Artikeln producerades ursprungligen 25 november 2016, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Seat Leon ST

Modellen Leon är en av Seats viktigaste hörnstenar, nya uppdateringar gör den ännu mer stabil.

Att det går bra för det spanska märket Seat råder det inget tvivel om. Hittills har försäljningen ökat med nästan 40% jämfört med 2015. Man nådde säljmålen för år 2016 redan i september. En stor anledning till detta är den nya suven Ateca som vi skrev om för två nummer sedan. Men också Leon som är Seats motsvarighet till Golf och en av de viktigaste modellerna. 

Nu har man precis presenterat en ny uppdaterad version av Leon. Gate Report var på plats i Barcelona för att ta en närmare titt och provköra den nya versionen. Det första som slår en är att det inte är så stor skillnad. Detta är dock bara en illusion då man gjort en hel del uppdateringar både ut- och invändigt. Det man gjort är på den nivån, och med smakfullhet, att det bara förfinat den redan mycket snygga formen och designen. Till exempel så har strålkastarna fram fått mycket mer distinkta och kraftfulla LED signaturljus för man ska kunna urskilja en Leons identitet tydligare. De orangea blinkers- och varningljuset i strålkastarna har också stärkts för att vara tydligare. Även lamporna baktill har fått en omgång och blivit mer slimmade och utdragna. Allt för en mer tydlig och smakfull design. 

I och med lanseringen av nya Leon introducerar man även linjen Xcellence. Ett tillvalspaket med mer exklusiva material både ut och invändigt samt en ny lack i en mörklila ton med namnet Boheme Purple.

Invändigt har man städat upp en hel del. Framförallt där bilens infotainmentskärm sitter. Numera finner man endast två knappar och ett vred intill skärmen, en ”hemknapp” och en för direkt länk till kopplade enheter. Vredet fungerar på klassiskt vis för att kontrollera volymen. Pekskärmen som numera inte har någon sensor som aktiverar den när man för handen mot den är nu exakt 8 tum.

Mycket av förändringarna i nya Leon kommer direkt från Ateca och det är även en av anledningarna till uppdateringen. Man vill flytta in den nya tekniken i övriga modeller i sortimentet. Bland säkerhet och förarassistenter hittar vi Lane- och front assist. Båda systemet hjälper föraren aktivt att hålla koll på bilens placering på vägen och framförvarande bilar. Bilen kan stanna helt själv om så behövs om en bil eller gångtrafikant skulle vara i vägen.

Nog för att de spanska vägarna har silkeslen asfalt i jämförelse med våra väggar här hemma. Nya Leon upplevs ändå mer ljudisolerad vilket inte är så konstigt då en rad saker har förändrats i bilen just för detta. Med DSG-automatlådan och den 150 hästar starka dieselmotorn går verkligen färden som på moln. Motorutbudet kommer vara bensin- och dieselmotorer från 90 till 184 hästar. Man kommer även kunna välja fyrhjulsdrift samt manuell eller automatlåda. Då av skållad DSG variant, dubbelkopplingslåda. 

Nya Leon är verkligen en kanonbra och skön bil som dessutom ser riktigt snygg ut. Nu har den blivit ännu bättre med mer teknik som gör den både bekvämare men även säkrare. 

Seat Leon ST Xcellence

GrundprisFrån 221 900 kronor
Motor2-liters turbomatad dieselfyra, 150 hk. Vridmoment 340 Nm
KraftöverföringMotorn fram, DSG eller 6-växlad manuell, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,4 sek
Toppfart213 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,36 l/mil
Vikt1 267 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.seat.se

Trending

sv_SESvenska