Artikeln producerades ursprungligen 17 november 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mini John Cooper Works

När körkänslan är det viktigast är det John Cooper Works som gäller.

Det där ingen nyhet att Mini bygger små roliga bilar som kramar kurvorna bättre än konkurrenterna i samma klass. Historien om John Cooper började redan 1961 då han visade upp potentialen i den klassiska Mini modellen med en framgångsrik racingkarriär. Sen dess har mycket vatten flutit under broarna och efter att BMW tog över rodret för det brittiska företaget har modellprogrammet breddats rejält. I dagsläget finns sex modeller med bland annat femdörrars versioner kabrioletter och Countryman som kan liknas med en lite stadsjeep. Vad som är gemensamt för samtliga är körkänslan och glädjen bakom ratten som det aldrig tummats på. 

För att få ut maximalt av denna vara finns modellen John Cooper Works att få in samtliga Mini-modeller. Med upp till 231 hästar från den tvåliters fyran byggd av BMW är detta riktiga små raketer. Något som bilen till och med själv verkar tro för när man lägger i sportläget kommer det upp en illustration i skärmen i mittkonsolen där bilen har en tankebubbla med en raket i. 

Men trots raketliknande prestanda har man lyckats mycket bra med att få ned förbrukningssiffrorna som på John Cooper Works modellerna ligger runt 0,73 liter per mil. Det som har förändrats mycket under åren som gått sen nylanseringen är hur mycket smartare och användarvänlig Mini blivit som bil. En mängd praktiska lösningar gör helt enkelt livet enklare i en Mini numera. 

Testbilen som är en 3-dörrars John Cooper Works är extrautrustad med så gott som alla original extra tillbehör som går att få. Vi hittar bland annat extraljus fram, svarta lister runt lyktorna, lackad bakspoiler och diffusor, lysande instegslister samt JWC Pro golvmattor för att nämna något.

Bavaria i Solna har sålt Mini sen 2002 och 2006 byggdes den specialinredda bilhallen enligt Minis speciella krav. En poppig miljö som gör vem som helst på gott humör. 

”Många som tänker på MINI tänker på originalet, dvs 3-dörrars modellen, men vi har idag en Clubman som är i samma storlek som Audi A3, Mercedes A-klass, Golf. Vi har nya Countryman med premiär i mars -17 för den som vill sitta högre och gillar den lite ruffigare stuket som en Crossover ger. MINI 5-dörrars för den som vill åt den maximala go-cart feelingen men ändå vill ha 5 dörrar och lite mer praktikalitet, MINI Cabrio som är den ultimata lilla cabben där du kan åka 4 personer men ändå ha en liten rolig cabriolet och sedan såklart Originalet MINI (3-dörrars) som idag har den senaste tekniken från BMW Group men har behållit den älskade och hyllade designen från ”hundkojan.” 

– Anton Wenngren, Bavaria Stockholm

Mini John Cooper Works

GrundprisFrån 286 000 kronor
Motor2-liters turbomatad fyra, 231 hk, vridmoment 320 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6,3 sek
Toppfart246 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,73 l/mil
Vikt1 280 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.mini.se

Trending

sv_SESvenska