Artikeln producerades ursprungligen 6 oktober 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Nissan GT-R

Bekvämare och kraftfullare, vi har njutit och upplevt ett höstligt Gotland i nya Nissan GT-R.

Bilen som fullkomligen satte superbilssegmentet i svajning då den 2007 ersatte redan potenta Nissan Skyline GT-R. Den fick snabbt smeknamnet Godzilla då dess egensinniga former inte fick alla på fall. Många har klagat över att det är för mycket TV-spel med all teknik och att Nissan varit för restriktiva med hur bilen får användas om garantierna skall gälla. Oavsett vad folk tycker om dess former, teknik eller Nissans restriktioner är GT-R bland det snabbaste du kan köpa för under en miljon kronor. Den kan dessutom mäta sig mot de flesta superbilar på marknaden som i vissa fall kostar det dubbla, om inte mer.

Gotland under sommarhalvåret i all ära, sol, bad och ständigt ett roligt party att dansa skjortan av sig till soluppgång. Men en vecka i oktober bjuder på en ö i helt annan tappning eftersom turisterna lyser med sin frånvaro och de vackra vägarna ligger så gott som tomma runt hela ön. Därför tog vi nya Nissan GT-R hit för att verkligen uppleva dessa vägar och vackra platser i lugn och ro.

V6-motorn som sitter i GT-R är dubbelturbomatad och på 3,8 liter. Effekten ligger numera på 570 hästar vilket är nästan hundra hästar mer än ursprungsversionen som presenterades. Sprinten från noll till hundra tar blotta 2,8 sekunder vilket är en tiondel snabbare än självaste Lamborghini Aventador, en bil som kostar drygt tre miljoner kronor. Däremot kan Nissan GT-R inte mäta sig mot Lamborghinins toppfart utan får se sig omkörd när mätaren når 315 kilometer i timmen. Detta är dock en siffra för förra generationens GT-R och Nissan har inte velat skriva ut toppfarten för den nya. Att bilen är snabb råder det dock inget som helst tvivel om vilket vi kunde uppleva på en enslig flygraka i närheten av Bro som brukar användas för gatrace. Här har man god sikt och kan låta bilen spänna ut ordentligt utan att oroa sig för det ena eller andra…

Färden går från den sydligaste spetsen av Gotland, vägarna är underbart varierande med kurvor och raksträckor. Nya GT-R är mer ombonad och har numera ett komfortläge på dämparna. Tillsammans med det tilltagna ljudsystemet från Bosé blir långa färder mycket bekväma. Men det är inte riktigt det vi är här för att uppleva. Med dämparna inställda på R och växellådan i manuellt läge kramas varje millimeter ur maximalt i kurvorna. Nissan GT-R är brutalt snabb och exakt, inget står vägen för dess framfart tack vare ett mycket effektiv antisladdsystem samt fyrhjulsdrift. 

En bit norr över på ön ligger Gotland Ring, en av Sveriges absolut bästa racingbanor. Med inspiration från Nürburgring i Tyskland bjuder banan på utmanande kurvparti och raksträckor. Ett dagskort här kostar 1 585 kr och ett årskort 6 500 kr. Banan är öppen för allmän körning så gott som varje helg året runt om vädret tillåter. Mer info kan hittas på gotlandring.com. 

Resan fortsätter norröver och med färja till Fårö. Här ligger vägarna än mer ensliga och ute längs kusten bjuder landskapet på scener svåra förstå att de är i Sverige. Längst ut på den nordöstra sidan når vi till slut Fårö fyr. Detta blir slutet på en fart- och mycket adrenalinfylld resa. Nissan GT-R visar verkligen hur potent den är och att få saker kan mätas sig mot den. Numera även när det gäller premiumkänslan tack vare mer komfort. 

Nissan GT-R

GrundprisFrån 955 650 kronor
Motor3,8-liters V6 med dubbelturbo, 570 hk. Vridmoment 637 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-stegad automatisk dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 2,8 sek
Toppfart315 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren11,8 l/100 km
Vikt1 740 kg
Garantier3 års nybilsgaranti, 12 års rostskyddsgaranti
Webbwww.nissan.se

Trending

sv_SESvenska