger bilar gör de inget halvdant. Så är även fallet med nya stadsjeepen Bentayga. En sexliters W12-motor med dubbla turboaggregat som levererar hissnande 608 hästkrafter och 900 Newton i vrid. Det här innebär att Bentaygan passerar 100-strecket på mätartavlan efter bara 4,1 sekunder och även klättrar över 300 kilometer i timmen vilket gör den till bland de snabbaste stadsjeeparna i världen. Ska man skylta med så här otroligt kraftfulla prestandasiffror måste man även kunna visa att man är miljömedveten. Därför har Bentaygan cylinder-deaktivering vilket innebär att man inte använder samtliga cylindrar i motorn. En frirullningsfunktion finns också som gör att bilen kopplar ur växtlådan och motorn när man släpper upp gasen och låter bilen rulla fritt utan att konsumera något bränsle. 

Men det handlar såklart inte bara om prestanda i en Bentley. Det handlar självklart om lyx och komfort lika mycket. Den som köper en Bentayga kommer givetvis inte bli besviken på dessa punkter. När man sätter sig i Bentaygan och stänger dörren blir det tyst, så tyst att man kan höra sitt hjärta slå. Sluter man ögonen och låter lukten från läderstolarna fylla sinnena infaller sig ett lugn. Inget har lämnats åt slumpen och materialvalen och kvalitén är av absolut toppklass. 

För att markera användningsområdet för en Bentayga har Bentley i samarbete med Mulliner låtit ta fram ett antal specialväskor för picknicks. Här ingår bland annat kristallglas och kylskåp för champagnen. Du kan även få specialgjorda förvaringssystem för jakt och fiske och surfing. Ett exempel på en kund som tagit detta på allvar är HKH Drottning Elizabeth II. Hon fick det första exemplaret reserverat för just jaktexpeditioner. 

Bentley Bentayga

GrundprisFrån 2 000 000 kronor
Motor6-liters W12 biturbo, 608 hk. Vridmoment 900 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 8-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,1 sek
Toppfart301 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,3 l/mil
Vikt2 440 kg
GarantierIngen uppgift
Webbwww.bentleymotors.com

Trending

sv_SESvenska